xVybraná videa
text k videu
Cl - 5-MeO-DMT - Ayahuasca DMT - Extáze - povíjnice nachová ibogain - marihuana - ketamin šalvěj divotvorná - muchomůrka červená - LSD durman - MDMA - meskalin rajský plyn - Peyotl - psilocybin - THC Psychonaut: Badatel mysli, který cestuje dovnitř psychiky za pomoci halucinogenních drog nebo jiných technik na pozměňování vědomí. Psychonauti věří, že tyto duševní zkušenosti, když jsou řádně zpracovány, směřují k dlouhodobým a kladným výhodám v jejich každodenním životě.

Bylo mi 22 když jsem zažil svou první psychedelickou zkušenost, ale když se na to podívám zpětně, tak jsem neměl žádnou představu o těchto věcech. Neměli jsme o nich žádné informace, věděli jsme jen to, co jsme viděli v TV. Předtím jsme kouřívali trávu s přáteli, takže jsme si mysleli že to bude podobné jako cannabis. První zkušenost byla docela povznášející, protože jsme museli zjistit o čem to celé je. ÉN+TE+Ö=GÉN představuje film ANDRÁSE KOVÁCSE Ml.
PSYCHONAUTI
Kamera: GÁBOR KERTAI
Hudba: TANUTUVA
Tazatelé: ÉVA CSILLA ORAVECZ ANDRÁS KOVÁCS M.
Vyrobeno: ÉN+TE+Ö=GÉN
režie a úpravy: ANDRÁS KOVÁCS Ml.

Když jsem měl poprvé psychedelika, nevěděl jsem o čem to je. Moje první psychedelická zkušenost byla, když jsem vykouřil opravdu hodně marihuany. a náhle jsem informoval mé zkušenější přátele, že se cítím divně. A jeden řekl: proto sis to vzal - aby ses cítil divně. Je dobře známé, že drogy se užívají po celou historii lidstva. Je známa jedna skupinka lidí, kteří tradičně nebrali psychedelické substance severo-američtí ESKYMÁCI.

Je to pochopitelné že v takových podmínkách, kde žijí nevyroste moc flory s takovými účinky. Kromě starých jater z tuleně, nebo něčeho takového... Zážitky blízké smrti - to mě opravdu zajímá. To byl hlavní důvod pro mě. Studoval jsem mnoho let Iaido - Japonské umění s mečem. Byl jsem fascinován pohotovostí, s jakou se samuraji dokáže postavit tváří v tvář smrti. A tak jsem to mnoho let cvičil. Každé ráno a večer jsem meditoval, abych se připravil na možnou smrt, která jednoho dne nastane.

Začala jsem užívat psychedelika pro zkoumání sama sebe a protože v průběhu přišly ke mně. A jak přicházely, myslela jsem, že je lepší vědět o nich víc do detailu a abych věděla, co za pocity mohou nabídnout. Užíval jsem je v rámci vědeckého výzkumu protože chci porozumět myšlenkovým pochodům, které se zrodí po užití. Během vyhodnocování těchto subjektivních zkušeností, může člověk získat hlubší porozumění, jak pracuje mysl.

Změněné stavy vědomí jsou doprovázené hlavními změnami v centru psychologického dění. Tyto změny jsou velmi informativní - ukazují vám vaši "černou skříňku", vědomí. 4Kuriozitou byla hlavní motivace, která mě přivedla, abych se znovu a znovu vracel k těmto zkušenostem. Odhalují změny v potenciálech, které jsou podle všeho základní organické části lidské existence, ale ty změny jsou přístupné jen po užití těchto látek (nebo pravidelnou meditací apod. - poznámka překladatele).

"Jestliže brány vnímání byly očištěné, mohlo by se zdát, že lidstvo tak jak je, je nekonečné" - William Blake
Zdá se, že je marné, aby užíval psychedelika někdo, kdo se o ně opravdu nezajímá. Protože jsou užitečné jen pro ty, kteří je vyhledávají. Ale cítím, že tyto zkušenosti mají univerzální význam, který se týká všech. V první fázi je zde jakási akcelerace potřeb. Fyzické změny vyvolávají pocit chladu nebo tepla, končetiny se mohou cítit divně, atd.; toto zmizí asi po 30-60 minutách.

