xVybraná videa
text k videu
Řidič zastavuje u benzinové pumpy, vsune pistoli do nádrže svého vozu, čísla spotřeby se rozběhnou a tekutina teče... V Baku, metropoli Ázerbájdžánu, byl kdysi otevřen první ropný vrt na světě. Okolí města je skrz naskrz proděravěné těžbou a protkané rezavým potrubím. Čerpadla se monotónně kývají jako podivná ocelová zvířata a bez přestávky sají praménky ropy. Zatímco si na pumpě řidič kupuje bagetu, vtahuje film diváka nacestu za souvislostmi...

Jaká tajemství skrývají staletá ropná pole, do kterých byl zamilován Hitler? Je "černé zlato" vhodné do lázní? Spasí zemi Kontrakt století a mohutný ropovod? Proč je matrojška prezidenta Alijeva dražší než matrjoška Usámy Bin Ládina? Co zmůže komisař Cattani v jednom z nejzkorumpovanějších států světa? Vše souvisí se vším a cena je někdy vyšší, než se může podle účtenky zdát. Řidič sedá za volant a...

Film ZDROJ* je aktivní dokumentární sondou do našeho spojení s nejdůležitější surovinou na světě. ZDROJ* putuje po ropných skvrnách, noří se do tragikomických situací, sleduje podoby korupce, zaznamenává proměny moci, odkrývá vrstvy globalizace, vydává svědectví o osobním boji a zkoumá skutečnou cenu černého zlata. Filmem ke ZDROJI. Původní znění, anglické titulky.
x Film se zabývá porušováním lidských práv režimem v Ázerbájdžánu.
Město Baku v Ázerbájdžánu, je první místo na světě, kde byl otevřen první ropný vrt. Opět se stává hlavním místem pro zahraniční investory a touží využít obrovské ropné bohatství v zemi. "Zdroj" sleduje potrubí z našich příměstských benzínových pump u dálnic až do této surrealistické a temné krajiny, na které náš způsob života závisí, kde se krávy pasou na znečištěné půdě a děti si hrají u toxických kalů.

Tři čtvrtiny obyvatel žije pod hranicí chudoby. Vláda post-sovětská země slibuje, že ropa zase Ázerbajdžán dostane mezi "skutečné země", prosperující a kvetoucí "Nový Kuvajt". Ale mezi velkými ropnými společnostmi, jako je British Petroleum se pohybuje spousta zkorumpovaných vládních úředníků. Co to znamená pro obyčejné lidi v Ázerbájdžánu? Je to "tekuté zlato", spíše prokletím než požehnáním této neklidné země? Režie Vratislav Šlajer. Rusky s anglickými titulky.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.