xVybraná videa
text k videu
Dámy a pánové, na TEDu mluvíme hodně o vůdcovství… a o tom, jak vytvořit hnutí. Podívejme se, v méně než třech minutách, jak takové hnutí vzniká, a naučme se z toho něco.

Jistě víte, že vůdci musí mít kuráž k tomu, aby vystoupili vstříc případnému zesměšnění. Ale to co dělá, se tak snadno napodobuje. Takže tady je první následovník s kritickou rolí. Ukáže všem ostatním, jak se přidat.

Teď si všimněte, že vůdce ho přijímá jako sobě rovného. Takže teď už to není o vůdci; teď je to o nich, množné číslo. Nyní přivolává své přátele. Všimněte si, že role prvního následovníka

je vlastně nedoceněnou formou vůdcovství. Opět vyžaduje kuráž se tímto způsobem ukázat. První následovník totiž mění osamělého blázna v lídra. (smích) (potlesk)

A tady se přidává další. Už to není osamělý blázen, ani dva blázni; tři už jsou dav a dav se stává zprávou. Takže hnutí musí být veřejné. Je důležité ukázat nejen toho, kdo je v čele, ale také následovníky, protože zjistíte, že další přívrženci napodobují následovníky, a ne toho v čele.

A tady už se přidávají další dva… a v zápětí další tři. A nyní vše začíná nabírat na obrátkách. Přichází bot zlomu a vzniká hnutí. Všimněte si, že tím, jak se přidávají další, se účast stává méně riskantní. Takže ti, kteří předtím jen tak posedávali, už k tomu nemají důvod. Nebudou vyčnívat. Nebudou se jim smát. Naopak, budou jádrem skupiny… pokud si pospíší. (smích) V další minutě uvidíte všechny ty, kteří se raději přidají, protože by se jim někdo posléze mohl smát za to, že se nepřidali. A takto se tvoří hnutí.

Zrekapitulujme si, co jsme se naučili. Zaprvé, pokud jste ten typ, jako ten samostatně tančící klučina bez trička, pamatujte, že je důležité jednat rovnocenně s těmi prvními, kteří se přidají, aby bylo jasné, že jde o hnutí, ne o vás. To pravé ponaučení jsme ale možná propásli.

Největší ponaučení, pokud jste si všimli, je to, že vůdcovství je přespřílišně oslavováno. Ano, ten klučina bez trička byl skutečně první a taky shrábne všechny zásluhy. Ale ve skutečnosti to byl až ten první přívrženec, který učinil osamělého blázna lídrem. Všem nám říkají, že bychom měli vést ostatní, ale to by bylo opravdu neefektivní.

Pokud vám opravdu záleží na tom, aby se věci daly do pohybu, mějte odvahu následovat, a ukažte ostatním, jak následovat. A když potkáte osamělého blázna, jak dělá něco úžasného, mějte tu odvahu být tím prvním, kdo vstane a přidá se. A může to být právě zde, na TEDu.

Díky. (potlesk)
x Derek Sivers v krátké přednášce ukazuje na jednoduchém příkladu, jak vznikají spontánní hnutí. S českými titulky a kompletním přepisem textu.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.