xVybraná videa
text k videu
Následující film natočilo více než 100 mediálních aktivistů. Myslím si, že odedneška za deset let, to, co se bude psát o Seattlu, nebude o granátech se slzným plynem vystřelených na rohu nějaké ulice, ale o tom, že kvůli WTO v roce 1999 došlo ke zrození globálního občanského hnutí za demokratickou globální ekonomiku.

Čí jsou ulice? Ulice jsou naše! Ulice jsou naše! S novou globální ekonomikou přicházíme o své touhy, svou sílu a vize. V každé části světa žijí muži a ženy, kteří si zvolí cestu nejmenšího odporu, kteří se smíří s životem ve strachu a separaci. Ale my odpovíme na smrt životem. Odpovíme snem na noční můru. Budeme bojovat, snít, tvořit a postavíme se na odpor. Podle mě je vláda korporací diktaturou a odepření možnosti rozhodovat o vlastní ekonomice je koncem demokracie.
MEZINÁRODNÍ MĚNOVÝ FOND
SVĚTOVÁ BANKA
SEVEROAMERICKÁ DOHODA O VOLNÉM OBCHODU
MULTILATERÁLNÍ DOHODA O INVESTICÍCH
SVĚTOVÁ OBCHODNÍ ORGANIZACE

Světová obchodní organizace je poslední z řady nadnárodních institucí a smluv určených k regulaci globální ekonomiky. Může využívat sankce a pokuty, aby potlačila pracovní, bezpečnostní a environmentální kritéria jednotlivých států. Mexiko leden 1994. Francie prosinec 1995. Korea leden 1997. Kanada, Montreal květen 1998. USA, Seattle listopad 1999.

Takhle vypadá demokracie. 30. listopad Na listopad 1999 si WTO naplánovalo své poslední zasedání milénia za zavřenými dveřmi v konferenčním centru uprostřed Seattlu. Aktivisté se připravili na blokádu ulic, aby tak zabránili uskutečnění sjezdu. "Není žádná síla, jako je síla lidu, protože sílu lidu nejde zastavit. To je pravda."

Pro vaši skupinu ... pokud po nás nebude nikdo nic házet, pokud nebudeme ohroženi, nemáme v úmyslu podniknout proti vám jakékoliv kroky. Všichni tady jsme se zavázali k nenásilí. Chceme se jen ujistit, že jsme vám to dali dostatečně najevo. Za 30 let jsem nikoho nezranil a teď s tím nehodlám začínat. Čí je policie? Naše!

Konferenční a obchodní centrum státu Washington "Není žádná síla, jako je síla lidu, protože sílu lidu nejde zastavit. Co říkáte? Není žádná síla, jako je síla lidu, protože sílu lidu nejde zastavit. Co říkáte? V úterý se v centru Seattlu shromáždilo přes 30 000 protestujících. Toto je významná událost, protože zde vidíme utlačované Jihu a utlačované Severu, jak zde nyní společně říkají: Pryč s imperialismem USA!

2 000 lidí se zúčastnilo pochodu z jihu Seattlu s delegacemi z Asie, Afriky a Latinské Ameriky 4 000 studentů se zúčastnilo pochodu do centra Seattlu ze severu. Právě, když jsme si mysleli, že jsme vstoupili do nejtemnější noci a hrozí, že korporace ještě více naruší naši svrchovanost a že našim dětem bude znemožněno poznat skutečnou svobodu, bouříme se a říkáme NE!

Separace je nástroj použitý proti tobě, říká ti, s kým bys měl mluvit a s kým ne, s kým se bratřit, s kým se přátelit. Máš na výběr, můžeš si zvolit jednotu, být jeden hlas, být jeden lid. Jsme proti WTO lidé místo zisku lidé místo zisku lidé místo zisku a na místo všeho ostatního ... Život

Až všechny stromy zahynou, co budeš dýchat? Svoje peníze? Až bude všechna voda znečištěna, co budeš pít? Svoje peníze? Až se všechno jídlo bude vyrábět z umělé hmoty, co budeš jíst? Svoje peníze? Jsou tady lidé odevšad. Jsou tady dělníci i ochránci přírody, jsou tady učitelé i děti, jsou tady koalice barevných lidí a většinových bílých Američanů, jsou tady lidé ze střední třídy, z dělnické třídy i chudí, jsou tady zkrátka všichni, protože tohle škodí lidem.

Je to špatné pro lidi, špatné pro naše zaměstnání tady, špatné pro lidi odjinud. Jde o to, že se s jejich budoucností obchoduje a dělají to korporace, které upřímně řečeno serou na to, co se komu stane. Tak o tomhle to je. Lidi toho už mají po krk, pochopili to. "Vzdorujte tyranii korporací ne WTO, řekli lidé"

Dámy a pánové, jen drobná informace: jsme úspěšní při blokování delegátů. To je úspěch! Nyní vám umožníme odejít. Protestující jsou na konci 6. Avenue a až ke konci našeho bloku, takže vás pouštíme právě uprostřed protestu ... Pokud můžete, doporučuji vám zůstat tady. Ano. Ano. Zahajovací setkání se stále odkládá, neměl jsem ...

Zavolal jsem si a zažádal o aktuální informace, řekli, abychom se uvolnili, dali nohy na stůl, šli do hotelového pokoje, relaxovali, dali si oběd, dokud situace venku nebude bezpečnější. Nemůžete se dostat do Paramountu. Nemůžete se dostat do Paramountu. Vychytejte si hudbu vychytejte si hudbu vychytejte si hudbu vychytejte si hudbu.

Dr. Vandana Shiva, Mezinárodní fórum o globalizaci: "Myslím, že nádherné na tom bylo, že to vše nikdo neřídil. To, co se tam stalo, byla výzva, aby se lidé drželi za ruce. a lidé se za ruce drželi, protože každý věděl, že musí podat svou rukou a držet ruce dalších, jinak bychom nemohli nic změnit. Každý z nás je příliš nepatrný. Každý z nás vystupuje proti malé části onoho obrovského problému. Dokud si nepodáme ruce, nedokážeme proti němu ani vystoupit, ale pokud si je podáme, můžeme jej zcela obklíčit. A to se v Seattlu stalo fyzicky, doslova stejně jako symbolicky."

