xVybraná videa
text k videu
Budoucí klimatické události, ztvárněné v tomto filmu se opírají o hlavní proud vědeckých předpokladů. Vše ze současnosti a minulosti jsou opravdové zprávy a dokumentární záběry. Před třinácti miliardami let. Vystupují: a vy a vy ve(filmu)...

ČAS HLUPÁKŮ
Rok 2055 VÍTEJTE v báječných LAS VEGAS ARKTICKÁ OBLAST Vítejte v globálním archivu, rozsáhlé paměťové struktuře, umístěné 800 km severně od Norska. Obsahuje umělecké práce z každého národního muzea. Jsou zde uložena zvířata, uspořádaná po dvojicích. Každý film, každá kniha, každá vědecká zpráva, všechno je uskladněno v archivech serverů. Ale okolnosti, které zažíváme byly vlastně způsobeny naším chováním, v období, směřujícím k roku 2015.

Jinými slovy, mohli jsme být zachráněni námi samými. Mohli jsme být zachráněni námi samými. Ale my nebyli, to je udivující! Co to byl za stav mysli, ve kterém jsme tkvěli, čelit vyhynutí a jednoduše se k němu otočit zády? Od přírody, nebo z apatie, je pořád introvertní. Celá léta, víte, neobchodní potřeba, nutnost zevnějšku bla, bla, bla... osobnosti. Třicetidvouletý podnikatel Jeh Wadia, začal s třetími Indickými nízkorozpočtovými aeroliniemi v roce 2005.

Doba pro Indii je teď, čas pro rozvíjení obchodů v Indii je teď. Má 1200 zaměstnanců, většina z nich nikdy do letedla nevkročila. Jaké jsou různé druhy únosců, které můžeme mít? Proč se bojíte malého kouře? Chcete se bát a utíkat před ohněm? To není hračka, to není lahvička s parfémem, musíte jí zamířit, držet. To je ono. Byl jsem v Londýně v době, kdy Stelios Haji-Ioannou, víte, uh, vytvořil tryskáč EZ, a byl jsem fascinován základním způsobem, jak to dokázal.

Vystupujte, vystupujte. Běžte tudy, běžte tudy. Nabízeli jsme jízdné od 600 rupií, dobře, úplně směrem dolů až k 1 rupii. Kolik lidí si může dovolit 1 rupii jízdného? Představil bych si, že každý jednotlivý Ind může. Takže, řidič rikši může, také služebnictvo. Víte, v roce 2005, myslím, že víte, mít elitní třídu, která může létat v zemi biliónu lidí, to je směšné. Hledej: Viditelné dopady změny klimatu, směřující k roku 2010. 59 stupňů Celsia, to je nejteplejší den, jaký byl kdy zaznamenán.

700 lidí se obává smrti po nejsilnějších, vůbec kdy zaznamenaných dnech lijáků v historii Indie. Nyní je to oficiální, minulý rok byl nejsušším v historii Melbourne. Poušť se rozšiřuje neobyčejnou rychlostí pěti kilometrů každým rokem. Tucty antarktických ledovců se bortí rychleji, než kdokoliv předpovídal. Osmnáct zemí je pod vodou a jeden a půl miliónů lidí je postiženo. Když jsem poprvé spatřil tyto hory. Tu krásu. To je nádherné. Byla to opravdová láska na první pohled.

Procházel jsem mýma horama, zaškolující se jako průvodce v roce 1956. Fernand Pareau vystoupil na nejvyšší evropskou horu Mont Blanc, více než stopadesátkrát. Právě provádí rodinu z Anglie. Dobrý den. Jsem Pierre, jak se vede? Pierre? Pierre. Má žena Lisa. - Dobrý den, těší mě. - Dobrý den, mě také. Už polibek? Skvěle. Děkuji. Tak co, chcete se vydat na tůru? Ano, ano, ano. Tak trochu. Chcete se... projít po ledovci? Ne. Ne, ne. Jen se podívat. Jen uvidět. Ale mohli bychom se po něm projít.

