xVybraná videa
text k videu
Severozápadní Indie je region známý produkcí bavlny. Místní rodiny jsou kompletně závislé na jejím růstu a prodeji a snaží se zničit v zárodku jakékoli potenciální nebezpečí pro jejich plodiny. To zahrnuje používání zahraničních protiparazitární chemikálií, které používají několikanásobně krát více, než je doporučeno. Označení varující před frekventovaným používáním jsou jen po dánsky. Takové pesticidy jsou v Evropské unii zakázáno. I když jejich výrobce Cheminova nepoužívá v Dánsku - pouze v Indii.

Výsledek užívání levných pesticidů je v počtu úmrtí srovnatelný s první světovou válkou. Bohužel, dánského výrobce chemikálií to vůbec nezajímá. Po shlédnutí dokumentu manažeři maloobchodního řetězce, který kupuje bavlnu z Indie, byli šokováni, ale indické plantáže jsou jejich hlavním prodejcem. Jejich zákazníci by mohli reagovat na takové praktiky, ale většina nemá představu, o co ve skutečnosti jde. Řetězec veřejně prohlašuje, že si zakládá na vysokých etických, ekologických a morálních standardech.

Je to jeden z nejkvalitnějších dokumentů natočený o tom, jak probíhá textilní výroba v zemích třetího světa, který v roce 2007 obletěl celý svět a vyhrál řadu filmových cen. Ukazuje mimo jiné také záběry skrytou kamerou přímo z továren a jejich etické i ekologické problémy. Severozápadní Indie je region známý produkcí bavlny. Místní rodiny jsou kompletně závislé na jejím růstu a prodeji a snaží se zničit v zárodku jakékoliv potenciální nebezpečí pro jejich plodiny.

Západní výrobci chrlí na tamní trh ve velkém laciné pesticidy, které jsou ve většině civilizovaného světa zakázané, tyto pesticidy jsou zde silně nadužívány a všechna omezení i varování na etiketách jsou pouze v Dánštině. Při zpracování suroviny pracují místní často po kolena v kyselině a tato je posléze vypouštěna do volné přírody.
x Korporace udržují ceny nízko díky importování produktů ze zemí Třetího světa. Globalizace je možná odrazový můstek pro mnoho rozvojových zemí, ale nesmějí dopadnout na tvrdou zem. Na to se umírá. Filmový štáb v přestrojení za potenciální kupce z fiktivního nákupního řetězce odhaluje některé drsné podmínky v továrnách s bavlníkem v Indii a dokumentuje, jak výroba opravdu probíhá. Farmáři si neumí přečíst varování na obalech a stříkají pole až pětinásobným množstvím pesticidů zcela bez ochrany. (Ekofilm)
Související odkaz
čínská modř ČSFD
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.