xVybraná videa
text k videu
Dnešná téma v relácii Bullshit je Feng Shui. Prastará čínska veda vylepšovania energie alebo chi usporiadaním nábytku. Myšlienka za tým je tá, že ak dáte svoje stoličky do určitej osi, budete zdravší. Ak dáte svojmu gauču nový poťah, vaša kariéra bude na vzostupe. Obyčajne máme určité povedomie o tom čo tvrdia títo šarlatáni. Vo väčšom meradle, nejakú príčinu a následok. Ale pri Feng Shui - nemáme ani poňatia. Moje meno je Penn. Toto je môj partner Teller. A toto je Bullshit.

Pozrite sa na tento luxusný juhokalifornský dom. Vlastníčka domu Andrea je tam perfektne šťastná. Interiér je pekne usporiadaný a atraktívne zariadený. Ale dokázala by to veda feng shui ešte vylepšiť? Najali sme troch profesionálnych feng shui konzultantov aby sme zistili, či by sa dalo niečo spraviť a vylepšiť energiu domu. David Cho, váš chlapík pre feng shui. Vo feng shui sa pozeráme na to, ako energie chi hrajú kozmickú hru melodických kresiel. Rada vás spoznávam. Ja som Milan. Je vlastne ako táto žltá lopta. Jednoducho sa hýbe. Natriasa, putuje. Nielenže sa natriasa a putuje. Ty ju hádžeš.

Catar Diamond. Konzultantka feng shui. Chi je životná sila, energia. Z nej sú vytvorené molekuly. Neviem to vysvetliť supervedeckými pojmami, ale je to energia. Nepotrebujeme od teba nič supervedecké. Ale musíš nám ukázať niečo viac než len "energiu", keď chceš preukázať, že usporiadanie nábytku je akákoľvek veda. Alebo dokonca superveda. Ak by ste vedeli demonštrovať alebo zmerať to chi, o ktorom oni tvrdia, že ho vedia presmerovať, vyhrali by ste nobelovu cenu za fyziku.

Ale prečo by ste mali chcieť ten štokholmský kus odpadu, keď môžete prenášať náhodne nábytok cudzích ľudí za peniaze. Ahoj. - Ahoj. Ja som David. Každý z týchto špecialistov si myslel, že je jediný či jediná ako konzultant. Postarali sme sa o to, aby sa nikdy nestretli. Nie sme hlúpi. Ak je feng shui skutočne vedou, mali by všetci prísť s rovnakými radami. Ale bude to tak? Pozrime sa, čo hovoria na novozariadenú hlavnú spálňu. Načŕtneme takúto analógiu. Horné poschodie je Iowa.

A hoci ste sem pridali trochu z Iowy, je to ako keby ste presádzali kalifornské na iowské. - Ou. OK. Ak nechápeš analógiám, jednoducho ich nepoužívaj. Je to ako prasa v obleku. Takže, prvé mesiace ako kalifončanka si budete strážiť čo jete. Budete cvičiť. Ale po určitom čase si doprajete trochu slaninky. Nuž... máme radi slaninku. Ako sa na to pozerám ja, tak táto časť, ktorá tu bola pridelená, vyzerá ako keby bolo niečo kalifornské nasadené na niečo z Iowy. Takže sa budeme pozerať na váš dom ako charakteristický dom štátu Iowa.

Hovorí Pán Kalifornia, že Iowa je zlá? Vaša spálňa zahrňuje dve rôzne priestory domu. Catar, s pomocou tajnej vedy, usúdila, že miesto blízko postele je nesprávne. Vy ste, čo my nazývame, ľudia západného typu. A vy spíte hlavou na východ. A bolo by lepšie, keby ste obaja spali hlavou na západ. Nemám šajnu ako na to prišla. Ale je jej v tom jasno. Hlava postele musí byť na západnej stene. Odporučila by som vám, keby ste zvážili premiestnenie postele k južnej stene. K južnej stene? Toto je asi veda z Iowy.

Rôzne názory sú v poriadku, ak ste dekoratér interiéru. Ale feng shui by mala byť veda. Všetci používajú tento výraz. 3Spýtajme sa. To nerobíte vy. Veda vám to takto predpisuje? Presne. Je to veľmi spoľahlivý a predpovedateľný spôsob ako sa skutočne pozerať na energiu. 3Takže je to veda? 4Áno je. Ó, jasné. Predtým než sa premiestnili do obývačky, Milan priniesla niečo, čo náhodou mala so sebou na predaj. Máme tu milú korytnačku. A ako vidíte, na jej chrbte je malá korytnačka.