- Ano? - Ano. To je výborné. Ano. Ano, ano. V osmdesáti dvou, je Fernand nejstarším, dosud pracujícím chlapíkem ve Francii. Po celý svůj život byl svědkem ohromných změn na horách. - Když jste byl mladý... - Ano? Teplota... proč? Jak? Jaké bylo počasí, - když jsem byl mladý? - Ano. Mívávali jsme nádherná léta ale nikdy tak horká jako teď. Předtím, když jsme tady pásavali krávy. Chodívaly okolo okraje ledovce a lezly tam nahoru, aby žraly trávu. Ano, ano. Je dobré... žraly trávu.

- Teď je tomu konec. - Ano, ano. Předtím, předtím tady nebyly žádné žebříky. Prostě jsme vešli přímo na ledovec. Takže můžete vidět, jak odtál asi o stopadesát metrů od roku 1945. Geologové nemohou uvést přesná čísla, ale tak se mi to jeví. Teď je tady na spodku komplikované prodloužení. V tomto roce museli dodat další žebřík. Takže ledovec odtál mezi sedmi až desíti metry za tento rok. A bude tát dokonce vice za takového horkého počasí. Neuvěřitelné.

Neobvyklé je pomyšlení, že toto jsou Alpy v prosinci. Zde, v Chamonix, napříč Alpami, je dramatický nedostatek sněhu a výjimečně vysoké teploty. Je to letmý pohled do budoucnosti. Více než polovina lyžařských středisek v Evropě může být uzavřena v příštích padesáti letech, kvůli globálnímu oteplení. Takže nikdo nejezdí lyžovat, to je toho. Věc je, že to není tak špatné, ne? To je celý problém. Skutečnost, že nemůžete kdykoliv lyžovat, nebo že se ledovce roztápějí, není opravdu tím problémem, problémem jsou signály, které v podstatě ukazují, že země je destabilizována.

A všechny normy, které umožnily, aby existoval život... se mění. Teď, během globálního oteplování, je vše jiné. Cítím, že teď máme pouze dvě období. Zima přechází přímo do léta, aniž by nás upozornila. Co bychom měli udělat? To nevím. To nevím. Ledovce odtávají každým dnem více. Sestav: Změny klimatu, hlavní události, po současnost. 2005 Hurikán Katrina obětí 1.792

HURIKÁNOVÝ HRDINA
Toto je několik dní před tím, než Katrina udeřila. Většina lidí dodržuje evakuační příkaz opouštěním města. Ale rodák z New Orleans, Alvin DuVernay neměl záměr se vystěhovat. Vstal jsem v sobotu ráno a u sousedů byl hukot. Všichni běhali kolem, a já jako, co se děje, co se děje? Víš, přichází hurikán. Ověřil jsem si to na webu a byl si dost jistý, že ve všech modelacích... míří přímo na nás. Býčí oko. Je to monstrum a přichází. Procházím několikrát domem, balím věci.

Víte, má, má hedvábná pokrývka z Nepálu nahoře na vrchní polici a má kytara, Myslím, že víte, děláte zrovna tyto věci, víte. Myslím, že jiným způsobem, to znamená vzít všechny věci a jít, to je možnost Jedna, pravděpodobně nejlepší možnost. Já k této možnosti nedospěl. Alvin si vyzvedl svého 84-letého otce, pak se oba zabarikádovali v tomto domě, jakmile se hurikán přiblížil. Zíráte Matce Přírodě do očí, obvykle je celkem blahodárná. A ona přichází, systematicky, nelítostně.

A pak stojí, přímo proti vám a výzývá vás, výzývá vás. Jen do toho, vezmi si nejlepší výstroj, teď, pokračuj, udělej to, zatančíme si. Myslím, že by se mělo dbát opatrnosti u přisuzování jednotlivých událostí globálnímu oteplování. Ale přesto však, četnost hurikánů se vztahuje k teplotě hladiny moře, takže rostoucí četnost hurikánů je spojována s globálním oteplováním. Za úsvitu, voda v Alvinově domě sahá po hruď a dosud stoupá. Tak pomohl Alvinu senioru do jejich člunu a zamířil k suché zemi.

