xVybraná videa
text k videu
Videoprůvodce Olomoucí
I. Náměstí
Jednou z nejvýznamnějších památek je sloup Nejsvětější Trojice. Byl postaven v letech 1716-1754. V roce 2000 byl zapsán na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Sloup Nejsvětější Trojice dosahuje výšky 32 m a je vůbec největším seskupením barokních soch ve střední Evropě. Společně s radnicí s orlojem vévodí Hornímu náměstí už více než tři století. Olomoucký orloj je zasazen do severní strany radnice a dosahuje výšky 14 metrů.

Nachází se zde od 15. století. Autorem současné podoby orloje z 50. let 20. stol. je Karel Svolinský. Mozaiková výzdoba orloje na bočních stranách znázorňuje práce charakteristické pro jednotlivé měsíce v roce. Ve vrcholku orloje byl uplatněn folklórní motiv Jízda králů, ve spodní části orloje najdeme postavy představitelů pracující třídy. Olomoucká radnice byla postavena v gotickém stylu (1378) a má goticko-renesanční věž vysokou 75 m.

Z jižní fasády vystupuje arkýř gotické kaple sv. Jeronýma, který je bohatě zdobený kružbami. Horní náměstí je nejvýznamnější náměstí v Olomouci. Kromě sloupu Nejsvětější Trojice a radnice zde najdeme několik kašen, např. Ariónovu kašnu (2002), Caesarovu kašnu (1725) a Herkulovu kašnu (1687-1688). Také zde nalezeme bronzový model města. Na náměstí je také jedna z největších palácových staveb – Salmův palác.

Další z kašen – Jupiterova (1707) se nachází na Dolním náměstí. Na Dolním náměstí byl v letech 1715-1723 postaven Mariánský sloup. Jedná se o morový sloup z dílny Václava Rendera. Mariánský sloup byl postaven jako výraz vděčnosti olomouckých měšťanů za ukončení moru. Na sochařské výzdobě sloupu pracovali Jan Sturmer a Tobiáš Schütz. Dále se zde nachází Neptunova kašna (1683).

Dolní náměstí je lemováno řadou měšťanských domů, např. Hauenschildovým palácem, ve kterém v r. 1767 pobýval W. A. Mozart. Ve východní části Dolního náměstí byl ve 2. pol. 17. stol. postaven kapucínský kostel Zvěstování Panny Marie. Kapucíny přivedl do města již v roce 1615 olomoucký kardinál František z Dietrichštejnu.

II. Církevní památky
Dóm sv. Václava se svým dvouvěžovým průčelím patří k nejvyšším dominantám města. Stavbu katedrály zahájil olomoucký kníže Svatopluk v letech 1104–1107. Jižní věž, vysoká přesně 102 metrů, je nejvyšší kostelní věží na Moravě. V katedrále je také umístěn největší zvon na Moravě. Katedrála je postavena v novogotickém stylu. Uvnitř nalezneme například Loretánskou kapli, kapli sv. Jana Křtitele, kapli sv. Stanislava nebo Chórovu kapli sv. Cyrila a Metoděje.

Farní kostel sv. Mořice patří k nejvzácnějším stavbám období pozdní gotiky na Moravě. Chrám a jeho okolí patří k nejdéle osídleným místům ve městě. Sousoší Olivetské hory z 15. století patří k nejvýznamnějším dílům středoevropské pozdní gotiky. Při severní stěně chrámu je renesanční Edelmannova kaple. Nacházejí se zde největší varhany ve střední Evropě a osmé největší v Evropě, které zhotovil mistr Michael Engler.

Varhany mají 135 rejstříků a 10 400 píšťal. Kostel sv. Gorazda je pravoslavný chrám na Gorazdově náměstí (1939). Mezi další významné církevní stavby patří novobarokní Kaple sv. Jana Sarkandra, Kostel Panny Marie Sněžné (1712-1716) nebo Husův sbor církve československé husitské (1924-1926). Arcidiecéze olomoucká vznikla v roce 1777 a nyní spravuje 419 farností. Současným olomouckým arcibiskupem je Jan Graubner.

Pozdně gotický kostel Neposkvrněného početí Panny Marie byl vystavěn jako kostel kláštera františkánů. Evangelický kostel s 55 metrů vysokou věží a fasádou z červených cihel (1901) je Olomoučany nazýván jako „Červený kostel“. Od r. 1959 slouží jako externí sklad Vědecké knihovny v Olomouci. Klášter Hradisko založil v 70. letech 11. století moravský přemyslovský kníže Ota I. V r. 1790 připadly objekty bývalého kláštera armádě.

