Alliance Weather Underground
Dokumentární, populárně naučná, vzdělávací a kreativní média

Právě jsi v rubrice videoarchivu: dokumenty Zavři levý x a pravý x panel. Než se načte video, projdi rubriku, roluj výběrem videí. Hledání nepřeruší načítání videa. Přepnutím kapitol zůstaneš na stejné straně. Klikej na související videa.
x Vybraná videa
text k videu
V roce 1969 se od protiválečné organizace Studenti za demokratickou společnost odštěpila radikální frakce, která dala základ organizaci The Weather Underground. Weathermens, jak si také říkali, došli k závěru, že jedině militantní akce mohou zastavit vládou podporovaný rasismus, válku ve Vietnamu a svrhnout kapitalistický systém. Během první poloviny 70. let skupina provedla řadu pumových útoků na vládní instituce a další cíle a pomohla uprchnout z vězení hrdinovi tehdejší kontrakultury Timothy Learymu.

Film z r. 2002 je vynikající sondou do prostředí radikální levice konce 60. a začátku 70. let, vznášející mnoho závažných otázek, které jsou aktuální i pro dnešní antikapitalistické hnutí. Kromě již zmíněných bývalých členů Weathermen Underground, je ve filmu poskytnut prostor i pro výpovědi bývalých členů strany Černých panterů, kritikům Weathermen Underground z řad studentské levice i bývalým agentům F.B.I., kteří byli proti Weathermens nasazeni.
x Ahoj, teď vám přečtu deklaraci vyhlášení války... v následujících 14 dnech budeme napadat symboly a instituce amerického bezpráví. Říká Bernardine Dohrn
Těmito slovy před téměř čtyřiceti lety oznámila skupina mladých amerických levicových radikálů svůj záměr svrhnout vládu USA. V tomto dokumentu bývalý členové organizace The Weather Underground Bernardine Dohrn, Bill Ayers, Mark Rudd, David Gilbert a Brian Flanagan sami promluví o tom, co zapříčinilo fakt, že se staly v záznemech F.B.I. jedněmi z nejhledanějších nepřátel státu.
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Credits

webdesign 2006 - 2011 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial website. Strictly embedded content is under public domain, or copyright, or creative commons rights of their owners. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Comment and other information may not be relevant to embedded media.