Je tady pouze jeden člun, který je plovoucí, takže to nic není, nastartovat ho, je nastartovaný. Nejsou tady žádné orientační body, opravdu, abych tak řekl, je to skutečně jiná perspektiva, projíždět vaše sousedství na úrovni stromů. Pak, najednou, uvědomíte si, že je hodně lidí, kteří tam zůstali. Není tady pobřežní policie nebo... Většina našich Národních Gard byla jinde ve světě... v Iráku, Afghanistanu. Alvin zachránil 200 lidí i jejich mazlíčky, během dvou dlouhých dnů, včetně 95-tiletého muže a šestitýdenního nemluvněte.

Ten malý košík vyplaval z okna... to byla... to byla docela zvláštní chvíle. Um... jen mírumilovně zavřená očka, to vás zrovna zastaví ve vaší cestě, rázem zastaví, nadechnete se, víte... není nic vzácnějšího než tohle. Alvinovi sousedé byli těmi šťastnými, hurikán Katrina byl nejhorší událostí Ameriky, spojenou s počasím do toho data. A to byla pouze příchuť toho, co mělo přijít. "Je to naše chyba," po létech debat, někteří ze špičkových světových vědců... "Jednoznačně," to je slovo, které použili, lidská aktivita je... Přispění ke změnám v klimatu naší země... a tato otázka už není déle debatována.

V Andermattu, pokryli ledovec zvláštním ochranným povlakem, aby snížili jeho letní tání. Jeden způsob, jak přispěji svou trochou pro životní prostředí, je snížení na 30 s Arielem. Toto je vyrovnání za všechny ty lety, které jsem letěl, které jsem musel vykonat kvůli mé práci. David Cameron dokonce nosí boty, zhotovené ze starých hasičských kalhot. Navzdory všem pokusům kontrolovat znečistění a jeho účinky na naše klima, úroveň emisí skleníkovového plynu dosáhla rekordní výše a nevykazuje známky zvratu.

Navzdory smlouvě z Kyota a všemu povídání o snížení emisí kysličníku uhličitého, úroveň tohoto klíčového skleníkového plynu roste rychleji než kdykoliv jindy. Půl sedmé, je studené podzimní ráno a Alvin míří do práce... za hledáním další nafty. Je ironií, že ropná infrastruktura u pobřeží New Orleans utrpěla závažné škody během hurikánu, ale Shell sebou rychle hnul, aby uskutečnil opravy a právě o devět měsíců později, zařízení jsou v provozu a všichni jsou zpět v práci.

Nafta vznikla, když dávný rostlinný život v oceánu pohltil energii z dávného slunce. Když tyto rostliny odumřely, usadily se na dně oceánu spolu s tunami a tunami mrtvých těl mořských tvorů. Během tisíciletí teplota rostla a organická látka byla postupně vařena, až byla sluneční energie uskladněna v naftě. O 150 milliónů let později, geologové Shellu analyzovali, kde by nafta mohla být, a pak vrtali až pět kilometrů hluboko do mořského dna, aby odebrali vzorky. - "Hej, tady máš Ale, ber si to." - "Děkuju za"... Získáváme vzorky a analyzujeme je kvůli fosilnímu obsahu.

Mikroskopickým fosíliím. A to je jen další geovědecký nástroj v souladu zlepšit naši schopnost při hledání nafty. Podle mého úsudku, pravděpodobně tak arogantního, ale je to docela důležité povolání, vlastně to dělat, pokusit se vypočítat, nebo snad rozebrat, víte, samotný čas. Jít zpět několik tisíc let a ta energie, prospěšná k pěstování naší úrody, nebo nakrmení zvířat, byla limitována denním slunečním zářením, dopadajícím na zemi. Ale nyní, přecpáváme se stovkami let cenným slunečním zářením každým jediným rokem.