Potom je intenzivní fáze, která vás vtlačí dovnitř, a váš mentální stav je vysoce ovlivněn. Stát se může opravdu všechno - od matení vjemů (pseudohalucinace nebo halucinace) až po rozpad ega. Je obrovský rozdíl v tom, když máte během "cesty" oči otevřené nebo zavřené. V psychoterapii Stanislava Grofa, když si někdo vezme velkou dávku a zkoumá a bojuje s podvědomím, má přitom zavázané oči, poslouchá velmi emotivní hudbu ze sluchátek, a tak jsou ostatní podněty vyřazeny, aby to usnadnilo hlubokou "cestu".

Ale samozřejmě když máte otevřené oči, trip je úplně jiný. nebo když jdete po ulicích s ostatními. můžete zažít, že realita nemusí být taková jak ji znáte doposud, ale je úplně jiná. Realita nezmizí nebo se nezmění v něco úplně jiného. Jenom přemýšlíte jinak než normálně. Otevřelo to mou mysl a zažil jsem roli "diváka". Můžu slyšet hudbu tam kde předtím nebyla. Někdy mi připadá jako kdyby blbej trolejbus hrál hudbu sfér, metro hrálo GOA (elektronická psychedelická hudba), a topení hrálo drum and bass.

Tyto zkušenosti se staly uvolňujícím procesem pro mysl. každý výlet je úplně jiná zkušenost. Jestli jsou vaše výlety podobné, tak to je pravděpodobně tím, že berete danou látku příliš často a s podobným postojem k ní. Ale jestliže je váš přístup s otevřeným názorem a s očekáváním změny, pak mohou být vaše zkušenosti velmi různé a užitečné. Začala jsem se dívat na svět jinýma očima a s podstatou být otevřená.

Všechny zvláštní faktory zmizely duševní fasáda a maska, kterou mě rodiče a okolí přinutilo vzít si na sebe. Psychedelická zkušenost - jako mystická zkušenost- je druh procesu, který vás zesvlékne a udělá z vás takového jaký jste - nahého. Když dáme oblečení pryč, pořád jsme lidé, ale bez zbytečností, které naše kultura vyžaduje. Vidíme sami sebe v této nahotě. Vidíme více z historie, více z přírody, Vidíme přímě a upřímně lidstvo.

Každodenní život má velmi omezené vnímání. Psychedelická energie může otevřít takové brány, o kterých nemáme tušení. Některé z těchto zkušeností jsou plně vybavitelné, některé jsou zapomenuty, ale všechny co prošly myslí mají vliv. Můžete to brát jako proces učení. Naučil jsem se akceptovat vlastní smrt; ne protože vím, že jednoho dne zemřu, ale protože mohu umřít zrovna teď, a s tím nic nenadělám. A vždy, když mé ego přestalo bojovat se změnou, cítil jsem obrovský očisťující průlom, který ale postupně slábl dokud to úplně neustalo. V tomto smyslu, už mi ty látky neměly co nabídnout "Člověk se postupně podobá tomu, co pozoruje." - Platon

Někteří lidé si psychedelika spojují s východním mysticismem. Lidé o nich často mluví ve spojení s budhismem či jógou a někteří to považují za něco zcela neslučitelného s křesťanskou duchovní tradicí Ale pro mě je přímá duchovní zkušenost tím hlavním smyslem každého náboženství. Začal jsem studovat nejrůznější náboženství a filosofie, protože mně ta zkušenost oslovila a chtěl jsem nalézt odpovědi.

Nejdřív jsem vyloučil ta učení, která neuznávala možnost použití látek ovlivňujících vědomí za účelem transcendentního zážitku. A pak jsem samozřejmě vyloučil také ta, která tyto zážitky přímo potírala A tak jsem se stal budhistou Velký vliv na mě měla víra starých amerických šamanů, obzvlášť Nagualismus. Četl jsem knihy od Carlose Castanedy. A taky knihy o šamanských tradicích z celého světa, od Sibiře až po Maďarsko.