War Cry: "Změnili jsme krajinu fyzicky, ale i duchovně. Život je velmi omezován a ohrazován. Je těžké se z toho probít a osvobodit se, a to byla jedna z nádherných věcí na tom, být v Seattlu ... Ten den se lidé necítili bezmocní. Byl to čas skoncování s bezmocností. Za použití donucovacích prostředků vás vyženeme z této křižovatky. Nechtěl bych nikomu ublížit, nicméně tuto křižovatku zprůchodníme.

ODVAHU ODVAHU ODVAHU ODVAHU
Bude-li potřeba, zprůchodníme ji s využitím chemikálií a bolesti. Pokud neodejdete, vystavíte se tak bolesti. Rozmyslete se, zda s tím souhlasíte a co je vám nařízeno udělat.

ODVAHU ODVAHU ODVAHU ODVAHU ODVAHU ODVAHU ODVAHU ODVAHU ODVAHU ODVAHU
Střílíte na lidi jed! Jak to můžete dopustit? Střílíte na lidi jed! Přestaňte! Nahlédněte do svých srdcí! V úterý použila policie Seattlu OC sprej na mírumilovné protestující. OC sprej je v USA spojován s více než 100 úmrtí. Hej hej, hou hou, WTO musí vypadnout! Hej hej, hou hou, WTO musí vypadnout! Hej hej, hou hou, WTO musí vypadnout! Prosím, uvolněte křižovatku.

Mluví k vám policie, oddělení Seattle. Vypustíme chemická dráždidla. Prosím, rozejděte se. CS plyn byl poprvé použit armádou Spojených států ve válce ve Vietnamu. Vystavení CS plynu bývá spojeno se samovolnými potraty, mutacemi chromozomů a selháními srdce. Udržujte řadu! Vraťte se, držte řadu! Leroy Trotman, Odbory pracujících z Barbadosu, "Bratři a sestry, pokračujte v boji."

Postarejte se o to, aby vůdcové vlád po celém světě nikdy nezapomněli na tento den 30. listopad 1999. 50 000 lidí se sešlo na stadiónu Memorial, aby se sjednotili s pracujícími z celého světa. Největší ukázka mezinárodní solidarity v historii AFL-CIO. Tato demonstrace není demonstrací Spojených států.

Je to demonstrace všech lidí z dělnické třídy z celého světa, z bohatých zemí, z chudých zemí, z bělošských zemí, z černošských zemí, ze VŠECH zemí. Juan Bocanegra, právní zaměstnanecká kancelář, "Chápejte, je to těžké, protože velká část dělnické třídy z této země si neuvědomuje své přímé spojení s lidmi v Brazílii a přímou souvislost s lidmi v Mexiko City, a že co se stane těmhle lidem se stane i jim, ne hned, ale, zatraceně, stane se to.

V zemích jako je ta moje, v Barbadosu, nám říkají: "Pokud chcete práci, musíte zapomenout na odborářská práva. Pokud chcete práci, zapomeňte na pracovní předpisy. Pokud chcete práci, zapomeňte na přiměřenou mzdu." A my říkáme: Do pekla s vámi! Ron Judd, výbor pracujících z King County, "Nemluvili jsme jen o Seattlu, nemluvili jsme jen o státě Washington, nemluvili jsme jen o Americe.

Sjednocení lidé nebudou nikdy rozděleni! V Seattlu se sešel celý svět a řekl : Toto je to, co chceme, to, co si zasloužíme, a budeme se toho zatraceně dožadovat! Jsme přesvědčeni, že všude a všichni lidé by měli sdílet plody své práce, a proto vám blahopřejeme, přidáváme se k vám a chceme s vámi bojovat, abychom řekli NE chování WTO!

Zatímco americký obchod prosperuje, američtí dělníci nikoliv. Zatímco americký zemědělský obchod prosperuje, američtí farmáři nikoliv. Je to skrytá vláda. Pracuje na globální ústavě, chránící majetek a zájmy velkých investorů před vším ostatním a zejména před potřebami lidí a jejich právy. Ekonomika lokálních komunit a národní systémy jsou předávány globálním korporacím prostřednictvím donucovacích pravidel Světové banky, Mezinárodního měnového fondu a Světové obchodní organizace.

Všechna vítězství, kterých jsme dosáhli bojem s hnutím za občanská práva, bojem dělnické třídy, jsou nakonec hrubě osekána. Od svého vzniku WTO každou environmentální, pracovní či pracovně-bezpečnostní politiku, o které rozhodovala, ohodnotila jako nelegální překážku obchodu. Ublížíte-li jednomu, ublížíte všem ILWU Hej hej, hou hou, WTO musí vypadnout!

Vy jste lidé, vy jste síla. A dnes to ukážeme, až budeme na pochodu. Dnes tady nebude žádné obchodování jako obvykle. Žijeme v ekonomickém systému, který nás chce rozdělovat, ale dnes nebudeme rozděleni. Férový obchod Pochod proti WTO Zavřete globální mzdovou díru Na prodej Pokud se chcete připojit k pochodu 50 000 pracujících, právě opustil centrum Seattlu a blíží se jižně ke 4. Avenue. Jestli se chcete připojit, musíte jít na 2. Avenue přes 4. Avenue a Olive a tam se s nimi setkáte. Zde pochod nepůjde.

Bob Hasegawa, místní odbory řidičů: "Odbory se spokojily s tím, že se předvedly na shromáždění tady na stadionu Memorial, pak s pochodem do města a zpátky, ale skutečná válka, skutečné místo střetu bylo v centru města.

David Solnit, Direct Action Network: "Myslím, že národní vedení AFL založilo něco jako vedení šerifů. Je tu určitá snaha některých elementů v hnutí pracujících udělat cokoli, aby držely lidi dál od bojových linií a odradit je od toho, aby podporovali ty, kteří jsou napadeni policií. Obrovské množství řadových odborářů a některé kurážnější odbory prošly přímo přes šerify aby se přidali k předním liniím, a pomohli držet policisty v odstupu.