Každá část moderního života je nyní doslova vytvořena z nafty. Od cédéček k plastovým sáčkům, k lékům a počítačům. Od oblečení a koberců, k vlasovým gelům a mobilům. Je to opravdu fantasticky užitečná substance. Pak je tady naše strava, každá kalorie, kterou sníme, spotřebuje sto kalorií nafty k výrobě, balení, zmrazení a dopravě. A fosilní palivo vyrábí hnojiva, která nyní živí okolo dvou biliónů lidí, kteří by jinak nemohli být uživeni. Byl by to test pro lidstvo, pečlivě využívat zbývající naftu k vytvoření nové společnosti, běžící bez ní.

Namísto toho, spálíme desítky miliónů barelů každý den. Vše pomine, skončí touto dobou, nenecháváme zhola nic pro budoucí generace. V touze po naftě, Shell pracuje na ostrovech, často hledá a nachází v těchto kouzelných... A pak ji vidíte a cítíte a... víte, je mastná a ohavná a páchne skoro jako peníze, je přesto nádherná, víte. 5,8 biliónů kilogramů v roce 2005, to dělá 0,8 miliónu kilogramů za hodinu, 181 kilogramů za vteřinu. A pořádný kus tohoto zisku pochází odsud, z Nigerie, kde většina populace žije za méně než dolar denně.

Toto je voda, kterou pijeme. Je tady hodně žab uvnitř. Pulců. Jakékoliv bakterie najdete tady uvnitř. S pomocí mikroskopu, můžete spatřit nemoci, které uvnitř máme. A my si mysleli, že... když jsme uvedli Shell do této společnosti... že by měli vyměnit všechnu tu vodu, Ale dosud to zůstává stejné. Toto je naše zdravotní středisko... Dvaceti dvouletá Layefa Malin má touhu být vyškolena jako doktorka a pak pracovat v domovské vsi, zvané Cocojabanee, kde Shell začal budovat toto zdravotní středisko.

Takže bylo to jako takhle... teď už tři roky. Ale my dosud žádáme, že by měli přijít a dokončit ho. Jako u stovky projektů společnosti v ústí Nigeru, bylo výstavby zanecháno. Shell prosazuje názor, že je to kvůli únosům dětí. 13% výnosu z nafty je předpokládáno k výdajům na rozvoj společnosti. Ale co místní lidé sdílejí, jsou téměř všechny ztráty zkorumpovaného politického systému. Takže navzdory bytí nejziskovější ropnou oblastí Západní Africe, Layefina vesnice nemá žádnou zdravotní službu, žádnou školu vyššího stupně, žádnou elektřinu a žádnou pitnou vodu.

Myslím, že v roce 2004, zemřelo hodně lidí. Hodně. Myslím, že do dvaceti lidí Většinou děti. Zrovna dítě mé matky, to je má sestra... právě ona umřela. Cholera. myslím, že mě smrt mé sestry hodně motivovala. Abych se stala dobrou doktorkou medicíny. Ne jenom doktorkou, ale tou dobrou.

To je ta voda, co mi přinesla tyfovou horečku. Víte, stojí to hodně peněz, stát se studentem medicíny. Musím platit za ubytování a další věci. A chci si oblékat hezké šaty. To znamená, že musím začít rybařit od tohoto roku... po dobu čtyř let. Layefo, polož pádlo takhle. Dej svoje pádlo na druhou stranu.

VYSOKOTLAKÉ PLYNOVÉ POTRUBÍ NEKOTVIT
Rybaření není dobré. Kvůli kalužím nafty tamhle... zabíjí většinu ryb. My dokonce nemáme zase velké ryby, jenom ty malé. Vytáhni rychle síť, ať můžeme proplout. Chytily jsme jen dvě ryby. Jednou bude nafta úplně kolem všech ryb. Takže musíte umýt rybu, možná Omem. Říkali ve zprávách že... jsme vyprodukovali jeden tisíc... nebo jeden milión barelů nafty za dnešek. Ale namísto toho, abychom byli bohatí... stáváme se chudšími. Layefa popisuje úkaz známý jako "zdrojové prokletí."