A táto korytnačka poskytuje podporu. A toto je podpora akú vy chcete mať vo vašom dome. Aha. Pretože korytnačky sú známe tým, ako sa starajú a podporujú svoje deti. Často môžete vidieť v prírode ako opatrne nosia svoje deti na svojich chrbtoch. Tá maličká korytnačka ako sedí na mame korytnačke a užíva si spoločnosť a pocit tepla a dotyku panciera o pancier. Je cítiť prechod materskej lásky a energie z jedného chrbta korytnačky k nožičkám menšej korytnačky. Často vidíte skupinku... Ale to sa vlastne nevolá skupinka.

Ale ... Ďalej nasledovala obývačka. Kde David hral svoe vedecké melodické kreslá s každým kúskom 3nábytku, ktorý nebol priklincovaný. Presunuli sme váš nábytok do najlepšej pozície pre úspech a blahobyt. Takže preto ste presunuli tento gauč takto? Áno. Pýtam sa kvôli tomu, že teraz tak trochu blokuje prechod. Nebude to problém? Pretože sme zvykli tadiaľto prechádzať a teraz je tam veľmi úzky priestor. A je to tiež vhodné pozerať stadiaľto televíziu? Nie. - Nie je to príliš blízko? Žiadna telka? Bastard. To je naše živobytie.

A čo s tým blokovaním prechodu? Načo sú vám úspech a blahobyt, ak zomriete pri požiari? Udržujte voľné prechody. A čo je ešte horšie než požiar, čo keď si narazíte palec na nohe? Bože, neznášam to, keď si udriem prst. Zvážil by som vzdať sa časti môjho úspechu i blahobytu, len aby som bol uistený, že si už nikdy viac nenarazím môj palec na nohe. V každom prípade, keď David odišiel, vrátili sme všetko do pôvodnej pozície. Teraz je na rade Milan. 4Dokáže táto veda preukázať potrebu tých istých drastických zmien, ktoré urobil David? Ani náhodou!

Ona nepohla ničím. Neurobila to ani Catar. Ale jej zase veľmi vadila farba. V obývačke máte tie veľké červené gauče. Čo nie je veľmi dobré pre túto časť domu. Príliš veľa červenej farby znamená element ohňa. A oheň zvykne byť extrémny. Ak ktorýkoľvek člen vašej rodiny strávi veľa času v tejto izbe s tou červenou môže to spôsobiť problémy so zubami, ústami, sánkou, hrudníkom. Wau. To je už niečo vážne. Ale teraz aspoň vieme, že červená je zlá. Viete Andrea, táto červená farba, ktorú ste si vybrala pre obývačku, je absolútne perfektná.

Tento váš gauč má dokonalú farbu pre túto izbu. 3Bordové, červené, fialové. Chcem, aby táto izba vyzerala ako edwardiánsky bordel. Tá červená farba robí z tejto časti domu viac náchylnejšiu pre nehody. Takže tá červená nie je vôbec dobrá pre túto časť izby. Nemohli ste si vybrať lepšie, pretože energia domu z predu aj zo zadu si vlastne vyžaduje červenú práve tu. Dúfam, že tento gauč nie je až taký červený ako ich tváre, keď si pozrú túto reláciu. A tak keď je feng shui skutočne veda, ako si môžu takto vzájomne odporovať?

Možno nám do dokáže vysvetliť David, Pán analógia. Najlepší spôsob ako by som vám vedel vysvetliť vedu feng shui je poznanie ako je štrukturovaná kozmická volejbalová hra. No nevadí. Všetko čo sme čítali o feng shui nás uisťovalo, že to nie je náboženstvo, umenie či vkus, ale veda. Údajne... Mám 23 dolárov. Údajne to nie je veda ako ju všetci poznáme. Viete, kde overujete alebo testujete alebo robíte tie vedecké vecičky. Feng Shui je ten druh vedy, kde je potrebná viera.