Je potřeba prostě nějak přijmout různorodost lidí tak, jako různorodost taktik. Když je vám 45 let a děláte ve fabrice a živíte čtyřčlennou rodinu, vaše taktika bude odlišná než kdyby vám bylo 17, 18, nebo 19. Naše odlišnosti jsou naší silou. Nemyslím, že by kdokoli chtěl uniformní kulturu.

V továrně Wellco v Číně jsou pracující placeni 0,16$ za hodinu. Pracují 77-84 hodin týdně. Jsou podrobováni ponižování, verbálním urážkám a tělesným trestům. Jsou pokutováni za mluvení. Jsou svévolně vyhozeni za otěhotnění, nebo když překročí věk 25 let. Vyrábějí boty pro Nike. Přestaňte to rozbíjet, do prdele! Lidi, proč to, do prdele, rozbíjíte?

Myslím že by bylo přínosné, protože máme takovou různorodost taktik, mít taky větší míru dialogu mezi lidmi připravenými k občanské neposlušnosti, což znamená, že jsou připoutáni k určitému místu, nebo mají jinou taktiku. Jsou velmi zranitelní sílou úřední moci, takže je nemůžete vystavit nebezpečí tím, že zvolíte taktiku, která přivolá pomstu státních sil na lidi podstupující větší riziko. Bylo by potřeba trochu víc uvědomění, co kdo může dělat. Penny, je tak smutné vidět tu destrukci...

Yolanda Sinde, Sdružení pro environmentální spravedlnost: "Pro mě je to perfektní příklad, proč je třeba bojovat. Protože tohle město vytáhlo ve zbroji kvůli těm, co rozbili okna Starbucks. Oni přece nikoho nezranili. To, že jsme museli mít zavřeno na vrcholu sezóny, vánoční svátky právě začínají, to je pro nás skutečná nespravedlnost!

V centru byli všichni v bojovém stavu, kvůli majetku, vánočním nákupům ... to ukazuje, že zatímco my bojujeme proti kapitalismu, oni půjdou až do krajností, aby kapitalismus uchránili! V úterý odpoledne vyhlásil starosta výjimečný stav a povolal Národní gardu. Byla vytvořena "zóna bez protestů" okolo 25 bloků, kde bylo ilegální nosit hesla, odznaky a jakkoli vyjadřovat názor na WTO.

Část lidí ze skupiny právní pomoci právě přišla a říkala, že zákaz vycházení byl posunut na pátou, ne půl osmou. Policajti nás blokovali a snažili se nás vytlačit z centra v 17:00 hodin a stříleli slzný plyn. Byla to opravdu neuvěřitelná přehlídka neukázněnosti a velice obtížný den pro policii. Myslím, že policisté se cvičí v nevšedním sebeovládání.

Byly to akce protestujících, demonstrantů, které je donutily přijmout opatření, jaká přijali. Tady v centru není jediný roh, který by nepadl za oběť této destrukci. Demonstranti se zapřisáhli, že příští den opět přitáhnou anarchii do centra Seattlu, ale Národní garda bude...

Verlene Wilder, zaměstnanecká řada King County: "Víme, proč jsme byli tam venku a víme o co šlo, takže když člověk přišel domů a díval se na televizi, věděl, že to co tam vykreslovali, nebylo to, co se skutečně dělo, když byl člověk v ulicích.

Pam McCammon, mluvčí policie: "Nepoužili jsme slzný plyn a ani ho nepoužijeme."

Odborářští vůdci se rozhodli vést pochod pryč z centra, aby byl jejich průvod nenásilný. Označili odborářský pochod jako nenásilný a všichni ostatní tak byli spojováni s násilím a dalšími tak odsuzovanými věcmi. V centru Seattlu panuje extrémně napjatá situace. ...násilné protesty... ...hrozivé demonstrace... Způsob, jakým popisují mládež, skutečně bolí.

Když viděli mladé černochy v ulicích během zasedání WTO, nazývali je příslušníky gangů! Myslím, že média jenom posilovala všechny "ismy" které už existují. Zbytek demonstrantů se dokonce pral mezi sebou. Nikdo tady neobviňuje odbory nebo ochranáře nebo snad Seattle. Protestující se vrhají jeden na druhého. Naše síla je v tom, že jsme šli společně, takže je jasné, že se zaměří na naše rozdíly a odlišnosti.

Starosta zdůraznil protestujícím aby toto zítra neopakovali, ale pokud jsou WTO a její odpůrci ve městě, nikdo neví, co se může stát ... Zatímco korporace budují svá impéria napříč hranicemi, my jsme jimi oploceni. Jsme učeni bát se jeden druhého a izolace nás činí bezbrannými. Moc korporací může vytvářet své globální sítě jen tím, že nás rozdělí.

Na novém globálním trhu práce jsme odděleni od sebe a od toho, čím bychom mohli být. Včera jsme zrušili Světovou obchodní organizaci. Chystáme se ji ponechat zrušenou všemi svými schopnostmi nenásilného a přímého jednání. Nenecháme se zastrašit gumovými projektily, - Ne! dřevěnými projektily, - Ne! slzným plynem, - Ne! stanným právem ... - Ne!

1. prosinec Rice Baker-Yeboah, hudebník a organizátor v komunitě: "Bylo tam tolik strachu z úterka, stříleli na nás, byli jsme v plynu, lidé byli mláceni a postřeleni. Lidé neočekávali, že by šli v úterý znovu. Museli si znovu potvrdit své přesvědčení a postoj.

Hop Hopkins, Brown Collective: "Ten večer jsme se sešli na rohu Broadwaye a s Johnem jsme se rozhodovali, co budeme dělat příští den.

Příští den se tedy sejdeme v 6:30 v parku Denny a pak se pokusíme vzít si město zpět. Začali jsme se proplétat mezi zátarasy, které zřídili. Díval jsem se kolem a viděl jsem, že lidi jsou vystrašení a v té chvíli jsem říkal: to co cítíme v hrdle nebo břichu, to není strach, ale skutečně první chuť svobody. Lidé přicházeli odnikud, bylo to jako z klipu Michaela Jacksona, Thriller, lidi vylézali z kabelových šachet, vylézali z aut ...

