xVybraná videa
text k videu
ornitolog Karel Filip a jeho zvířata a hmyz
Rozkvetlá letní louka je rájem hmyzu. Ohňostroj tvarů a barev drobných tělíček vás může inspirovat k tomu vzít si jednoho z té společnosti domů. Nejspíš toho, který se vám líbí a nechá se od vás chytit. Aby bydlel s vámi a vy jste mohli v klidu pozorovat, jak se chová.

Ale pozor – přes dobrý úmysl děláte velkou chybu. Přestože páteříček na první pohled vypadá jako velmi jednoduchý brouček, každým dotekem mu můžete ublížit, protože jeho tělíčko je vybaveno pro život v přírodě, a ne pro dětské pokusy. A i když na něj v přírodě číhá tolik nebezpečí, jedině tam je schopen žít a přežít.
x V soudobé dokumentární praxi patří filmy o přírodě k fenoménu velmi rozšířenému. Dokumenty velmi rozdílné kvality přivádějí na televizní obrazovky lvy, opice, zebry, antilopy, netopýry, delfíny, velryby i ptáky, a to doslova ze všech geografických koutů naší Země. Natáčejí se především proto, že jsou u diváků populární. Mnohem méně diferencovanější je formální zobrazení vztahu člověka a okolního živočišného světa, přestože je vlastně člověk jeho součástí.

Příroda a existence jejích živočišných obyvatel, v tomto případě členovců, nemůže být nahlížena, chápána a zobrazována podle kritérií, která vznikla jako produkt existence lidských společenství. Lidské bytí se všemi projevy své nehmotné podstaty nemůže být normou ani prizmatem pohledu na tento paralelní svět hmyzu, který může člověk pozorovat, zkoumat, popisovat, ale nemůže do něj vstoupit nepřipraven, má-li to udělat bez rizik.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2013 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.