x Vybraná videa
text k videu
Autoři sdělně a přehledně napsaného scénáře, kteří jsou zároveň režiséry cyklu, využívají vedle vlastních dotáček bohatství archivních záběrů astronomických i astronautických institucí, a pro větší sdělnost pracují i s počítačovou animací.

Poutníci ve filmu Star Trek nebojácně pronikají do neznáma, aby prozkoumali poslední hranici - prostor. Nikdo z lidí dosud nenavštívil žádný objekt mimo naši sluneční soustavu, ale přesto dokážeme studovat nové daleké světy.

Používáme k tomu dalekohledy na povrchu Země a přístroje na družicích obíhajících nad naší atmosférou. Údaje z těchto pozorování porovnáváme s tím, co o hvězdách a galaxiích plyne z fyzikálních zákonů.

V astronomii jde vždy ruku v ruce teorie s pozorováním. Teorie o hvězdách by byla bezcenná bez pozorování, které ověřuje předpovědi plynoucí z teorie. Stejně tak pozorování nových překvapivých jevů bychom nedokázali vysvětlit, kdybychom neznali souvislosti mezi teoriemi zabývajícími se vesmírem. Teorie spolu s pozorováním přispívají k poznání vesmíru nejen v budoucnosti, ale dovolí sledovat i dávný čas, kdy se vesmír zrodil.

Zrod života
První díl cyklu se zabývá zrodem naší planety a vytvářením předpokladů pro vznik života. Rekonstruuje události související s "velkým třeskem" a okolnosti, které souvisely s výskytem prvních živých organismů. Klade si také otázku, zda-li se podobná situace nemohla opakovat v jiných částech vesmíru.

Šance na přežití
Druhý díl je motivován poněkud katastroficky. Mnoho lidí považuje Zemi a život na ní za věčné jistoty. Historický vývoj vesmíru nás však musí vést k realistickému závěru, že věčnost je kategorií dosti iluzorní. V minulosti Zemi již několikrát málem zničily obří asteroidy, menší nás již vícekrát zasáhly a větší se čas od času pohybují v až hrozivé blízkosti. Jak tomu bude v budoucnu? Bude mít naše planeta, a my sní, i nadále takové "historické" štěstí?

Naše budoucnost
Třetí díl "Vesmíru" představuje "životadárné" Slunce v poněkud jiné roli, a to jako našeho potencionálního nepřítele. Pro svou záchranu bude muset lidstvo jednou Zemi opustit. Našim potomkům nezbude nic jiného, než vyvinout nová kosmická plavidla a technické prostředky pro to, aby našli nový domov na jiné planetě.

Pojďme se projít po Zemi, po nádherné planetě, na níž na každičkém místě nacházíme život v nejúžasnějších podobách. Jak by bylo snadné považovat to za samozřejmost a dopustit se tím osudové chyby. Život na zemi totiž jednoho dne může zmizet, a to navždy.

Náš příběh vypráví o světě, v němž žijí lidé, a o nebezpečích, která na ně číhají jen proto, že obývají svou planetu Zemi. Připomenem si událost, která nás kdysi málem zničila. Proletíme se s kometami a asteroidy, jež ohrožují veškerý život na Zemi. Setkáme se s neviditelnými kosmickými příšerami - černými dírami. A budeme pozorovat katastrofy apkalyptických rozměrů, které mohou znamenat konec nás všech.

Už od dob prvních hvězdářů starověkých civilizací byl člověk vždycky fascinován tím, co existuje mimo planetu Zemi. Podívejte se na oblohu a uvidíte miliony světel - díváte se do oken vesmíru. Ale co je za nimi? Dovolte nám, abychom se stali vašimi průvodci a pomocí nejmodernější grafiky vás vzali na dalekou cestu neznámým vesmírným prostorem. Čeká vás krásný, podivuhodný a často nebezpečný zážitek z první ruky. Dokument představuje úchvatné podoby vesmíru s jeho záhadami i se snaží najít odpověď na ty nejtěžší otázky - Jsme sami? Jak vznikl vesmír? Jak zanikne?
x Dokumentární cyklus BBC "Vesmír" je zdařilým pokusem o komplexní populárně vědeckou informaci týkající se minulosti, současnosti a budoucnosti vesmíru. Jeho tři padesátiminutové díly jsou koncipovány jako hledání odpovědí na tyto zásadní otázky: Jak a kdy vznikla Země a život na ní? Jaké nebezpečí čeká na obyvatele "modré planety"? Co musíme udělat pro to, abychom ve vesmíru přežili?
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.