Ta zde nejprve zřídila armádní skladiště, které bylo od ledna 1802 přeměněno na vojenskou nemocnici. Vojenská nemocnice, která je nejstarší voj. nemocnicí v ČR, zde sídlí dodnes. V roce 1995 vyhlásila vláda České republiky Klášterní Hradisko národní kulturní památkou. Umělecké centrum Univerzity Palackého sídlí v budově barokního jezuitského konviktu. Působí zde pět kateder s uměleckým zaměřením. Součástí budovy konviktu je také Kaple Božího Těla.

III. Kultura
Moravské divadlo (poprvé otevřeno v r. 1830) patří společně s kinem Metropol (1933) mezi nejnavštěvovanější kulturní centra ve městě. Muzeum umění Olomouc bylo založeno v roce 1952 jako součást Vlastivědného muzea a v roce 1989 získalo samostatnou budovu v centru města. Nabízí stálé expozice a také různé světové výstavy. Vlastivědné muzeum bylo otevřeno v r. 1883, první zmínky však sahají až do r. 1848.

V současné době nabízí stálé expozice jako Osobnosti Olomouckého kraje, Patnáct století města, Příroda Olomouckého kraje nebo Příběh kamene. Arcidiecézní muzeum nalezneme vedle katedrály sv. Václava. Muzeum je v ČR jediné svého druhu a je určeno pro duchovní výtvarnou kulturu 12. - 18. stol. Bylo otevřeno 1. června 2006. V r. 1306 zde byl zavražděn poslední český král z rodu Přemyslovců Václav III.

Stálá expozice představuje v 16 sálech přes 300 děl od románského slohu až po baroko. Knihovna města Olomouce se nachází na náměstí Republiky a nabízí mj. pravidelné besedy a přednášky. Vědecká knihovna se řadí mezi nejvýznamnější knihovny na území ČR. Korunní pevnůstka je jeden z dochovaných pevnostních objektů, v současné době se zde konají koncerty a další kulturní akce. U-klub a S-klub jsou nejznámější kluby pro mládež, kde se konají koncerty českých i zahraničních kapel.

IV. Vzdělání
Univerzita Palackého je druhá nejstarší česká univerzita (1573). Rektorát UP spolu s Filozofickou fakultou sídlí v ulici Křížkovského. Knihovna UP se nachází v budově bývalé Tereziánské zbrojnice (1768-1778). Až do r. 1989 sloužila vojenským účelům. Poté prošla rekonstrukcí a v r. 1997 byl zahájen provoz knihovny. V současné době je v budově umístěna nejen Ústřední knihovna UP, ale také Centrum výpočetní techniky, Vydavatelství UP, Archiv UP, Eurocentrum a restaurace Zbrojnice.

Pedagogickou fakultu univerzity Palackého najdeme na Žižkovém náměstí. Byla založena v r. 1946. Přírodovědecká fakulta byla založena v r. 1953. V r. 2009 byla dokončena stavba nové budovy PřF UP na Tř. 17. listopadu. Přírodovědecká fakulta nabízí obory jako matematika, fyzika, chemie, biologie atd. Právnická fakulta je třetí nejstarší fakultou univerzity a druhou nejstarší právnickou fakultou v České republice.

Nestarší fakultou UP pak je Cyrilometodějská teologická fakulta. Kromě UP v Olomouci od r. 2005 působí také soukromá Moravská vysoká škola. Moravská vysoká škola nabízí obory se zaměřením na ekonomiku a management. Výuka probíhá v nově vybudovaných prostorách BEA centra Olomouc.

V. Sport
Andrův stadión je fotbalový stadion. Jedná se o domácí hřiště klubu SK Sigma Olomouc. Stadión pro 20 000 lidí byl otevřen v r. 1940. Řadí se mezi nejmodernější stadióny Česka a splňuje všechna kritéria UEFA. Ke stadionu patří také další tréninková hřiště. Vedle stadionu nalezneme dopravní hřiště, kde se učí pravidla silničního provozu. Pravidelně se zde konají také akce pro děti.

Ve sportovním centru Omega najdeme obrovské množství nejrůznějších aktivit od raketových sportů až po posilování. Kromě fotbalu má v Olomouci nezastupitelné místo také lední hokej. Zimní stadion s kapacitou 5 300 míst je domácí arénou HC Olomouc. Plavecký stadion nabízí krytý bazén 50x20 m a tobogán. Sportovní hala UP slouží především pro odbornou výuku studentů Fakulty tělesné kultury UP.

