xVybraná videa
x V úterý 1. února 2011 na ZŠ Palmovka uspořádala iniciativa Auto*Mat informační veřejnou debatu o připravovaných stavbách severovýchodní části Městského okruhu a Libeňské spojky s občany z nejvíce dotčených území. V krátké prezentaci jsme popsali záměr předložený Magistrátem hlavního města Prahy k veřejnému posouzení vlivů na životní prostředí a vysvětlili asi čtyřiceti účastníkům možnosti připomínkování.

Jinak Auto*Mat je český dokumentární film režiséra Martina Marečka. Jeho tématem je doprava v Praze, zejména problémy bujícího automobilismu, otázky koncepce městské dopravy a podpora cyklistiky. Režisér sbíral materiál v průběhu mnoha let, kdy zároveň spoluzakládal a podporoval stejnojmennou iniciativu Auto*Mat. Ve filmu je zobrazena historie tohoto sdružení, jeho přerod od čistě aktivistických občasných výstřelků přes snahu o spolupráci s politickou reprezentací a policií (například při organizaci cyklojízd) k hlídání politiků, zda plní dané sliby a proklamace. Poměrně dost prostoru je věnováno osobě primátora Prahy Pavla Béma a jeho obraz je ve filmu spíš nelichotivý. V září 2010 přišel člen poroty festivalu Ekofilm Vlado Milunić s obviněním, že z ministerstva životního prostředí, které má nad festivalem záštitu, přišel od ministra Pavla Drobila pokyn, že Auto*Mat nesmí vyhrát žádnou z cen. Pavel Drobil obvinění odmítl, ale Milunić na obvinění trvá. Film získal během Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě cenu České televize "nejlepší český dokumentární film desetiletí".

Dopravní podnik města Brna se rozhodl zaměřit se na prevenci dodržování přepravního řádu. Touto neurčitou ambicí a úkolem byla pověřena nově zřízená služba tzv. preventistů. Ve skupinách pracující preventisté měli dle oficiálního vyjádření DPMB zajistit zkvalitnění dopravy slušným a platícím zákazníkům. Autora dokumentu zajímala konkrétní podoba této preventivní činnosti, kterou ve valné většině vykonávají bývalí revizoři. Jenže tento záměr se nakonec proměnil v pátrání po reálném rozdílu mezi preventisty a revizory, mezi prevencí a represí. V očích zmatené veřejnosti se údajná snaha o zlepšení komfortu veřejné dopravy mísí s pokusem o to, jak zefektivnit výběr pokut.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.