Paradoxně, nalezení nafty obvykle zvyšuje chudobu země. Protože bohatství z nafty je soustředěno v rukou nemnohých, takže zemědělství, vzdělávání a zdravotní systém země se stávají zanedbanými a nezřídka se hroutí. Zdravotní problémy místních lidí jsou sloučeny s plameny plynu, spalovanému nocemi a dny po celém ústí Nigeru, astma, bronchitida, kožní onemocnění a rakovina, všechno je propojeno. Ten plyn se nachází vedle nafty, ale, protože je nebezpečný pro transport, nemůže být snadno prodán na zámořských trzích.

Mohl by být používán k vaření a topení v Nigerii, ale výstavba infrastruktury je nákladná, takže ropná společnost jej pouze spaluje. Jeho plameny uvolňují okolo 70 miliónů tun kysličníku uhličitého každým rokem, více než roční emise z 10-ti milliónů britských domovů. Protože mají peníze... a jsou to silné společnosti, dělají jenom cokoliv se jim líbí. Proč jsou americká města plánována tak, že téměř nemožné nemít auto? Proč byly stovky železničních tratí, ve městech jako New York, Philadelphia a Los Angles skoupeny a poté záměrně zničeny?

Proč byly elektromobily vyřazeny? Proč jsme my, zároveň s Austrálií, pouze ty dvě země, které nepodepsaly originál smlouvy o klimatu z Kyota? Proč bylo lobystům z ropných společností dovoleno změnit oficiální vládní zprávu o globálním oteplování? Proč byla stejná firma PR změstnána tabákovým průmyslem, aby přesvědčovala lidi, že kouření je zdravé, pak zaměstnána naftovým průmyslem, aby nás přesvědčila, že existují dosud pochybnosti o změně klimatu? 'Existuje pochybnost, že Změny Klimatu jsou částečně způsobeny člověkem?'

ANO vědci: méně než 1% veřejnost: 60% Alternativní energie byla k dispozici už 50 let, proč jsme ji sotva využívali? Proč byly sundány solární panely z Bílého Domu? Protože právě od ranných dnů průmyslu, muži nafty a jejich nevídaný zisk měl nezdravý vliv na lidi, řídící naši zemi. A nyní, oni všichni jsou lidé, řídící naši zemi. A starají se také o peníze. Obchod s naftou nejen spolupracuje s vládou, on je vládou. Zde, Layefa přijíždí do sousední vesnice, Odiama, která byla vyvražděna vládou.

Vesnice byla zatažena do sporu o vlastnictví kusu země, na kterém Shell plánoval vrty pro naftu. Vláda prohlásila, že vesnice přechovávala teroristy, a... když do ní poslali vojsko, aby našlo ty teroristy, vesničané začali na vojáky střílet. Layefa odešla vyslechnout si "stranu příběhu" podle vesničanů, od Omiekmy Wekid. Čtrnáct rychlých člunů připlulo. Obsazených vojáky. Pak jsme uviděli čtyři dělové čluny. Další věc, slyšíme "bum," domy hoří. Tak jsme si řekli, "Hej, utíkejme."

Celý ostrov se třese. Tady byla budova. Oni přišli a vypálili ji. Ti, kterým se podařilo utéct... běželi dolů, dolů do lesa. Dvě děcka zemřely tady. Zůstala jsem v tom lese dva týdny, ano. Žádné jídlo. Trhala jsem listí. Zrovna v křoví, umíte si představit, co se tady mohlo stát s vodou. My pili tu vodu. A tak umřelo hodně dětí. Mezitím jsem byla těhotná. Kvůli té špinavé vodě, kterou jsme pili... když jsem ho porodila... vyprazdňoval se a zvracel. Pak jsem o něho přišla.

Amnesty International vyšetřoval krveprolití a učinil závěr, že ačkoliv byla vláda zodpovědná za vraždění, Shell Nigeria by měla být ujištěna, že jejich činnost nepřispěla ke konfliktu. Ty, kteří zůstali, ty shromáždili, mlátili je. Znásilnili některá naše děvčata. To byl ohrazený pozemek mého dědečka. Žil se svou rodinou. Oni vypálili jeho pozemek. Zabili ho. Upálili ho? - Oni ho zastřelili. - Zastřelili? - Ano. Ty malé děti ležely v našich domech... Oni je spálili.