Takže nás šlo asi 50, pak 100, 150, pak najednou už asi 300 a náš počet pořád rostl, nevím, odkud všichni ti lidi přišli a myslím, že policajty to naprosto překvapilo. Hájíme životní prostředí, společnost, budoucnost našich dětí, voláme všechny ze Seattlu : Tohle jsou vaše ulice, vaše město. Jestli vám záleží na budoucnosti vašich dětí, přidejte se k nám dnes v ulicích Seattlu.

Čí jsou ulice? Naše ulice! Čí jsou ulice? Naše ulice! Čí jsou ulice? Naše ulice! Čí jsou ulice? Naše ulice! Čí jsou ulice? Naše ulice! Čí jsou to ulice? Naše ulice! Mírumilovné shromáždění! Mírumilovné shromáždění! Mírumilovné shromáždění! Mírumilovné shromáždění! Mírumilovné shromáždění! Lidem se vydařil úterní večer a byl pěkně rebelantský, a nebylo jim jasné proč ta náhlá negativní agresivní odpověď policie.

Takže středa byla rozhodující den pro to, jak budou lidi jednat dál. Jsme připraveni. Jsme připraveni. Tentokrát uděláme ocelářům dobrý jméno. Ve středu ráno, zatímco někteří demonstranti pochodovali do "zóny bez protestů", oceláři se připravovali na povolené shromáždění v docích. Naše hlasy budou dnes znovu slyšet v ulicích Seattlu! Moc! Moc! Moc lidem!

Zatím proběhly protesty AFL-CIO velmi dobře. Policie s námi spolupracovala, informovala nás co se děje a dala nám možnost dostat naše lidi pryč. A opravdu se dostali pryč i s našimi transparenty. Média byla velmi férová a vysvětlovala, že to jasně nebyl protest AFL-CIO. Moc lidu! Je silnější každou hodinou! Mezi mnoha odborovými úředníky panuje obava už ze slova "přímá akce".

Zní jim moc militantně. Bohužel, velké odbory se v současnosti nechvalně zapisují do historie tím, že se přímo vyškrtávají z lidových hnutí. Byly tam odbory, které rozhodně chtěly být v ulicích a chtěly být stejně bojovné jako všichni. A pak byly odbory, kterým připadalo jako absolutně nemožné, že my jsme tam vůbec byli! Moc! Moc! Moc lidem!

Jeff Engels, ILWU / IBU: "Byl tam silný záměr rozdělit tu koalici. Nebyly to jen odbory, které to dělaly samy, byl tam tlak policie, novin, všichni o to usilovali. Moc! Moc lidem!! Jste skvělí. V centru policie pronásledovala protestující do parku Westlake. Máme právo se shromažďovat, nenásilně pobývat na ulicích, v našem městě, na naší planetě.

Chceme vás povzbudit, abyste zůstali klidní, teď nastala dobrá chvíle nasadit si masku a brýle. "Udeř rychle, nakopej jim prdel!" Celý svět se dívá! Celý svět se dívá! Celý svět se dívá! Já se neperu. Jsem nenásilný. Sundejte tu nohu z mého krku! Celý svět se dívá! Policajti zastavovali autobusy, prováděli prohlídky, identifikovali lidi, o kterých se domnívali, že jsou demonstranti, smýkali s nimi.

Prohledávali lidi jedoucí do centra a když našli cokoli jako letáky, podle čehož se domnívali, že jde o demonstranta, zatýkali je. To má být svoboda projevu v této zemi. My sami jsme byli zatčeni na ulici spolu s asi 30 lidmi, když jsme se pokoušeli jít pěšky přes město. Sledovali nás okolo Seattlu.

Teď nás uzavřeli na tomto náměstí a tohle má vlastně být místo stanovené jako zóna demonstrací během celého zasedání WTO... předpokládá se, že máme to právo, je garantováno Ústavou. Znovu, starosta nemá právo překračovat Ústavu, ale dnes se tak děje. Myslím, že tou dobou všechna národní a mezinárodní média pravděpodobně už tyto věci ukazovala a město se nás chtělo zbavit.

Naložili nás do autobusů a odvezli do Sandpointu. Nedokážeme vyhrát tento boj samotní. Pokud se máme úspěšně obout do mocných makléřů, nadnárodních korporací a všech těch prachů ... Jedinou cestou jak porazit globální kapitalismus je globální hnutí lidí. Říká se, že nám všem jde o ty samé věci, ale my nemluvíme o identických věcech.

Zařazení je stejné a souhrnný název je tentýž, ale v každém z našich hnutí můžeme formovat a vyjadřovat svou vlastní představu o svobodě a být si přitom plně vědomi jiných lidí. My všichni máme mnoho společného, ale to neznamená, že budeme spolu ve všem souhlasit, ale nesmíme nechat tyhle menší věci, na kterých se neshodneme, aby se postavily do cesty konečnému cíli, kterým je návrat demokracie na tuto planetu.

"Rád bych vám představil Davida Taylora z Direct Action Network, to jsou lidi, kteří nám pomáhali zrušit zasedání WTO v ulicích Seattlu."

David Foster, United Steelworkers of America (Spojení oceláři Ameriky) David Taylor: "Já bych rád řekl, že všichni z Direct Action Network, kteří stále nejsou ve vězení, vás přišli podpořit a ukázat jim, co to je spojenectví: když drží pohromadě pracující a studenti a ochranáři a lidskoprávní aktivisté. Můžeme a taky jsme zrušili zasedání WTO! Máme vás rádi! Chceme udržet tohle spojenectví silné a chceme ukázat WTO, že když držíme solidárně spolu, nikdo nás nemůže zastavit! Díky!

Anne Feeney: "Jo, když máš v kapse kreditní kartu, jsi v centru sakra vítán, hochu ale jestli si chceš přinést svá práva z prvního Dodatku, vezeš se do lochu. Chci zpívat o staré slavné americké tradici občanské neposlušnosti. Byl to Cezar Chavez? Možná Dorothy Day. Pro některé to byl Dr. King a Gándhí, kdo jim ukázal cestu.

