x Vybraná videa
x Seznamte se s některými z nejhorších bodavců na světě. Tyto potvůrky jsou všude, stále připraveny zasadit palčivý štípanec... Dokument BBC

Dokumentární film o afrických broucích s obrovskými kusadly opředených mnoha legendami domorodců. Autor: Robert Jíša

Sršeň žlutavá není útočná, pouze při napadení nebo podráždění se brání bodnutím. Hnízda zavěšená na větvi mohou budit obavy, ve skutečnosti však nejsou tak nebezpečná. Sršně dráždí, když jim člověk stříká vodu či jinou látku do hnízda, brání jim ve výletu, anebo je provokuje blýskáním různých předmětů -- zrcadly, brýlemi, sklem, kapesní svítilnou, bleskem fotoaparátu. Sršně se nejprve pokoušejí nepřítele zastrašit rychlým a krouživým nalétáváním pro zrak jen těžko sledovatelným. Je-li zastrašování vetřelce neúčinné, dojde na žihadla. Zůstává dosud nevysvětleno, proč se cílem sršních žihadel nejčastěji stává kořen palce. Také pach lidského potu dráždí sršně k útoku.Sršně jsou dravci a jejich častou kořistí se stávají včely. Z hospodářského hlediska se proto jeví jako škůdci. Zdrojem potravy jsou však pro ně i sladké rostlinné šťávy. Významným konkurentem a přirozeným nepřítelem sršně žlutavé je rodově příbuzná sršeň mandarínská. Boje mezi hnízdy trvají den, někdy dva. Často se zdá, že navrch mají sršně žlutavé. Pak ale nastává zvrat a hnízdo přemohou sršně mandarínské. Vyplení ho podobně jako včelí úl.

Nebezpečná tarantula! Austrálie je domovem nejdravějších sklípkanů na světě a právě zde nás odborník Dr. Robert Raven seznámí se svou probíhající prací na určování nových druhů a jejich ochraně. Neúnavně prohledává rozsáhlé australské vnitrozemí a odlehlé deštné pralesy v naději, že objeví, odchytí a určí nové druhy. Sklípkan, který žije na naší planetě více než 350 miliónů let, je největší, nejchlupatější a nejobávanější pavouk na Zemi..
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.