Tyto myšlenky mne oslovovali protože integrovali psychedelika do procesu poznávání reality a spirituálního průzkumu. A také se snažily vysvětlit co se v těchto stavech odehrává. Psychedelika mají schopnost otevírat své uživatele směrem k duchovním dimenzím, nezávisle na organizovaném náboženství. Umí ukázat, že je tu něco víc, než realita, kterou dokáže obsáhnout obyčejná lidská mysl. Proto tyto zkušenosti přivádějí spoustu uživatelů k objevování duchovna.

Užívání drog není jen pro duchovní vývoj. Záleží nejvíc na vaší osobnosti. Jestliže jste duchovně orientovaný a na správné cestě, pak vás mohou drogy posunout kupředu. Ale pokud k tomu přistupujete nezasvěceně a nedbale anebo pokud máte naprosto jiné očekávání, tak zřejmě žádný duchovní nebo transcendentní zážitek neproběhne. Tyto zkušenosti jsou často srovnávány s mystickými zážitky. Říká se, že pocit štěstí je jedním z těchto mystických zážitků protože je to něco, co se nedá uměle vyvolat.

V tomto smyslu není psychedelická zkušenost nic víc, než vyvolaný mystický zážitek. Později, když jsme se do toho ponořili hlouběji, poznali jsme, že nám otevírají dveře. Daly nám energii přestoupit naše meze, a více se otevřít Ale jak kmenoví učitelé zdůrazňují, tyto nástroje musíte nechat za sebou. Potřebujete je jen k dosažení výchozí rychlosti, vy nejlíp poznáte, kdy je čas pohnout se dál. Z loďky musíte vystoupit, když dojedete ke břehu, jedině se zaseknete, místo abyste se dostali dál.

Tito šamani učili, jak rozpoznat okamžik, kdy musíte nechat loď za zády. Vzhledem k mé vlastní zkušenosti, vrchol, kterého chcete dosáhnout je stejný u psychedelik i u meditace Rozdíl je jen, že psychedelika nepřinášejí žádný trvalý výsledek, pakliže nejsou doprovázena praxí Realita je to, co neodchází, když v to přestaneme věřit. - Philip K. Dick. Věřím, že je normální, že pro každého je realita trochu něco jiného.

Máme společnou realitu, kterou sdílíme naší řečí a fyzickým kontaktem s ostatními a to máme všichni společné Ale lidská bytost a lidský pojem o realitě je něco víc než jen to. Já myslím, že veškerá zkušenost je realita, ne jen ta, která přichází smysly. Považuji sny a psychedelické zážitky za stejně reálné jako cokoliv jiného. Ve snech bylo objeveno hodně věcí, jako např. molekulární struktura benzenu Jestliže má něco vliv na náš každodenní život, pak to považuju za reálné.

Přemýšlím o subjektivní zkušenosti, jako být obklopen psychologickou realitou, která je většinou kulturně zaškatulkovaná. Nechci říct, že tyto alternativní stavy vědomí, odcizují uživatele od "skutečné" reality. Proud informací během zážitku může být pomůckou k pochopení této "skutečné" reality. Samozřejmě někteří lidé tyto látky mohou užívat, aby z reality unikli. Domnívám se, že realita nelze být zkoumána pouze empiricky, povrchně a objektivně.

Subjektivní hledisko je taktéž velmi důležité Takže takto usnadněná introspekce není únikem z reality ale naopak - může být využita jako metoda velmi usilovného zkoumání reality Realita je to, co prožíváme Někteří lidé označují své zážitky za reálné a zážitky ostatních za iluze. To je dost krátkozraké, prohlašovat zážitky ostatních lidí za iluze také jejich prohlášení jsou založena čistě na subjektivní zkušenosti.

Nemůžete dokázat, že užití těchto drog není únikem z reality Jeden čas jsem na to byl dokonce hrdý. Rozhodl jsem se, že dokud nebudu schopen dokázat, že neutíkám z reality, tak budu říkat, že z ní utíkám a že jsem na to hrdý Přede mnou bylo mnoho lidí - básníci, malíři - kteří využívali podobné postupy úniku do světa fantazie. Z těchto světů si přinášeli inspiraci pro svou práci, z které se mohou radovat i ti, kteří takovéto světy neprozkoumali.