Kdokoli je vaším vzorem, je to pěkně jasně vidět, jestli jsi vězněn za spravedlnost, jsi v dobré společnosti! Byl jsi vězněn za pravdu? Chci ti potřást rukou. Zůstat sedět, zůstat ležet, to je způsob jak zaujmout postoj. Zpíval jsi píseň za svobodu nebo kráčel v demonstraci? Jsi vězněn za pravdu? Tak to jsi můj kamarád.

Vy zákona dbalí občané, poslechněte si moji píseň, zákony jsou tvořeny lidmi a ti se mohou mýlit! Kdysi byly odbory protizákonné, ale otroctví bylo v pořádku, ženám bylo odepřeno volit a děti pracovaly v dolech! Čím více studujete historii, tím méně to můžete popírat, a prohnilé zákony zůstanou v knihách, dokud se jim lidé s kuráží nepostaví!

Byl jsi uvězněn pro spravedlnost a já ti chci potřást rukou. Ó, zůstat sedět, zůstat ležet, to jsou cesty, jak si stát na svém! Zpíval jsi píseň svobody, nebo demonstroval v tomhle průvodu? Byl jsi zavřený pro spravedlnost? Byl jsi zavřený pro spravedlnost? Půjdeš do vězení pro spravedlnost? Tak to jsi můj přítel!

George Becker, Prezident Spojených ocelářů Ameriky: "Co jsem viděl dneska ráno ... stál jsem venku na dešti a viděl jsem mladé lidi, kteří pokojně demonstrovali a nedělali nic, co by mohlo kolemjdoucím vadit a viděl jsem, jak jim surově ubližovali, s obušky v rukou ... Zacházeli s vámi sprostě! Kdyby tohle bylo mé město, omluvil bych se vám za to co se tady stalo.

A chci vás přivítat. Patříte právě sem, k hnutí pracujících! Správně! Potom shromáždění skončilo a nebyl žádný pochod! Pojďte, půjdeme do centra! Pojďte, zrušíme je! WTO je v centru! Tehdy vznikl jistý pocit zklamání, že jsme se vlastně nechystali porušit vyhlášený zákaz protestů. Tak se nás pár dalo dohromady a zorganizovali jsme následný pochod a šli jsme od mola a vyšli jsme na Pike Street Hill z centra.

Čí jsou ulice? Ulice jsou naše! Čí jsou ulice? Ulice jsou naše! "Harmonizujte práci a životní prostředí." Když jsme se dostali na 2. Avenue, byl tam dav asi 2000 lidí, kteří běželi zleva doprava a bylo jasný, že před něčím utíkali. Nenásilný protest! Nenásilný protest! Nenásilný protest! "Zastavte nový světový řád WTO"

Ve středu dostali protestující zprávu, že obchodní jednání WTO se ocitla na vratké půdě. Díky pozornosti celého světa upřené na Seattle, začali delegáti z rozvojových zemí otevřeně kritizovat antidemokratický proces v WTO.

Juan Bocanegra, právní kancelář: "Malcolm jednou řekl, že nepokoje jsou hlasem lidu. Tohle v žádném případě nebyly nepokoje. Ale byl to projev hlasu lidu. A odpověď policie byla jedním z rozhodujících okamžiků, protože říkala každému, že "vy všichni jste otroky a udělali byste lépe, kdybyste se vrátili domů."

Ocelářka z Indiany: "Měli jsme shromáždění v docích a šli jsme přes Pike Market a když jsme přišli na roh, uviděli jsme policii honit děcka, který před tím s námi demonstrovali a nedělaly nic špatného. Lidi se naštvali! Byli tam odboráři, kteří pár dní předtím říkali: "Tam bychom chodit neměli", a teď mě volali a ptali se: "Kdy bude další protest? Chci tam být, protože to, co se děje, není dobrý."

Jednu věc musíme hnutí pracujících přiznat: když si naše sestry a bratři myslí, že něco není v pořádku, tak s tím začnou něco dělat. Někdy chvilku trvá spojit si všechny souvislosti. Ale když uviděli, jak lidi, s nimiž v úterý demonstrovali a navázali kontakty, jsou bití a postříkaní slzným plynem, tak ... Já se teď za svou zemi tak stydím.

Pláču, protože mi nastříkali pepřový plyn do očí, ale já bych plakala stejně, víte ... Spoustu lidí zradikalizovalo, když se ukázalo, že oni jsou ochotní jít proti vlastním lidem a že k tomu mají de facto příkaz. Ve středu bylo v Seattlu na základě rozhodnutí starostu zakázáno nakupování, prodej nebo držení plynových masek. "Nikdo nás nevaroval.

Zavřeli nás do téhle pasti a nastříkali sem slzní plyn. Mám sedmileté dítě. Jsem tady, abych vyjádřila svůj názor, jak bychom mohli zachránit naše životní prostředí pro budoucnost, a mám právo na shromažďování a dneska mi moje práva sebrali. Mají dopis od radního Nicka Licaty, ve kterým se píše, že ona neohrožuje veřejnost a že má právo volně chodit po ulicích Seattlu a nyní ho ukazuje policistům s tím, že podle Nicka Licaty má právo chodit po ulici.

Vraťte se okamžitě zpátky na chodník! Vraťte se! Jsme na chodníku! Použiji slzný plyn, jestli nepůjdete zpátky. Dávají nám najevo, že je v pořádku protestovat, když je nás málo a jsme slabí, ale jakmile se to rozroste do masového hnutí, tak už to v pořádku není. Vaše normální práva tenhle týden v Seattlu očividně neplatí. Proč je tomu tak? No, protože vyhráváme.

Starosta Seattlu Paul Schell byl v naší zpravodajské místnosti na King 5... Je tu i Ray Waldman, ředitel hostitelského výboru Seattlu pro WTO ... Osm korporací vlastní přes 50 % všech médií ve Spojených státech. Policejní náčelník Norm Stamper řekl reportérům ... Starosta Paul Schell ... také policie brání své metody ... Starosta Seattlu a guvernér ... policejní oddělení Seattlu ... Šerif David Richard ... Starosta Paul Schell ... Pam McCammon se s námi zrovna spojila telefonicky. Je na policejním oddělení.