Hala je také domácím stadionem olomouckých volejbalistek a pořádají se zde různé hudební koncerty a sportovní akce. Atletický stadion Lokomotiva slouží především pro účely atletiky a rugby. Spadá pod něj i minigolfové hřiště.

VI. Parky
a zeleň Čechovy sady byly původně založeny jako tzv. Janské stromořadí ve 30. letech 19. století. V Olomouci najdeme velké množství parkových ploch, které se rozléhají na celkovém území asi 47 hektarů. Smetanovy sady – hlavní městský park, jehož jádro tvoří tzv. Rudolfova alej. Mezi největšími dvěma parky (Smetanovy a Čechovy sady) byla v 60. letech 20. stol. vybudována betonová lávka. V letech 2000-2006 prošla lávka kompletní rekonstrukcí.

Rudolfova alej byla založena v r. 1820 jako nejstarší park v Olomouci a měří 710 m. Olomoucké parky jsou dodnes vyhledávanou oázou klidu i aktivního odpočinku. Ve Smetanových sadech se každoročně pořádá veletrh květin Flora. Bezručovy sady jsou nejdelší a nejmladší z olomouckých parků. Park se táhne podél hradeb historického centra města.

Najdeme zde např. Mauzoleum jugoslávských vojínů (1926). Centrem Olomouce protéká řeka Morava, která je dlouhá 354 km. Parkánové zahrady se nacházejí na Petrském návrší v severovýchodní části městské památkové rezervace. Jsou to moderní zahrady s nádechem francouzského baroka. Rekonstrukce Parkánových zahrad proběhla v letech 2010-2011.

VII. Soudy
V Olomouci kromě řady památek najdeme také několik instancí soudů. Vrchní soud v Olomouci je vrchní soud s působností pro většinu Moravy a Slezsko. Krajský soud je od r. 1993 pobočkou Krajského soudu v Ostravě. Okresní soud se nachází v novorenesančním justičním paláci a vznikl v r. 1850. Hned za budovou soudu najdeme Vazební věznici.

VIII. Nákupy
Galerie Šantovka patří mezi největší a nejmodernější nákupní centra v Olomouci. Byla dostavena v roce 2013 a uvnitř se skrývá 46 000 m² obchodů. Mezi další zmodernizované nákupní centrum patří Galerie Moritz, které bylo po rekonstrukci OD Prior znovuotevřeno 29. listopadu 2012. V novodobé historii se velmi oblíbenými staly také supermarkety, např. Globus. Dlouholetou tradicí pak je prodej zboží na olomoucké tržnici, kam se pravidelně sjíždějí soukromí zemědělci.

Nalezneme zde zeleninu, ovoce ale i vypěstované květiny. Hanácký farmářský trh navazuje na tradici pořádání trhů v centru Olomouce. Nalezneme zde různé produkty od soukromých zemědělců jako sýry, zeleninu, marmelády, maso nebo různé regionální speciality. V období adventu obě náměstí rozzáří Olomoucké vánoční trhy, které nabízejí neopakovatelnou vánoční atmosféru.

Nalezneme zde tradiční výrobky od vyřezávaných figurek, kovářských výrobků, přes sýry a jiné delikatesy až po ovčí vlnu. Mezi speciality trhu patří tradiční punč s různými příchutěmi. Na Horním náměstí je po dobu trhů vybudováno pódium, kde se konají nejen koncerty předních českých skupin, ale také různé zábavné pořady. K Vánočním trhům neodmyslitelně patří také kluziště pro veřejnost, v r. 2013 bylo umístěno na Dolním náměstí.

IX. Ostatní
Vila Primavesi je jedna z nejcennějších staveb vídeňské secese ve střední Evropě. Mezi ostatní zajímavosti města patří např. Merkurova kašna (1727), nebo nová budova Magistrátu města Olomouce. V prostoru před vlakovým nádražím najdeme jednu z nejvyšších budov – Regionální centrum Olomouc. V budově RCO se konají nejrůznější plesy a sídlí zde řada kanceláří.

Najdeme zde také Krajský úřad a železniční polikliniku. Po nedávné rekonstrukci je Clarion Congress Hotel jedním z nejmodernějších hotelů v Olomouci. Hlavní nádraží Olomouc zajišťuje dopravní spojení do celé České republiky. Nádraží je v provozu od roku 1841. Na hlavním nádraží se nachází 5 ostrovních nástupišť a prodloužené nástupiště. Dopravní obslužnost kromě tradičního dopravce České dráhy zajišťují také společnosti RegioJet a Leo Express.
x Dokument o CARITAS Đ Vyšší odborné škole sociální Olomouc. Autor Martin J. Ryznar.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.