x Vybraná videa
text k videu
V průběhu studené války se francouzská tajná služba dostane k informacím o špionážní akci Sovětského svazu, namířené proti Spojeným státům. Varování americkým kolegům odstartuje řetěz osudných událostí.

Píše se rok 1981. Zklamání z Brežněvovy vlády a nenaplněných ideálů komunismu přiměje plukovníka KGB Grigorieva, jehož skutečné jméno zní Vladimir Vetrov, k radikálnímu kroku... Ve vší tichosti vyhledá v Moskvě francouzského inženýra a postupně mu předá celou řadu důvěrných dokumentů, svědčících o největší špionážní akci proti Spojeným státům v historii studené války.

Zdroj s krycím jménem Farewell se podílí na zničení špionážní sítě, díky níž sovětská tajná služba získávala detailní informace o stavu vědeckého, průmyslového a vojenského výzkumu na Západě. Ronald Reagan vyhlašuje nový zbrojní projekt Hvězdné války a Sovětskému svazu, který přišel o své drahocenné informátory, zvoní umíráček…

Berlínská zeď se nedožije konce dekády... Farewell tak svým způsobem pomohl změnit svět. Nepoužil při tom KGB dobře známé tradiční metody špionáže a za svoji práci nic nechtěl – to považoval za příliš kapitalistické. Splnil zkrátka jen svůj úkol – pro Rusko, ale především pro svého syna…
x Na začátku 80-tých let Vladimír Větrov pod krycím jménem Farewell, agent KGB, dodává druhé straně tisíce strategických dokumentů o sovětské ekonomice a její vojenském průmyslu, jakož i jména hlavních sovětských agentů působících na Západě. Odhalením těchto informací přispěl k pádu Berlínské zdi a rozpadu SSSR. Způsobil politický převrat, díky čemuž ho prezident Reagan nazval "špionem století".
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.