xVybraná videa
text k videu
Města jsou tavícím kotlem civilizace. Rozšiřují se, urbanizace pokračuje za posledních 200 let exponenciálním růstem, takže ve druhé polovině tohoto století budou celé planetě zcela dominovat města. Města jsou původci globálního oteplování, dopadu na životní prostředí, zdraví, znečištění, chorob, financí, ekonomk, energie - to vše jsou problémy, kterým díky městům čelíme. Z nich pocházejí veškeré problémy. A jádro problémů, kterým čelíme ve smyslu otázky udržitelnosti, jsou vlastně odpovědí na exponenciální růst urbanizace na Zemi.

Zde několik čísel. Před 200 lety, byly USA urbanizovány jen z několika procent. Teď už je to více než 82 %. Čína v následujících letech vybuduje 300 nových měst. A teď si poslechněte tohle. Každý týden v blízké budoucnosti, až do roku 2050, každý týden se více než milion lidí stěhuje do měst. To ovlivní všechno. Každý z vás v této místnosti, pokud budete naživu, budete ovlivněni tím, co se děje ve městech, Přesto jsou města, navzdory všem těmto negativním hlediskům, také řešením. Protože města jsou vysavače a magnety, které nasály tvořivé jedince, vytvářející myšlenky, inovace, bohatství apod. Máme tak tuto duální podstatu. A tak je tu naléhavá potřeba vědecké teorie měst.

Toto jsou mí parťáci z armády. Tato práce byla dokončena díky neobyčejné skupině lidí, kteří provedli všechnu tu práci a já jsem velký kecal, který se pokouší to všechno dát dohromady. (smích)

Takže - o co jde: Všichni chceme totéž. 10 miliard lidí na zeměkouli chce v roce 2050 žít na místech, jako je toto, chtějí mít takového věci, dělat toto, v ekonomikách, které rostou takto, bez toho, že by rozpoznali entropii, která vytváří takovéto věci, takovéto, tyto a tyto. A otázkou je: Budou Edinburg, Londýn a New York vypadat v roce 2050 takto nebo takto? To je otázka... Musím říci, spousta z mých ukazatelů naznačují, že budou vypadat takto, ale pojďme se na to podívat.

Můj provokativní názor je, že zoufale potřebujeme seriozní vědeckou teorii měst. A věděcká teorie znamená měřitelná - spolehnutí se na skryté obecné principy, které lze přetavit do odhadnutelného kontextu. To je mise. Je to uskutečnitelné? Existují všeobecné zákony? Jsou tedy dvě otázky, které mi leží v hlavě, když o tom problému přemýšlím. První je: Jsou města součástí biologie? Je Londýn velkou velrybou? Je Edinburg koněm? Je Microsoft úžasným velkým mraveništěm? Co si z toho vezmeme? Používáme je jako přirovnání - DNA firmy, metabolismus města apod. - jsou to jen kecy, jen bezduché přirovnání, nebo se v tom skrývá skutečná podstata? A pokud by v tom skutečně něco bylo, jaktože je tak těžké město zahubit? Můžete na město shodit atomovou bombu a za 30 let žije dále. Jen málo měst zanikne. Všechny firmy zaniknou, všechny. A pokud bychom měli seriózní teorii, měli bychom umět předpovědět, kdy zkrachuje Google.

Jde tedy jen o další vizi téhož? No, rozumíme tomu poměrně dobře. To znamená, že v této oblasti položíte jakoukoliv obecnou otázku kolik stromu určité velikosti, kolik větví určité velikosti má strom, kolik listů, jaká energie proudí každou z těch větví, jak velká je koruna, jak roste, kdy umírá? Máme matematický systém, založený na obecně platných principech, který umí na takové otázky odpovědět. A jde o to, zda jej můžeme použít i zde? Vlastně se bavíme jen o velmi malém rozsahu, jen o nás - savcích, kteří jsme jen jedni z mnoha. Stejná pravidla, stejná dynamika, stejná organizace je v práci A to je jeden z hlavních důvodů, proč je život tak odolný a silný - Řekneme si o tom něco víc za chvilku.

Ale víte, na místní úrovni Tomu se říká růst. Tady vidíte, jak rostete. Krysa, to je krysa, ale mohli byste to být vy. Jsme všichni celkem stejní. A vidíte, že nás velmi dobře znáte. Velmi rychle vyrostete a pak se zastavíte. A ta čára zde je předpověď z té samé teorie postavené na stejných principech, které popisují ten les. A zde je to na růst krysy. A ty body tam jsou datové body. Jde jen o váhu versus věk. A vidíte, že přestává růst. Velmi, velmi dobré pro biologii, také jeden z důvodu, proč je to tak odolné. Velmi velmi špatné pro ekonomiky a firmy a města je naše současné přesvědčení. Tomuto věříme. hokejky. Je to několik softwarových firem a zobrazuje to jejich výnosy versus stáří, a každý vydělává miliony a miliardy dolarů.

Takže, jak tomu rozumíme? Nejdříve si vezměme biologii. Toto vám přesně ukazuje jak se věci rozpínají. A je to vskutku pozoruhodný graf. kolik energie za den potřebujete, abyste přežili - versus vaše hmotnost, hmota jinak by se všechno do grafu nevešlo. I přes skutečnost, že je to nejobsažnější a nejrozmanitější systém ve vesmíru, je v tom mimořádná jednoduchost vyjádřená tímto. Je to celkem udivující, protože každý z těch organismů, každý subsystém, každý typ buňky, každý gen se vyvinuli ve svém vlastním jedinečném přírodním prostředí, se svou vlastní historií. Všechny začínají vypadat jako hokejky, všechny se sklánějí a všechny zemřou jako vy nebo já.

Děkuji.
x Fyzik Geoffrey West zjistil, že vlastnosti měst popisují jednoduché matematické zákony. Ať už je to bohatství, kriminalita, rychlostí chůze či mnoho dalších aspektů města. Vše lze odvodit z jediného čísla: populace města. V této diskusi s českými titulky a kompletním přepisem textu z TEDGlobal ukazuje, jak to funguje a jak podobné zákony platí pro organismy a korporace.
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.