Ako napríklad náboženstvo. Oni skutočne tvrdia, že sa môžete poistiť dobrým zdravým, bohatstvom a prosperitou pre seba a vašu rodinu. Mám 23 dolárov. Prosperitu pre vás a vašu rodinu. Samozrejme, že väčšina ľudí vo feng shui číne sú chudobní a len nedávno aj s našou pomocou začali byť schopní nakŕmiť svojich vlastných ľudí. Je smutné, že ľudia zarábajú na svojich rovesníkoch týmto nezmyslom. Mám z toho teraz dobrý pocit. Áno, 23 dolárov. A nielen v biznise prekladania nábytku.

Niektoré veľmi kreatívne svine presunuli feng shui mimo obývačku. Vybrali sme sa do centra filozofie ďalekého východu. Fort Lauderdale, Florida. A tomuto miestu asi neuveríte. Volám sa Phillis Sullo. Vlastním kozmetický salón Sullo Salon and Spa. A špecializujeme sa na starostlivosť o vašu krásu v štýle feng shui. Podľa Phillis vám strih feng shui prinesie šťastie a bohatstvo. Za túto skúsenosť si od vás vypýtajú 150 dolárov. Zdá sa mi, že dávame naše bohatstvo, ktoré už máme.

Či tak alebo onak, je jasné, že vaša hlúposť dať si feng shui účes prináša Phillis celkom pekné bohatstvo. Aby sme zistili, či taký feng shui účes funguje, potrebovali sme subjekt alebo subjekty. Ja som Ray Smith a ja som Ron Smith a pracujeme v Orlande na Floride. Keď očividne vyzeráte rovnako, musíte aj spolu rozprávať. Myslíme si, že ani jeden z nich nepotrebuje nový účes. Ale poslali sme Raya do Sullo Salon, aby si užil strihanie feng shui. Zobral si ho David, ich najlepší stylista.

Nevolal sa David náhodou aj niekto z tých prekladačov nábytku? Stavím sa, že písmená v mene David sú dobré pre menné chi. Dostávam sa do toho. OK. Aby sme sa pustili do feng shui účesu, musíme to najprv konzultovať so zákazníkom. Ray musel odpovedať na dlhý zoznam hlúpych otázok o jeho personalite a životnom štýle. Ústupný vo zverokruhu. Zaškrtnem ústupný. Vaša ženská stránka je predominantná. Viac než vaša mužská. Čo je veľmi dobré. Sexy. Pýtal sa ho niekedy niekto ako tento hajzel osobné otázky pred strihaním vlasov?

Medzitým v holičstve Joes, ktoré je na druhom konci mesta ale akoby z iného sveta. Tu sme posadili Rayovho brata Rona, pre 16 dolárový účes od Joea. Ktorý vie ako strihať vlasy bez dotazníka. Urobíme pekný a čistý strih ako podnikateľ. Holič Joe to mal hotové ako prvý. OK. Som hotový. To nie je zlé. A je to bez zmienky o Ronovej ženskej stránke. Jeden negatívny bod ale. Joe nepovedal Ronovi, že je sexy. Keď strihám mužov, rád stylujem aj mojimi holými rukami. Whoa.

O jednu chi naplnenú hodinu neskôr, David dokončil Rayov feng shui účes. Úžasné. Aký rozdiel. Vykonali sme našu vlastnú bullshit anketu, aby ste mohli hádať ktorý účes je ktorý. Samozrejme, že toto nie je vedecká anketa, ale my to aspoň priznáme - robíme si srandu. Rayov feng shui účes je vždy na ľave strane, Ronov style od holiča je vždy na pravej. Alebo je to na ľave ... Do pekla. No neviem. Otoč sa vľavo. Nuž tento je o kúsok dlhší. Možno dostaneme viac energie s týmto kratším.

Myslím si, že je to tento. Vpravo. Presne. 16 dolárový účes. Toto je od holiča. A výsledky. 4 ľudí uhádlo správne, 14 nesprávne. 3A tento chlapík. Ten sa jednoducho nevedel rozhodnúť. Neviem. Neviem ktorý je ktorý. Chlape sú to dvojičky. A záver. Je to bullshit. Ušetrite si peniaze a navštívte Joea. 4A povieme vám, že ste sexy, zadarmo. Myslím si, že môj strih vyzerá lepšie. Medzitým, naspäť v dome Andrei. Takže čo si myslíte o tejto izbe? Je tu niečo čo by sme mali zmeniť?

