xVybraná videa
text k videu
Hledání venkovského charakteru obcí
Kamera, režie, scénář, střih: Petr Mikšíček
Zvuk: Stanislav Mikšíček
Hudba: Petr Linhart
Stopáž: 26 min.
Dokument se zabývá na příkladech dvou obcí, Stará huť a Nečín, otázkou, jaké architektonické prvky a jaké sociální chování je součástí venkovského charakteru obcí.

Otázky zodpovídají dva architekti Vladimír Sitta a Vít Rýpar, kteří působí v Praze na ČVUT a zabývají se krajinnou architekturou. Jejich pohled na věc je ryze odborný, a krajinu a její prvky hodnotí z pohledu externích auditorů. Jejich některé soudy jsou překvapivé ale v mnoha ohledech trefné a jejich vysvětlení umí otevírat oči těm, kteří v podobném místě žijí a nejsou schopni tak precizně svoje pocity pojmenovat. Negativní stránkou tohoto pohledu na věc, je odmítnutí, se kterým se architektni setkali ze strany vedení obce a místních obyvatel.

V tomto přístupu spoočívá primární dramaturgický prvek první linie vyprávění.

Druhou linii vyprávění zajišťuje pohled Evy Zirhutové, které je vedoucí projektu Cesty Venkova a zároveň aktivistkou je její obci Nečín. V dokumentu reflektuje postoje člověka, který zároveň chápe postoje a přístup architektů zvenčí, ale zároveň se jí hluboce dotýká jejich hrubý odsudek, zčásti jednostranný. Na příikladu intervencí do veřejného prostoru v Nečíni se snaží najít kýžený soulad a kompromis, který by vedl k dlouhodobé spolupráci architektů a obcí. I v jejím případě nedopadl projekt ideálně, ale ukázal cestu, jak díky podobné intervenci lze změnit klima v obci a iniciovat angažovanost zdejších obyvatel.

Na konci dokumentu tak máme možnost sledovat nesoulad myšlenek, které přeživají své nostitele, kteří zápasí s emocionalitou a danností doby a lidského naturelu.

x Grantový projekt FRVŠ č.: 881. Výukový film pro studenty architektury na Fakultě architektury VUT Brno.
Související odkaz
Eko-domy
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.