xVybraná videa
text k videu
Ztracená mumie Imhotepa
Někteří egyptologové se domnívají, že byl synem faraona Džosera, ale tento fakt se zatím nepodařilo potvrdit. Manehto o něm píše, že se věnoval také písemnictví a literatuře. Imhotep byl géniem, stal se stavitelem Stupňovité pyramidy v Sakkáře pro faraona Džosera. Je nutné připomenout, že Džoserova pyramida u dnešní Sakkáry je první monumentální známou stavbou na světě, která je postavená z kamene. Kamenné stavby sice existovaly již dříve, ale co se velikosti týče, nelze je srovnávat a byly prakticky nezajímavé.

Že Imhotep nebyl vymyšlenou postavou, jak tomu často bývá, dokazují písemné památky na podstavci sochy faraona Džosera a na některých předmětech uvnitř hrobky. Je autorem nejstaršího veršovaného literárního díla, tzv. naučení s didaktickým zaměřením, kterou připomíná ještě Harfeníkova píseň z 10. dynastie, kdy vládl faraon Antef. Spis se ale ztratil. Imhotep se původně živil jako obyčejný řemeslník, vyráběl složité kamenné nádoby. Později se stal předákem a dostal se až do králova paláce.

Za vlády faraona Džosera hrozil Egyptu hladomor. Pravidelné záplavy na řece Nil byly po 7 let velmi slabé a úroda tomu odpovídala. Imhotep faraonovi prozradil, že Nil pramení na Elefantině, kde žije bůh Chnum, který má schopnost zadržovat Nil a poradil, aby mu přinesl obětiny. Džoser skutečně oběti pro boha Chnuma přinesl a sucho, které trápilo Egypt, skončilo. Pravděpodobně je to jediný člověk, který byl v pozdější době uctíván jako polobůh, od Pozdní doby dokonce jako bůh - léčitel a patron písařů. Byl uctíván jako bůh Asklépios. Bohem se však nestal hned, ale až po 2000 letech v Ptolemaiovském období, kdy byl povýšen na boha lékařství. Byl prohlášen za syna boha Ptaha a jeho manželky Sachmety a stal se tak členem Trojice bohů prvního hlavního města Menneferu.

Centrem jeho kultu byla tedy Memfida a především Sakkára, kde mu byl dokonce v době prvních Ptolemaiovců postaven chrám. Archeologové již dlouho a bohužel zatím neúspěšně zde hledají jeho hrobku. V Ptolemaiovské a Římské době se Imotepův kult rozšířil po celém Egyptě. S tím souvisí drobné bronzové sošky sedícího holohlavého muže držícího na kolenou rozvinutý papyrový svitek, na němž je vyryto Imhotepovo jméno. V Egyptě bylo těchto sošek nalezeno relativně hodně. Imhotep byl ztvárněn také ve filmu Mumie a Mumie se vrací jako krvežíznivé monstrum.
x Imhotep byl jedním z největších staroegyptských mudrců, žil v období 3. dynastie. Pole působnosti měl široké, byl to také héliopolský kněz boha slunce Ra, architekt, lékař, vezír, věštec a vysoce postavený hodnostář faraona Džosera. De facto byl královým vezírem, ale tento titul v jeho době ještě neexistoval. Měl také na starosti státní správu a soudnictví. Jeho jméno v překladu znamená "Ten, kdo přichází v míru", někdy se překládá jako "Ten, který přichází na vrcholu moci".
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.