Je to vlastne dokonalá zostava. Nevidím teraz nič zjavne viditeľné, čo by som považovala za problém. Zjavne viditeľné? Čo to do pekla znamená? Dúfajme, že nič nebude zrazu neviditeľné. Rozhodne, Cartar hovorí, že nábytok je dokonalý ako je. Súhlasila by s tým Milan? - Takže presunieme ten gauč. Nie. Keď Milan dokončila svoje, izba vyzerala takto. Dokonalá feng shui energia. Čiže až kým sa na to nepozrel David. Myslíme si, že toto by sme mali urobiť s obývačkou. Zmenil všetko na tretiu verziu.

V tejto obývačke sa usadila nepriaznivá energia. To sme zistili prastarými matematickými výpočtami ktoré boli samozrejme odvodené a vytvorené storočiami empirických pozorovaní. Mohol by si nám ukázať svou prácu? Nie. Myslel som si. Nechcem tým povedať, že David si niečo z toho vymýšľa. Ale. Čo to povedal, keď si zabudol vypnúť mikrofón.. "Ešte stále to vyzerá hrozne." Whoa. Podelí sa s týmto pozorovaním aj s Andreou? Skutočne ste tu toho veľa pomenili. Premiestnili ste všetko. David.

V podstate čo som chcel urobiť, je rešpektovať... Hej. Rešpekt je tohto hajzla stredné meno. A tu je Dávidove vychcané usporiadanie obývačky. Tu je Milánin výtvor. A tu je ako to nechala Cartar. A my sme si mysleli, že to má byť veda. Predtým než vedkyňa Milana odišla, mala ďalšiu vedeckú vecičku, ktorú ako náhodou mala na predaj. Takže štúdiom vášho plánu domu s využitím 360 stupňov, 3našla som miesto v dome pre extrémne bohatstvo. Pod podmienkou, že to položíte presne tam.

A bude to fontána. 3Fontána, ktorú si Milana pohodlne už priniesla so sebou. Toto je skutočne hluk, ktorý to robí. Nesrandujem. Hej, kosačka na trávu by bola lacnejšia a robila by rovnaký hluk. Hajzli. Aby ste mali ešte veľa šťastných chvíľ vo vašom dome. A zvyšovali vaše bohatstvo. Takže toto dosiahne táto fontána? Bohatstvo? Áno. Fontána, v tejto pozícii, vám prinesie bohatstvo. A čo stojí táto fontána? Vybrali sme pre vás tú najlepšiu fontánu, ktorá je samozrejme aj tá najelegantnejšia a viem, že vy a váš muž máte dobrý vkus.

Ďakujem. - Tá fontána stojí 995 dolárov. Tisíc doláčov za tento hlučný kus sračky? A k tomu ešte 3000 dolárov poplatok za poradenstvo. Čo si pýtajú ostatní experti za ich domovú prehliadku? 3Beriem si 1500 dolárov na deň. Zvyčajne účtujem za meter štvorcový. Od 10 centov po 2 doláre za meter štvorcový. Táto pálka za hru s nábytkom sa môže vyšplhať pre Andreu až na 7000 dolárov. Ale v nakoniec je to len malá suma za kompletný feng shui domov a mier a pokoj, ktorý prináša. Alebo je to veľká suma, ak je to celé len veľký bullshit. Áno, ešte stále 23 dolárov. Hej, Teller. Nemôžem prestať myslieť na to, že niektorí ľudia sú takí hlúpi, a myslia si, že presúvanie nábytku dokáže ovplyvniť ich zdravie. Je to také, také ... hlúpe.
x Energie pro život. Jedno z mnohých současných encyklopedických hesel definuje učení feng-šuej jako "vztah člověka a jeho životního prostoru v čase". Zdá se, že odborníků na toto tradiční činské učení u nás v poslední době přibývá jako hub po dešti. My se ovšem dnes podíváme do Německa, kde je, stejně jako v řadě dalších západních zemí, feng-šuej přirozenou součástí alternativního trhu. Dokument nám na konkrétních případech ukáže, kde a jak se dá feng-šuej využít a co nám může v životě pomoci změnit. Dokument s českým dabingem.
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.