"Samozřejmě cítíme, že jsme zvládli problémy velmi dobře, přestože se někteří lidé rozhodli pro násilí, doposud jsme to řešili správně, a neudělali jsme žádné chyby." Kolik civilistů bylo zraněno? Méně než 20. Méně než 20. Nyní prochází naše demokracie běžnou zkouškou. Tady v ulicích Seattlu jsme zjevně svědky toho, že v určité situaci některá práva nemusí ale mohou přestat platit ...

V konfrontaci s intenzivními provokacemi reagovali naši policisté velice, velice efektivně. Sdílíme nepříjemné pocity a úzkost při pohledu na zabedněné výlohy desítek obchodů ... A musíte nám s tím pomoci, protože jestli se z nich budou dělat hrdinové nebo oběti, tak tím vysíláme špatný signál. Policajti se na nás najednou rozběhli s kanystrama ...

Myslím, že to byl pepřový sprej a začali jej na nás stříkat. Jak se teď cítíš? O dost lépe, už jsem klidnější. Bolí mě oči a nemůžu je otevřít, aby to strašně nebolelo. Hodně štěstí Natalie ... řekla, že má zavřené oči a nic nevidí, takhle to chodí s lidmi, co se jim tady dostanou do cesty ... Co můžu dělat? Já bych stál na straně ulice, pryč ze silnice, paní.

Pro všechny kdo tady chtěj stát a překážet, myslím, že si říkají o problémy. Policie se ve středu v noci rozhodla pro něco, čemu já osobně říkám lov na lidi. Doslova je vystrkali z Pike Place Marketu na 1. Avenue za hranice "zóny bez protestů", kde byl zákaz vycházení. Ještě ani nedošlo na vyhlášení zákazu vycházení a policajti už pořádali hony na lidi.

Jakmile policajti obklíčili tuhle skupinu demonstrantů, poskytli jsme jim útočiště v Labor Temple, v Chrámu práce. Venku před Labor Temple "Mluvili jsme čtyři dny, teď si sedněte. Sedněte si! Jestli jste novinář, pojďte dopředu. Jestli ne, seďte na místě. Pane, máte novinářský průkaz? Jsem nezávislý novinář. Nemáte novinářský průkaz? Sedněte si. Stoupněte si, běžte přes ulici za zbytkem lidí.

Co když nechceme být zatčeni? Můžu jít tudy? Ne, nemůžete. Choďte! Jednoduše zatýkali lidi! A my jsme tam měli lidi, kteří nic neudělali, jenom přišli před budovu Labor Temple a chovali se podle instrukcí policie. Přesto skončili ve vězení. A tehdy jsme si řekli, že už toho bylo dost. Policie Seattlu zadržela 630 lidí s obviněními od neuposlechnutí výzvy k rozchodu až po napadení policisty.

Ocelář z Kansasu: "Kdybychom chtěli, mohli jsme tohle město rozmlátit na kusy. Včera bylo 50 000 lidí v ulicích a jen pár lidí rozbilo pár výloh ... A nyní odvážejí mírumilovné demonstranty a zacházejí s nimi zle. To není dobrý. Měli by si uvědomit, že kdyby jsme chtěli rozpoutat peklo, tak bychom to udělali.

Za studené války hrozila militarizace vyhlazením lidstva jedinou ranou, kdežto dnes militarizace zasahuje do všech aspektů lidského života. Militarizace dnes hrozí lidstvu z mnoha míst, mnohými ránami a mnoha způsoby. Národní armády vytvořené k obraně před vnějším nepřítelem obrátily zbraně do vlastních řad. Spojené národy evidují v dnešním světě 36 válečných konfliktů.

Jsou to všechno občanské války. 89% policejních oddělení má nyní polovojenské jednotky. Globální moc korporací závisí na armádách, které je chrání, na vězeních umlčujících disent a na násilí, které dláždí cestu pro její expanzi. Národnostní útlak je nutným předpokladem korporativní globalizace. Každá země, každé město, každý dům, každý člověk, všechno je bojištěm.

Ve Spojených státech jsou dva milióny lidí ve věznicích. 70% z nich jsou barevní. Počet amerických věznic vlastněných korporacemi vzrostl o 1000% v posledním desetiletí. Musíme jít do přímé akce! Abychom dostali naše lidi z vězení!

2. prosinec Námořní základna v Sandpointu Pokojně jsme se shromáždili a jsme zatčeni, aniž by nám sdělili obvinění a zadržují nás, aniž by nám sdělili obvinění. Chtěli bychom hovořit se svým právníkem! Jsme občané, máme hlas a chceme, aby náš hlas byl slyšet! Naše ústavní práva byla dnes porušena!

Dohodli jsme se v autobuse a před tím i v afinitních skupinách, že jestli nás zatknou, nedáme jim naše jména, nebudeme nijak spolupracovat. Kdyby nás rozdělili, všichni bychom požadovali totéž: okamžité propuštění a zproštění všech obvinění. Neopustíme autobus, dokud nás zde nenavštíví náš právník. Zůstaňte v autobuse! Je to v pořádku, oni nás nechají být, zůstaňte v autobuse!

Lydia Cabasco, komunitní organizátorka: "Byly tam vedle sebe zaparkovaný asi čtyři autobusy a snažili jsme se dohodnout, co budeme dělat. Snažili jsme se domluvit, volali na sebe a přes právníky jsme si posílali zprávy, abychom zjistili, co se děje. "Není tu záchod?" Tak po čtrnácti hodinách se rozhodli, že je už čas, abychom jeli.

Říkali nám, že nás odvezou do vězení v King County. Tak se autobusy rozjely, ale neodvezli nás do King County, byli jsme odvezeni z dohledu médií. Odvezli nás na druhý konec Sandpointu a pak nás vyložili. Policajti nastoupili do autobusu, postříkali pepřákem pár lidí vpředu, a když děláte něco takového v autobusu, projde to celým prostorem a zasáhne to všechny uvnitř.

Tak nás násilně dostali ven z autobusu a vzali do Sandpointu ... a některé z nás odvezli do King County. Takhle vypadá demokracie Takhle vypadá demokracie Takhle vypadá demokracie Takhle vypadá demokracie Takhle vypadá demokracie Takhle vypadá demokracie Venku před vězením v King County Lidé měli naplánováno jak se chovat.