Dokonce starce a stařeny ty, kteří byli slepí oni je upálili. Lidská historie je znečištěna mrtvolami lidí, kteří měli věci, stojící za krádež. Zvířata, vodu, zářivé věci, úrodnou půdu, koření. - Hmm! Muškátu plátek. - Čaj? Ale když došlo na věci, stojící za štípnutí, jeden kontinet je měl všechny, slonovinu, měď, bavlnu, kaučuk, dřevo, cín, zlato, diamanty... a lidi. Coby levná energie, otroci byli nepřekonatelní, dokud nebyly objeveny méně namáhavé zdroje energie, a tak začala nová doba.

Počet lidí se zvýšil více než pětkrát. A s každou osobou, chtějící více a více věcí, nafta se stala "zdrojem," stojícím za boj po celém světě. Nuže, chcete znát opravdovou příčinu, proč varovat Irák? Podle dřívějšího předsedy Federal Reserve Alana Greenspana, je to jednoduché, třípísmenková odpověď. Ne ZHN (Zbraně Hromadného Ničení), je to, O-I-L(Ropa). "Jsem zarmoucen, že je to politicky nevýhodné připustit, co všichni vědí: válka v Iráku je převážně o ropu".

Možná jste četli, ex-předseda Shellu, který řekl během víkendu, že ropa může dosáhnout přes 150 dolarů za barel, jakmile světová produkce začne vrcholit, opravdu nedobré zprávy pro zemi, jejíž veškerá ekonomika, není tím myšlen celý způsob života, je založen na levné naftě.

AMMÁN, JORDÁNSKO
Přišli jsme sem kvůli válce. pokoušeli jsme se... překročit hranici... Ale oni nás posílali zpátky do Iráku. Pak jsme konečně prošli. Byli jsme tak šťastní, když jsme se dostali sem. Pak jsme si pronajali toto místo. Náš táta měl osla. My jsme na něm jezdívali. Byl jsem vystrašený... když běžel rychle. Ale když přišli Američané... uprostřed noci... museli jsme utéct. Protože jsme si myseli... že nás zabijí.

Když jsme se dalšího rána vrátili... našli jsme našeho osla mrtvého... Náš táta byl tím nejlepším v celém Iráku. Ale pak Američané přišli... a zabili ho. Našli jsme ho mrtvého to ráno. Jenom si přeju, aby nebyl mrtvý. Dosud nemůžu uvěřit, že ho zabili. Během celé naší historie, takový byl úděl, zanechali jsme svět v lepší pozici, než jsme jej našli, to byl vývoj, kolo, zákonné normy, penicilín.

Byl to náš závazek našim dětem, vnukům, mé děti se na mne rozhněvaly kvůli porušení tohoto závazku, byly příliš zaneprázděny pokusem přežít, než by ztrácely energií obviňováním, pokusem překonat jejich pouť přes potravinové nepokoje, utečenecké tábory a zhroucení společnosti. Ale já si myslím, že naši vnuci by měli být rozzlobeni, měli být naživu do dospělosti. Dobrý den, pradědo. Dobrý den, Jeane. - Dej mi pusu. - Pradědo.

Jak se vede? Naše generace zapříčila tyto problémy. Stále, vývoj, vývoj, vývoj. Pořád vyžadování více a více... od planety. Podívej, srnčí stopy! Mí rodiče byli svědky nástupu automobilů a letadel. Dnes mají děti své vlastní auta, aby mohly jezdit... do školy. Inu, brzy. Jsou mnohem více pokročilejší než my. Protože mají mnohem více věcí. Vidí více v televizi. Ale nedá se říct, že jsou šťastnější.

Když jsme byli mladí neměli jsme v domě tekoucí vodu. Museli jsme přinášet všechnu vodu, což nás učilo používat ji opatrně. To stejné s elektřinou. Dnes je tady denní světlo, je slunečno, svítí slunce. tak nepotřebujeme elektrická světla. Naši rodiče nás to učili, ale my jsme nepomysleli, naučit to naše děti. Lyžování na poušti, ohřívání vzduchu, osvětlování prázdných úřadů, energie je tak směšně levná, to tvoří dokonalý ekonomický smysl, prostě ji odebrat.