Ti, kteří prohlašují, že je to únikem z reality, také dobře vědí, jak ta realita, kterou sme vybudovali, je hrozná. Svou obyvatelnou a přijatelnou realitu můžete mít jen tehdy, pokud si ji takovou uděláte. A pokud užíváte psychedelika správně, tak právě to můžete očekávat: stvořit si svou vlastní realitu. Tak si vemte třeba Billa Gatese anebo spoustu jiných, kteří si v 60. letech dávali LSD Postavili si vlastní reality, které se později stály součástí reality, do které my utíkáme dnes.

Např. si vezměte Internet. Mám za to, že individuální představy o realitě se mohou lišit víc, než si kdo dovede představit. Někteří lidé se těchto rozdílů bojí, protože jen v běžné realitě se cítí bezpečně. Jestliže se něčí realita liší od mé, jestliže se ten dotyčný cítí nebo myslí jinak, vyvolává to nejistotu a nepředvídatelnost. A proto se možná tolik lidí snaží přimět ty druhé, aby uznávali jen tu běžnou realitu a pohybovali se jen v rámci jejich omezení.

Jediná nebezpečí spojená s užíváním psychedelik vychází z přesycení se pocitem z reality, kterou přinášejí Nápor informací, které jedinec není schopen, nebo nechce registrovat a tlačí je tak do podvědomí, anebo přirozeně zapomene, jako na vzpomínky z dětství. Tudíž, to je něco úplně opačného než únik z reality. A ti co si na tom uletí, to dělají proto, že s tím přílivem neumí správně naložit. Samozřejmě je to těžké Jako adolescent, který je najednou zasažen dospělým světem a má obtíže naučit se, jak v tomto světě žít.

Jestli realita je to, co nám prezentují media, co čteme v novinách, sledujeme v televizi, o čem mluvíme, nebo co stanovuje zákon, anebo co se považuje za tradici, tak to také může být druh úniku. Ústup do rovné, osobní, individuální reality. Asi bysme neměli být tak tvrdí na lidi, kteří cítí potřebu někam utéct. Nebo na ty, kdo se vyčleňují z určitého druhu reality. Možná to není jeho chyba, možná realita není perfektní.

Možná někteří lidé nejsou spokojeni s realitou, kterou jim společnost naservírovala. Nic tak nepodlamuje respekt vlády a zákonů země, jako porušování zákonů, jež nejde postihovat. - Albert Einstein. Nechci se vyjadřovat k otázce současné legislativy, ani pro ani proti. Toto je jakýsi svět a ten je řízen Bohem, nebo něčím. Já tomu říkám Bůh. A jsem přesvědčen, že Bůh to za nás vyřešil. Je směšné starat se o lidi jako o dítě, říkat jim které rostliny můžou a které ne, Když všechny rostou volně v přírodě.

Moc tomu nerozumím, Tito lidé musí být velmi omezení. Je mi jich líto, asi se pro ně nedá nic udělat. Zákaz drog může fungovat. Teoreticky Ale zajímavé je pozorovat tento efekt v praxi. Jestliže ti, kteří chtějí rebelovat a vyčlenit se, budou zároveň poslouchat zákony, - což je tak trochu paradox - pak zákaz drog pravděpodobně přinese nějaké kýžené ovoce. Ale jak se v praxi ukazuje, zákonný zákaz má nejmenší vliv na ty, co se odlučují.

Je to totálně absurdní diskriminace, kolektivní odsuzování těch, kteří přicházejí do styku s určitými molekulami. Ne kvůli konkrétním důsledkům, ne protože jsou hrozbou, ale jen proto, že užívají látku. Celý problém je v absurdnosti. Nebezpečí není v té molekule. Je to jenom molekula, kterou určitá osoba užívá, pro určitý účel, v určité dávce, s určitou frekvencí. Není to droga, ale uživatel, kdo může něco provést. Molekula nezničí civilizaci.

Ta může být zničena jen lidmi, kteří dělají něco škodlivého pod vlivem látky. To vychází z mylných představ o drogách ve společnosti. Lidé znají alkohol, kávu, například. a ví, že se někteří lidé můžou opít, nebo se stát alkoholiky Ale většina zůstane v akceptovatelném a použitelném stavu. Hodně lidí však netuší, že je to stejné s drogami jako LSD, marihuana nebo lysohlávky.