Ve vězení se drželi semknutí dohromady, aby nikdo nemohl být oddělen, izolován, zastrašován, týrán nebo ohrožován a opravdu to fungovalo. Náš organizační ředitel byl jedním z těchto zatčených. Zavřít však takového člověka do vězeňské cely s jinými lidmi není zrovna dobrý nápad, protože on je tam začal organizovat. A tak se lidé uvnitř začali organizovat, byly tam solidární akce, skandování ...

Všechny podpůrné akce, které se děly venku, se děly i uvnitř. Nic neřeknu. Nic neřeknu. Chci mluvit s právníkem. Chci mluvit s právníkem. Bylo neuvěřitelně dojemné slyšet, že přišlo na 6000 lidí a zavěsili se do sebe, abychom se my mohli setkat s právníky. Byl jsem požádán ILWU, abych vzkázal, že pokud by se tohle nevyřešilo, ILWU by byla odhodlána zavřít přístavy na znamení solidarity.

Být tam venku byla naše povinnost. Museli jsme tam být. Byla to naše úloha. Vznikl pocit pospolitosti, protože tam oceláři a jiní odboráři nosili jídlo, přikrývky, vodu a starali se o lidi. Lidé si pomáhali způsobem, který se pro lidské bytosti zdá být nejpřirozenější, ale který nebyl dříve k vidění. A pak slyšet od právnických týmů, že se lidé na Kubě, v Amsterodamu, Londýně, Africe a Mexiku shromáždili za naše propuštění, to bylo opravdu úžasné ...

Kristine Wong, komunitní koalice za environmentální spravedlnost: "Tu první noc tam všichni byli tak dlouho. Uspořádali poradní shromáždění a lidé mluvili do megafonu, opakovali po mě. Tohle se děje ... Ale co bylo úžasné, že jsme udělali plán pomocí konsensu za účasti několika stovek lidí. Nikdy v životě jsem něco takového neviděla.

Je to pro mě přelomová chvíle, protože se na všechny kolem začínám dívat jinak. Myslím, že celý zážitek z vězení dal lidi dohromady, protože tehdy se to stalo velmi osobní záležitostí. Byla to dobrá zkušenost, být ve vězení a poznat, že nezáleží na tom, odkud ti lidé pocházejí. Řekli si, že už to stačilo a pro tu věc byli odhodláni obětovat cokoliv, třeba své tělo. Být ve skupině s lidmi, kterým nezáleží na vašem původu, byla velice posilující věc.

Katya Kumisarik, Midnight Special Law Collective: "Další věc, kterou musím dnes v noci udělat, je vyřídit vám špatné zprávy a chci abyste slíbili, že zůstanete sedět a vezmete své sousedy za ruce a zůstanete tak, když budu mluvit a zůstanete tak i potom, přestože se můžete cítit rozrušeně. Můžete to pro mě udělat?

Ano. Dobře, tohle je ta zpráva: někteří právníci a aktivisté z právnického týmu, a také já, jsme se dnes dostali do věznice a mluvili jsme s některými lidmi tam uvnitř. Někteří lidé byli zbiti, někteří v Sandpointu byli zasaženi pepřovým plynem. Nemůžeme je tam nechat, musíme naše lidi dostat ven. Každý z nás přišel do Seattlu z jiného důvodu.

Někteří z nás ze zoufalství, stejně jako s nadějí, někteří z nás přišli kvůli věcem, na kterých jsme pracovali celý život, někteří z příčin, které ještě neumíme pojmenovat. Když jsme zaplnili ulice Seattlu, byla v našich tělech síla, o níž jsme dříve nevěděli. V tomto městě, v tuto chvíli, nám patřily naše životy. Kdo může říct, kde přesně, v jakou hodinu a v který den začalo toto globální hnutí?

V Seattlu jsme byli jen jeho malou součástí, ale v plynu a mezi střelami se nám naše paměť vrátila, na chvíli se nám vyjasnily naše dějiny, cítili jsme, jak se nám pod kůži vepsal globální a historický boj. Přestali jsme čekat, až bude náš svět pro nás uzákoněn nebo nám bude předepsán. Tentokrát jsme nežádali o svolení ke svobodě.

3. prosinec Museli jsme udělat víc, než jen dávat této koalici slovní podporu. Pokud máme dát skutečnou odpověď na události z tohoto týdne a koordinovat v pátek úspěšné shromáždění, museli jsme vyjít ven a změnit slova v činy. Uděláme to! Udělejme si v tom jasno, chystáme se pochodovat zpět do "zóny bez protestů"!

Starosta a policejní velitel si musí položit otázku: chtějí se s námi střetnout? Nenásilný protest Ne WTO Vzdoruj WTO Patřím ke studentskému hnutí Podporuji oceláře vyhozené z Kaiseru Rozbij řetěz dluhů Vzdoruj WTO Když WTO nefunguje pro rodiny pracujících, nefunguje vůbec WTO ILWU My jsme město Můžeme ho uzavřít ! WTO je konec demokracie Pryč s americkými vojáky !

Takhle vypadá demokracie.
Globalizujte slušnou minimální mzdu "WTO šlo proti příliš mnoha lidem najednou. Pracující, ekologická a ženská hnutí, hnutí za práva zvířat, každá z těchto rozličných skupin je tím zasažena a to je největší chyba WTO. Naštvali příliš mnoho lidí a teď se budeme bránit, budeme bojovat sjednoceni a to nám pomůže.

Mexiko Mexiko City
Holandsko Amsterodam
Indie Nové Dillí
Indie Bangalore
Portugalsko Lisabon
Francie Paříž
Švýcarsko Ženeva
Německo Berlín
Turecko Ankara
Itálie Řím
USA Baltimore Island
USA Filadelfie
USA Nashville
USA Tucson
Filipíny Manila
USA Boston
Austrálie
Velká Británie
Wales
Izrael
Itálie
Miláno

Koncem týdne se ve světě konaly demonstrace na znamení solidarity s protesty v Seattlu 'Ou, už nás nezastaví ani peklo!' Vzali jsme si zpět ulice. Vzali jsme si ulice. Stříleli po nás slzným plynem a nemohli nás umlčet! Stříleli po nás projektily, ale stále nás nemohli umlčet! Zakázali vycházení, ale my pronikli do jejich zón! Chceme vám všem poděkovat, že jste dnes tady.