Čína je novým zlosynem, protože staví novou elektrárnu za každé čtyři dny. Ale čtvrtina této energie tvoří pro nás odpady. Západní společnost platí čínským dělníkům nesmyslné mzdy, aby vyráběli nesmyslné plastové hračky, pak je pošlou do Evropy a balí je ještě více do plastů. Zákazníci jezdí do mimoměstských obrovitých obchodů ve svých žroutech benzinu. Plastová hračka a plastová krabice se vloží do plastové tašky.

O dva dny později, hračka je rozbitá, a putuje zpět na čínské skládky odpadů, kde vytrvá... hmm, 50 tisíc let? Voda z láhví je mnohem lepší než z kohoutku, hou. Voda z láhví je mnohem lepší než z kohoutku, hou. Hou, je na každém místě horského pramene. 800-krát více energie promrháno a 10.000-krát pro vás dražší. To je ošidné rozhodnutí. Když jsem stavěl můj dům, v létech 63, 65, budovali tunel Mont Blanc.

Nevšimli jsme si toho z počátku, ale nechali jsme se přepadnout auty. A pak kamióny. Ze začátku to bylo jenom několik kamiónů, ale pak rozšířili cestu na čtyři pruhy a čtyři nebo pět tisíc kamiónů začalo projíždět každý den. Jedna brambora. Dvě brambory. Tři. Čtyři, pět. Šest. Hotovo. Většina z nich přijíždí ze severu s bramborami. Projíždějí tunelem aby byly umyté v Itáli. Daleko na jihu Itálie. A pak se později vrací zpátky jako pyré.

Stejně s mlékem. Převážejí ho, aby vyrobili jogurt. A pak ho vezou zpátky. To je šílenství. Šílenství. Ti Američané nejsou jako my. Nosíme boty, dokud se nerozpadnou. Ale pokud je některá z jejich věciček špatná... tak je vyhodí. Američané, Britové, všichni. Jejich staré boty dovezou sem... ve velkých kontejnerech. Kupujeme je, opravujeme... a prodáváme. Máme staršího bratra Malika. Když začalo bombardování, letadlo letělo nad ním.

Měl na sobě nylonové oblečení BAGDÁD, IRÁK Takže, když začal hořet byl opravdu těžce popálený. Oblečení se na něj přilepilo a pak mu odtrhávalo kůži. My šli, krok za krokem, do Jordánska. Většina z nás přešla, ale Malika zastavili na hranici a poslali zpátky do Iráku. Poslali ho zpátky osmkrát. Jestli Malik přijede a nebude mít telefon, přísahám, dám mu svůj. A on může pomáhat o pátcích spravovat boty.

Pomoz mi nahoru. Tak polez. Jakmile uvidím Američany, zabiju je. Za zabití našeho táty. Hej! Běžte dolů! Já nechci. To je Al Jazeera. Volejte naše studio na čísle 007945. Podívejte, to je Al Jazeera. Můžete vyhrát čtyři teréňáky. a čtyři sporťáky. Mnoho ideologií se pokoušelo ovládnout svět, ale je zde pouze jeden vítěz.

DOKTRÍNA RŮSTU SPOTŘEBY
Tři tisíce reklam nás bombarduje každý den. Říkají nám, že budeme šťastnější, přitažlivější s lepší pokožkou, pokud si koupíme pouze jejich výrobek. Aby toho dosáhli, vytvářejí stimulující a nenasytnou touhu kupovat více a více věcí. Američané byli takto zpracováváni reklamou nejdéle, a nyní každý spotřebovává dvakrát více energie než Evropan, devětkrát více než Číňan, patnáctkrát více než Ind, a padesátkrát více než někdo z Kenyi.