Někteří uživatelé s nimi mají problémy, valná většina však ví, jak s nimi správně a rozumně zacházet. Je nemožné omezovat lidský život na takovou plochu. Lidé si mohou být nebezpeční na tolika jiných úrovních. Někteří lidé pracují 12 hodin denně a jediné, na co jim zbyde síla je mlátit manželku a sledovat TV. Ale nemůžete zakázat tvrdou práci Stejně jako nemůžete zakázat řízení, protože někteří lidé způsobují dopravní nehody.

To není cesta jak problémům předcházet. Řešení je učit lidi řídit správně. A zvýšit jejich cit pro morálku a zodpovědnost. Učit je odpočívat, jak meditovat, když přijdou domů naštvaní, atd. A pokud užívají drogy, měli by umět užívat je správně. Vzdělání ohledně drog je důležité, protože ti, kdo s nimi nejsou seznámeni, si mohou myslet, že všechny drogy jsou podobné. Označení DROGY je nedělá stejnými, jako jména věci od D je nedělají podobnými.

Člení se na úplně jiné skupiny: stimulanty, sedativa, halucinogeny, atd. Heroin není LSD Kokain není psilocybin a amfetamin není meskalin Neměli by být zmatení. Každá ta látka je jiná. Zdá se, že v naší novověké žido-křesťanské civilizaci jsou alkohol, tabák a káva ty nejpopulárnější a nejtolerovanější drogy. Káva je stimulant, který vám umožní pracovat usilovněji, alkohol pomáhá zapomenout na trable, takže můžete žít dál, a tabák je hlavní návykový jed, tak to vidím já.

Osoba, která je neustále pod vlivem tabáku, se stává méně citlivá. Tyto tři látky by se mohli nazývat drogy omezující vědomí, tak jako se psychedelika označují za drogy rozšiřující vědomí. Lidé nemohou mluvit o jejich zkušenostech s nelegálními drogami tak, jako mluví o svých emocích, jako láska, nebo o zkušenostech s legálními drogami. Ukryjí se uvnitř sebe a navenek prezentují jen svou masku.

A domnívám se, že toto tajnůstkářství velmi přispívá k trvalému nepochopení drog ve společnosti, mezi lidmi, kteří s drogami nemají svou vlastní zkušenost. Lidé neví, co jsou zač ti uživatelé. Neví, že uživatelé, které chtějí trestat, jsou jejich sousedé, děti, nebo dokonce rodiče. nebo jejich přátelé. Nedokážou si s pojmem "drogový uživatel" spojit nějakou tvář. Je zřejmé, že předešlá drogová politika a strašidelná protidrogová kampaň je zastaralá a neefektivní.

Nemělo by být šířeno, že marihuana je stejně nebezpečná jako heroin. Skoro 50% mladých lidí zkusí trávu a zjistí, že je to v pohodě a relativně bezpečné. 4Jestliže jim nalžete, že cannabis je stejně nebezpečná jako heroin, mohou potom podcenit nebezpečí užívání heroinu Nedokážou od sebe oddělit dvě různé lži Pro mě je životně důležité opírat se o soudobé zkušenosti a studie a mluvit otevřeně o zákonech, a také o jejich účincích, a nežádoucích dopadech.

Jestliže zůstane otázka drogových zákonů jenom volebním heslem, tématem propagandy, a rozprava bude na způsob honu na čarodějnice, nelze doufat v inteligentní a konstruktivní dialog. Efektivita vs. škody drogových zákonů by se neměly stávat otázkou ideologie. Zkušenost je něco, co nelze získat, dokud to nepotřebujete. - Arthur Bloch
Nebezpečí může nastat při nedostatečném uvědomování si ho, což může vést k totálnímu zmatku.

Může se čím dál víc komplikovat a vést až k hysterii nebo podobným stavům. Zbavit se toho může být bez pomoci složité. Je možné zaseknout se ve stavu permanentního zmatku. Musíte být ostražití. Když berete psychedelickou drogu, může se stát cokoliv. A pokud víte, že se může stát cokoliv, tak se to také stane. špatné tripy jsou taktéž velmi důležité. Některé mé zážitky byly užitečné k pochopení špatných tripů, které jsem viděla nebo o nichž jsem slyšela.

