xVybraná videa
text k videu
Vrahovia a výstrednosti
Dobrý kráľ Václav mal nanešťastie zkazeného brata. Dôvtipný vrah anglického kráľa Eduarda II. nezanechal po svojej špinavej práci nijaké stopy. Francúzsky kráľ Henrich IV. prežil 19 atentátov - až si raz vyšiel na osudnú jazdu koňom.

Vrahovia a výstrednosti
Keď francúzskemu kráľovi Henrichovi III. zomrela jeho životná láska, začal sa oddávať bezhlavému míňaniu, prezliekaniu do ženských šiat, sebabičovaniu, až bol napokon zavraždený. Peter Veľký zbieral postihnutých a mal osobitnú záľubu v mučení.

Dynastie
Niekedy je ťažsie moc si udržať, ako ju získať. Normani triumfovali na bojových poliach, ale boli pokorení prírodou. Habsburgovia sa rozhodli udržať si moc v rodine a toto rozhodnutie sa im stalo osudným. Mediciovci žili a zomierali vďaka kliatbe.

Pochabosti
Keď monarchovia chybili, tak chybili vo veľkom. Kráľovná Adelaida zo Sicílie sa vydala za neurodzeného muža a bola vydedená. Karol IV. zruinoval Rakúsko-Uhorsko a zanechal ho bez obrany. škótsky kráľ Jakub IV. podľahol vplyvu opitého mastičkára.

Túžba: Pomer s vládcami bol často nebezpečnou známosťou. Anne Boleynová flirtovala s Henrichom VIII. a prišla o hlavu. Anglická princezná Karolína mala na konte mimomanželské aférky, rovnako ako jej manžel Juraj IV., no stala sa obeťou dvojitej morálky. Francúzsky panovník Ludvík XV. vošiel do dejín ako najväčší záletník, čo ho stálo život.

Šialenci
Fiktívny Drakula je len odvarom skutočného transylvánskeho princa a jeho neuhasiteľnej krvolačnosti. Šialenstvo bavorského kráľa Ludwiga prinieslo jeho krajine najväčšie poklady a jemu vzalo život.

Zabijaci
Ivan Hrozný zabil viac ľudí ako ktorýkoľvek iný monarcha v histórii. Stovky z nich zabil vlastnými rukami a mal z toho potešenie. V hlavnej úlohe jednej z najslávnejších kriminálnych záhad vystupuje skutočný kráľ: Macbeth.

Vojnoví štváči
Anglický kráľ Richard Levie srdce sa do dejín zapísal ako vľúdny kráľ a veľký bojovník. V skutočnosti zdieral na kosť svojich ľudí daňami, ktoré ešte zvýšil po tom, čo upadol do vojnového zajatia. Frederik Veľký sa osvedčil ako virtuózny stratég na bojiskách a jeho taktiky sa študujú dodnes.
x Jeden díl ze seriálu o temných zákoutích lidské historie se anglickým komentářem.
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.