xVybraná videa
text k videu
Egypt a egyptologové
Je svět egyptologů něčím jiným než romantickým životem na pyramidových polích v Egyptě? Nebo není ničím jiným než náročnou a pragmatickou prací současných vědců, kteří se snaží získat co nejvyšší prestiž v mezinárodní konkurenci?

Dokument by se mohl také jmenovat „investigace do duší českých egyptologů“. Tradice egyptologie a vykopávek v Egyptě se v naší zemi, přestože nepatří mezi ty velké, počítá na desetiletí. Film „Egypt a egyptologové“ využívá unikátního videomateriálu, který amatérsky, ale o to sugestivněji zachycuje stěžejní okamžiky výzkumů českých egyptologů v letech 1993- 2001 na vykopávkách v Abúsíru. Natočili ho samotní egyptologové, obsahuje nejen jakýsi katalog objevených artefaktů, ale opatřen komentáři samotných egyptologů. Celé to vytváří mozaiku osobních momentek z pouště, neopakovatelných lidských zážitků, které z vědy dělají dobrodružství. Jedním z takových nezapomenutelných okamžiků bylo objevení nevykradené hrobky hodnostáře Iufaa, která se stala skutečnou senzací posledního desetiletí.

Dokument dosáhl nejvyšší sledovanosti v rámci komponovaných večerů na ČT2 v roce 2001.

Nejlepší scény dokumentu:
vykopávky v poušti
egyptští kopáči a předáci
objevení hrobky Iufaa
mizející svět klasické egyptologie
současný versus starověký Egypt
tým českých egyptologů
nejvýznamnější objevy z let 1993 – 2000

Egypťané
Velkou výzvou bylo točit v této zemi v období muslimského postního měsíce ramadánu. S kamerou jsme strávili nějaký čas v pěti rodinách – odlišných původem, sociálním postavením, z pěti různých oblastí Egypta. To proto, abychom ukázali, za koho se dnešní Egypťané považují a jak se vyrovnávají s dědictvím obdivované civilizace starého Egypta.
Co jsme objevili?
Průměrný Egypťan nezměnil podstatu svého života po celá tisíciletí. Točili jsme s potomkem správce královského paláce posledního egyptského krále Farúka, který nám jako rodinnou relikvii ukázal královské menu ramadánové večeře z roku 1921. Strávili jsme den s vdovou z malého města nedaleko Káhiry, které tři dny před natáčením zemřela maminka. Ve slavném Údolí králů jsme navštívili rodinu Abd-el-Rasúlů, kteří jsou potomky vykradačů hrobů, kteří zároveň byli pomocníky Howarda Cartera při hledání Tutanchamónovy hrobky. Okouzlující…

Nejlepší scény dokumentu:
opravář televizorů a příběh jeho rodiny z předměstí Káhiry
Káhira během ramadánu
vesnice faraónských řemeslníků Dér el-Medína
staroegyptské tradice v současné vesnici Kurna
iftár s rodinou Núbijců
vesničanky z Asuánské přehrady na cestě na pohřeb
Sinaj a beduíni
x K 50. výročí založení ústavu vznikl sestřih archivních záběrů z nedávných dějin české egyptologie a poskytuje tak průřez jeho činností v Núbii, Abúsíru a v Západní poušti. Obsahuje výběr záběrů z Núbie. Po nich následují záběry z archeologických výzkumů v Abúsíru, z odkrývaní hrobky vezíra Ptahšepsese, jedné z největších nekrálovských hrobek z období Staré říše. Po rozšíření koncese se zkoumaly další hrobky na královské nekropoli v Abúsíru, kde nejdůležitější stavbou byl nedokončený zádušní komplex panovníka Raneferefa. Následuje krátký sestřih záběrů z otevíraní Iufaaova sarkofágu a záběry z výzkumů nekralovského pohřebiště v jižním Abúsíru, včetně otevíraní sarkofágu v neporušené pohřební komoře hrobky kněze Neferinpua z 5. dynastie. Od roku 2003 působí expedice Českého egyptologického ústavu rovněž v Západní poušti, v oáze el-Héz, kde zkoumá výborně zachovalé pozdně římské sídliště Bír el-Šovíš, a video končí záběry právě z těchto výzkumů.

Egypt z pohledu egyptologa prof. PhDr. Miroslava Vernera, DrSc.

Dále: Ing. Michael Balík, jehož zásluhou začalo středisko Destrukce s vysoušením vlhkého zdiva, je také členem štábu egyptologů. V Egyptě jako architekt se podílí na různých stavebních pracích. V tomto filmu je zachycena jeho práce při otvírání hrobu egyptského vysokého úředníka, pohřbeného 2000 let před naším letopočtem. Autor: Pavel Vrbata.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.