Poznala jsem způsob, jak někdo může vběhnout do jisté pasti. Naštěstí, já jsem byla připravena na ten zážitek, a pokud o tom něco víte, můžete se těmto následkům vyhnout a zastavit je. Člověk může užívat danou drogu v malých dávkách a používat ji ke kontrolování daného zážitku. Jednoduše se nechat vést a vyhnout se tak všem negativům a nepříjemným projevům. Ale potom, když si vezme větší dávku, může náhle pocítit ono "hups! toto už není takové jako před tím"

"Vyhni se klamu záměny prstu ukazujícího na Měsíc a Měsíce samotného" říká budhistické přísloví. Myslím, že je důležité porozumět, že tyto drogy nejsou cestou k probuzení, nicméně to mohou být cenné ukazatele, které nás přivedou na naši cestu. Zdá se mi, že strach a znepokojení mohou vycházet z popírání toho, co se nám ukazuje. Odpor nebo nechuť přijímat to, co k nám přichází, může vyvolávat tlaky.

A pokud na tento tlak budete reagovat dalším odporem, může to vést až k panice. Možná to je to, proč někteří lidé, kteří tyto drogy zakusí, se jim po první zkušenosti vyhýbají. Možná je to pro ně příliš odstrašující. Nejsou připraveni ponořit se do jakékoliv jiné reality, 4protože je pro ně důležité zůstat a držet se v každé chvíli svého každodenního života. Jeden nikdy dopředu neví, jestli má cenu zkoušet LSD nebo jiná psychedelika.

Někteří lidé si dostatečně nepřipouštějí svou vnitřní zranitelnost. Obyčejně přemýšlejí na rozumové úrovni, ale rozumové pojetí na emocionální úrovni nemá smysl. To vede k nejistotě, které neumí čelit, proto říkají, že se bojí. A pokud se někdo s psychedelickou drogou zaměří na strach, pak přichází strach. Strach, strach. Strach je čím dál silnější a to může být nebezpečné. V získávání znalostí o těchto látkách může pomoci vědecký přístup.

V posledních 30-40 letech bylo pro vědu prakticky nemožné, dělat na nich výzkumy. Tyto drogy byly z politických důvodů zakázané, tudíž o nich moc nevíme. Nebezpečí vyvstávají, protože tyto drogy jsou neznámé a protože jejich zákaz nezastaví jejich užívání. A z nedostatku vědeckého poznání jejich vlastností a způsobu správného užívání. Výzkum by měl snížit nebezpečí ublížení, a to je jasný úkol státu a společnosti.

Myslím si, že většina lidí by měla vyzkoušet psychedelický zážitek v kontrolovaných podmínkách. Protože by to byla jistě přínosná zkušenost. Toto jsou velmi silné a hluboké zážitky, které mohou osobnost ovlivnit také emocionálně. A pokud zažijete něco nevysvětlitelného, tak vám to nebude připadat, že se ten zážitek příliš často opakuje. Po požití většího množství LSD nebo psilocybinu, nemáte nutkání si to brát brzo znovu.

Zabere to čas zpracovat ten zážitek, najít, kam ho zařadit, anebo jen prostě zregenerovat. Toto nejsou drogy závislosti. Drogy závislosti patří do úplně jiné skupiny. Myslím, že alkohol je mnohem nebezpečnější. Alkohol je příšerná droga. Lidi pod vlivem alkoholu vyvádí úplně jiné věci, než pod vlivem psychedelik. Věci se nemění, to my se měníme. - Henry David Thoreau Jsem ta samá osoba, jako ta před touto zkušeností?

Už nejsem ani ta samá osoba jako ta, co dnes ráno nastoupila do autobusu. Uběhl čas, kdy jsem si uvědomil, že se měním. Špatné a nepotřebné části mizí a rodí se nové já. Ale časem jsem si uvědomil, že je to postupný proces, a že to JÁ je stále to stejné jako předtím, a že takové vždycky zůstane. Nezměnilo mě to zas tak, jak literatura někdy uvádí. Nevedlo to k žádné výrazné změně v mém životě.

Jen mi to dalo velmi pevné poznání, a to sice vědomí, že Bůh existuje. Ale zároveň toto poznání je i jakýsi druh utrpení. Už nejsem tak svobodný jako dřív. Už nemůžu žít tak, jak bych si přál. Toto uvědomění přichází s jakousi odpovědností, a tak jsem ztratil i jakousi nevinnost. Moje psychedelická zkušenost neměla na směřování mého života nějaký závažný vliv.