Nedosáhli bychom vítězství bez solidarity, kterou jste ukázali! Potřeste si rukama! Myslím, že Seattle naučil lidi, že všechny jejich zájmy nejen že mohou koexistovat, ale vzájemně se potřebují. Že žádné hnutí pracujících nebude skutečně silné a udržitelné, dokud neobsáhne ekologické záležitosti a žádné ekologické hnutí nebude do budoucna významné, dokud nedá do jedné roviny to, jak lidé žijí, jak přežívají, jak jedí, jak získávají vodu.

Víte, byl tam transparent ... "Řidiči a ochránci želv konečně spolu!" Bylo to tak nádherné, jistěže k sobě patříme. Ti samí lidé, kteří vykořisťují přírodní zdroje, vykořisťují i lidské zdroje. Patříme k sobě. Toto je něco, co je součástí našeho proroctví, že je čas, abychom se sjednotili jako běžní lidé celého světa a překročili ty bariéry, které vytvořily korporace, aby nás oddělily.

Ano, musíme být solidární, co se týče těchto věcí, ale solidarita neznamená, že nebudeme hovořit o věcech, které nás rozdělují. A to je největší změna, kterou vidím. Neskočíme jim na ten jejich smír: "sedněme si k zasranému táboráku a pak společně pochodujme ulicí". To k tomu patří, ale musíte to posunout o krok dál.

Rasa, třída, pohlaví, sexismus, heterosexismus, všechno tohle ... pokud to nezahrnujete do své analýzy, pak jste pokročili jen do půlky cesty a ve skutečnosti nepracujete pro revoluci. Abychom vytvořili silnější hnutí, musíme se vlastně zastavit a říct: Dobrá, ohodnoťme se a uvidíme, co můžeme udělat, abychom se navzájem lépe poznali.

Aniž bychom byli liberální či neupřímní, měli bychom pochopit, jak pracovat se skupinami, které bojovaly a bojují a neříkat jim : "Následujte nás" ale říct : "Konečně jsme procitli. Ou, trochu pozdě, ale dejme tady společně něco dohromady ..." Určitě jsem se navždy změnil. Nikdy jsem něco takového neviděl. Nikdy jsem neviděl lidi, kteří by se takhle proti něčemu postavili.

Vezmu si ten zážitek s sebou a to mě bude dlouho povzbuzovat, protože mi to otevřelo oči pro úžasné možnosti. Pak potřebujeme udělat úplný kruh a nespokojit se s tím, že ulice Seattlu byly zcela globální, protože nebudou úplně globální, dokud ulice Dillí, Keňi, Ghany, Jižní Afriky, Bangkoku a Latinské Ameriky nezakusí stejné vyjádření solidarity a stejný pocit, že jsme v tom spolu.

Není to výjimečné? Jsem aktivní v UAW už od 60. let a můj otec od 30. let a tohle se skutečně děje poprvé. Je to skvělé. Dobře, tady je naše právnička! Ron Sims slíbil, že tady nikdo nebude zatčen dokud probíhá vyjednávání. Jste skvělí! Lidé uvnitř vás slyší! Nechte je jít! Nechte je jít! Nechte je jít! Nechte je jít! Nechte je jít! Nechte je jít!

Tom Hayden, The Chicago 7 "Nikdy jsem si nepomyslel, že přijde doba, kdy nová generace aktivistů nechá rozestoupit vody, v nichž se měl utopit váš idealismus, a vyjde na povrch smějící se bojující veselá tančící pochodující konající občanskou neposlušnost obnovující americkou demokracii konkrétně vyjadřující solidaritu nejen tady v USA ale i ve vzdálených koutech Země mimo obzor médií.

Tak jste dosáhli toho, že stroj ničení se zpomalil. Ale nemůže tu jít o zpomalení rychlosti ničení. Musí jít o rychlejší vytváření nového světa lepšího místa k žití. Děkuji vám. Právě to čtu na svém pageru, je to čerstvá informace, "naprosté zhroucení, nebude žádné kolo nového tisíciletí!" Vyhráli jsme. Volejte policajty.

Film Nezávislého mediálního centra a Big Noise Film

Mám za úkol dát vám vědět od Nezávislého mediálního centra, že filipínský delegát prohlásil, že naše přítomnost tady posílila zástupce třetího světa, aby napomohli zhroucení WTO.

Režie a produkce
Námět a střih
Zvuk

"Nejen klerikál Pat Buchanan se bude snažit, ale i demokrati a republikáni budou usilovat, aby antiglobalizační hnutí skončilo tak, že bude při svých viditelných projevech vypadat a chovat se jako xenofóbní. Mám zato, že musíme zajistit, aby k tomu nedošlo, protože antiglobalizační hnutí znamená všeobecně sdílené lidství. Podělali se z nás v Seattlu strachy!

Je to jasný, teď si zase někde sednou, když měli čas přemýšlet, a pokusí se to navlíknout jinak. Ale dovolte mi říct: generální tajemník Michael Moore dnes mluví o globálním obchodu jinak, než před dvěma týdny. Je čas dát se dohromady, je čas přestat se cítit jako bychom byly izolované bytosti, vedoucí život neuspokojivého konzumu ... Můžeme to udělat. Máme schopnost znovu se zmobilizovat a dát se zase dohromady, a to je dobře, protože to uděláme.
x Film složený z příspěvků stovky aktivistů. Je o občanských nepokojích a společenském napětí, poukazuje na omezování demokracie a porušování lidských práv v souvislosti se zasedáními institucí tzv. Brettonwoodského systému (Mezinárodní měnový fond a Světová banka) a kritizuje dopady globalizace a kapitalismu. Zaobírá se protesty proti zasedání Světové obchodní organizace (WTO) v roce 1999 v americkém Seattlu. Ukazuje průběh protestů, výpovědi účastníků a v neposlední řadě i policejní brutalitu. S českými titulky.
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.