xVybraná videa
text k videu
Dokument popisuje 25 let trvající cestu tohoto živočicha putujícho s Golfským proudem z Floridy až k Arktidě. V průběhu svého života projde mořská želva 10 000 kilometrů, z toho 7 000 v prvních 6 letech.

Potrava
Mořská želva má velmi ráda maso. Nejvíce si pochutná na humrech, měkkýších, ježovkách a medúzách. Ačkoliv nemá zuby, její rohovinové čelisti jsou dost silné, aby rozdrtily i tvrdé ulity. Mladé želvy se živí především mořskými houbami a řasami.

natáčení
Kameraman Rory McGuiness při filmování nejmladší generace mořských želv na zemi. McGuiness je však i vynikající potápěč a jeden z nejlepších kameramanů světa filmujících pod vodou. Žádné podmínky něj nejsou překážkou - pracoval v prostředí Arktidy, Antarktidy, ale i v poušti, džungli a v mořských hlubinách.

Krunýř
Její krunýř odráží způsob jejího života. Zatímco suchozemské želvy mají vysoký, klenutý krunýř, mořské ho mají nízký, hydrodynamický.

Pohyb
Mořské želvy plavou s pomocí silnějších veslovitých předních končetin. Krátké zadní používají jako kormidlo. Ve vodě dosahují rychlosti 24 km/h a za dvanáct hodin se ponoří 500-krát.

Kareta velkohlavá
Mořských želv je také několik druhů: na fotografiích z filmu je kareta velkohlavá. Má 50 let, je dlouhá 1,10 m a váží 300 kilo.
x
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.