Nezměnila to, co dělám, anebo tyto vlivy nemůžu dost dobře oddělit od ostatních, které přicházely během dospívání, nebo poznávání toho, co je důležité. Nebyla žádná konkrétní událost, která by významně změnila směřování mého života, ne. Nedá se říct, že bych se více přiblížil svému pravému já proto, že jsem budhista. v budhismu žádné JÁ ani není. Avšak můžu optimálněji, nepokrytěji a příměji prosazovat svůj potenciál.

A doufám, že to tak bude pokračovat. Pokud mám popsat svůj pohled na svět, tak naštěstí stále cítím pouto se svými kořeny. Nedělám nic radikálně odlišného, na rozdíl však od mého pohledu na spiritualitu, když jsem bývala materialistka. Nemám potřebu odvrhovat ten základ, který jsem dostala od rodičů, ten naopak stále roste a vyvíjí se. Lidé si často nedokážou užívat v jejich přirozenosti, anebo to, co by si užívat měli, protože se bojí žít mimo očekávání ostatních, anebo se berou příliš vážně a nedokážou se toho vzdát.

A když si později uvědomí, co tím ztrácí, bývá už často pozdě. Psychedelická zkušenost mi pomohla uvědomit si, že nemá cenu brát se příliš vážně. Psychedelika mi pomohla oprostit se od hodně věcí. Moje mysl byla příliš strnulá. Příliš se zasekla na svých vlastních představách. Pak jsem si jednou uvědomil, že smyslem mého života, je vymanit z takovýchto omezení. Systematicky jsem je vyhledával a snažil se jich zbavovat. a po nějakém čase se to stalo samozřejmostí. Existuje jen jednorozměrné pole zkušeností. Výdech, nádech
Výdech nádech

A toto úplně postačuje ke všemu, co se děje. Hledal jsem odpovědi na tři důležité otázky Co je to život? Co je to smrt? A kdo jsem já? A na tyto otázky jsem našel odpovědi právě v těchto stavech mysli. Samozřejmě to ale nezodpovědělo otázky mého každodenního života. Na to jsem potřeboval meditaci a podobné techniky, takže teď už si můžu navodit a udržet patřičný stav mysli.

Pro mě bylo největším poučením z těchto zážitků to, že elementární realita, která je krokem zpět z našeho každodenního vědomí, není jen filosofická abstrakce, ale že může být skutečně prožita. Moje rada tomu, kdo chce vykonat nějaký velký úkol, ať je to psychedelická mise, nebo náboženská, nebo dobročinná nebo jakákoliv jiná velká mise, je založit rodinu.

Uvědomil jsem si, že odejít do zenového kláštera a meditovat tam 40 roků není nic proti výzvě, kterou přináší založení, živení a starání se o rodinu, tak aby z ní vyrostl samostatný strom. Toto je teď moje životní mise a doufám, že ponořením se hlouběji do budování rodiny se více přiblížím Bohu. Nevím kolik psychedelik ještě v budoucnu zkonzumuji. Nepotřebuju je, už mi ukázaly, co mi můžou dát.

Život je může přinést sám. tak jako život může přinést partnera - nebo nemusí, nebo tak jak mi život může - nebo nemusí přinášet můj denní chléb. Myslím, že pokud jste dostatečně svobodní, můžete si dovolit ten luxus přenést se přes okamžik a zůstat tam…

PSYCHONAUTI
Režie, střih: ANDRÁS KOVÁCS M.
Produkce: ÉN+TE+Ö=GÉN
Kamera: GÁBOR KERTAI
Otázky: ÉVA CSILLA ORAVECZ ANDRÁS KOVÁCS M.
Hudba: TANUTUVA
Psychonauti
Tváře
x Psychonaut je průzkumník mysli, který cestuje do své duše pomocí halucinogenní drogy nebo s pomocí jiné vědomí měnící techniky. Psychonauti věří, že tyto duchovní zážitky, při správném zpracování, vedou k dlouhodobému a pozitivnímu přínosu v jejich každodenním životě. Maďarsky s českými titulky.
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.