xVybraná videa
text k videu
Hlava státu
Film natáčený během českých prezidentských voleb v roce 2003, kdy se poprvé stal prezidentem ČR Václav Klaus. Měl by být přemýšlením nad tím, co vlastně prezidentský úřad obnáší, jaká konkrétní tvář se za ním skrývá a co vůbec dnes tenhle pojem pro lidi znamená. Ve filmu, jehož hlavní postavou je symbolická bílá hlava s tělem ve tvaru České republiky, se tak kromě prezidentských kandidátů objeví už bývalý prezident Václav Havel nebo školní děti, které si tvoří prezidenta vlastního. Nakonec putuje hlava státu z ruky do ruky návštěvníkům Pražského hradu, kteří k ní mají možnost promluvit.
x Sestřih čtyřdílného politického dokumentu z roku 1991. Seriál obhajoval společenské změny a nutnost pravicové politiky po 40-ti letech násilné vlády komunismu. Formou rozhovorů s politiky, umělci a prostými lidmi jsou kladeny otázky po smyslu československé revoluce a důvodech následné deziluze. Seriál se při uvedení v Československé televizi setkal se značným diváckým ohlasem. - Jméno Václava Klause bylo do názvu vybráno symbolicky, protože ztělesňoval tehdejší obecnou víru v nové pravicové politiky, ale dokument není o něm. Klaus v něm vystupuje pouze jako jeden z respondentů a tehdejší ministr financí, obhajující ekonomickou reformu. Název byl režisérem zvolen jako parafráze Zweigova titulu Léčba duchem.
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.