xVybraná videa
text k videu
Wiliam Shakespeare: Král Lear 1
Když jsem ještě za komunismu v kině viděl film režiséra Grigorije Kozinceva Král Lear (1970), byl jsem jím uchvácen. Byl to přímo výjimečný umělecký zákusek. Nejen tím, že jsem měl rád klasiku a zvlášť Williama Shakespeara, ale i úžasným filmovým zpracováním této předlohy. Tehdy jsme Rusů neměli příliš v lásce, ale jelikož Puškin, Tolstoj, Dostojevskij a jiní velikáni ruské literatury nebyly pro nás neznámí, jasně jsem viděl, že tento duch iu jakože "sovětských" tvůrců žije dál. Bylo to více děl, které mě zaujaly - například adaptace díla F. M. Dostojevského Zločin a trest (režisér Lev Kulidžanov), gruzínský film Pokání a jiné.

Po excelentním Hamletovi od Grigorije Kozinceva přišel tedy na scénu i jeho Král Lear. Už tehdy jsme poznali Borise Pasternaka, autora Doktora Živaga, ani nemluvě o excelentním hudebním skladateli Dmitrijev Šostakoviče, který se podílel i na filmu Král Lear.

Pojďme však k samotnému filmu: Celý děj této tragédie je Oděný - resp. neoděný - do hrubých šatů, do hadrů, do primitivních a drsných kulis. V exteriérech ani jednou nesvítí slunce, děj se odehrává v blátě a ve skalách, o kouři a pochmurném počasí ani nemluvě. Jakoby Kozincev chtěl svléknout postavy, jejich povahy a veškeré dění až do morku kostí. A to se mu podařilo. Na tomto pozadí mnohem více vyniká temný příběh, jakýsi romantický thriller, ve kterém lidské jednání, jeho pohnutky, a konečně jejich dopad jsou jakoby zvukem padajícího ledovce.

Kozincev ve stínu Shakespeare dokonale odkryl základní poryvy lidské duše v jejich nepředvídatelnost, riziku, a tvrdé osudovosti, ale zejména autenticitě. Absence jakýchkoli filmových triků nebo barev současných výrobních postupů Hollywoodu, jakož i myšlenková hutnost dialogů - přikovávají diváka k židli a soustřeďují ho na to podstatné. A tím podstatným je nahá pravda i o nás samých, zda si to už připustíme, nebo ne.

Anton Selecký
x Stalker, Solaris, A Slave of Love, Zerkalo v původním znění s anglickými titulky. od režiséra A. Tarkovského a Nikity Michalkova.
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.