Jestliže všech 65 biliónů zde na zemi spotřebovalo jako Evropan nebo Japonec, potřebujeme více o dvě planety, plné zdrojů. Jestli každý spotřeboval jako Američan nebo Australan a Kanaďan, potřebujeme další čtyři. A v roce 2040 nebo tak, kdy nás bude 90 biliónů, budeme potřebovat zase o dvě více. Jediný záměr kapitalismu je stále se zvětšující růst, ale stále se zvětšující růst na pouze jedné, nezvětšující se planetě.

To je nemožné. Světové bohatství Tento ošidný ekonomický systém je ničivý, Světové bohatství ne pouze pro planetu, ale také pro většinu lidí. 400 let kapitalismu dovolilo nejbohatšímu jednomu procentu zabrat 40 procent pro sebe, zanechat jedno procento pro ty nejchudší. Pro každého, chtějícího žít odlišně, je vždycky bláznova jízdenka. Se ziskem, tím jediným měřitelným krokem, je ničení planety zapsáno do systému a útěk před změnou klimatu není moc překvapujícím výsledkem.

Působivým logem je barva, víte, světle šedá, víte, oranžový Telecom, jsou oranžovo černí. Naším logem je fluorescenční barva. Kde se vše v ekonomice mění v minutě, máte přenášeno leteckou dopravou. Protože lidé mohou v podstatě obchodovat mnohem rychleji, pokud obchod roste mnohem rychleji, lidé mají více použitelných příjmů, pak, víte, konzumerismus se usazuje, a víte, kde je okraj, kde je zakotvena základna konsumerismu, právě se hodně stěhuje, jako Amerika.

Já, já nejsem šťastná, když žiji tímto způsobem života. Ve dvaceti třech bych měla být na lepším místě. Vždycky jsem chtěla, aby naše místo bylo jako... v Americe. V pohodlném domě. Nablýskaná auta. Pití dobré vody. Jezení dobrého jídla. Vždycky jsem chtěla, aby naši lidé... přinejmenším mí lidé, já sama... aby žili tímto způsobem života. Je to nádherný život. Jestli jste žili tím způsobem života, nechtěli byste dokonce ani rádi zemřít.

Chtěli byste zrovna zůstat na zemi navždy. Zde, Jeh cestuje na hlavní ústředí Airbusů ve Francii, protože mu dodají dvacet šest letadel v prvních třech letech. Máme pouze dvě stě letadel, komerčně létajících v Indii, Čína má osm set. Nakonec, víte, máme před sebou dlouhou cestu, plánujeme dohnat Čínu, dohnat Evropu, nebo, víte, řeknu, jedna americká letecká společnost, South West, má 417 letadel. To je dvounásobek počtu letadel, které my máme jako země.

Víte, jsou to pro mne jednoduché výroky, shrnuje to všechno. Všechno by mělo být lepší. V mém hlavním domě byl... byly v něm tři metry vody, marinovaný v tom bahně, víte, tři týdny, téměř. Takže, při současném stavu mého domu, byl zbořen. Je to plochý kus pozemku, čekající na jiný dům, který by na něm pokračoval. Ztratil jsem všechno, všechno, co jsem vlastnil, mám na mysli všechno, od rodinného dědictví, po papírové utěrky, usazené v našem kuchyňském koutu, ve všem uprostřed, pokračuje to dál a dál.

Dva nádherné, nádherné duby jsem neztratil, víte, místní, původní, korkové duby, panenské, živé duby, co se rozpínají v celém prostoru, nádherné, nádherné věci. To mi zůstalo, dva staré duby a prázdný trávník... všechno ostatní zmizelo. To trápí. Ztráta všeho, co máte, je... je tak zdrcující. A zármutek, který s tím přichází, ten je zrovna tak hluboký. Máme nevyslovenou, združenou dohodu, předstírat, že se změna klimadu neudála, jakoby tak dlouho, pokud ji budeme úsilovně ignorovat, se nemohla uskutečnit.

Ne zcela všichni, pár jich zvolalo, "Hoří". Ahoj, vstupte. Jedna z největších potíží se změnou klimatu je, že účinky našich emisí v současnosti nejsou vlastně uskutečněny v podmínkách teploty do 30-ti nebo 40-ti let, takže je to systém časového zpoždění. který to ztěžuje nám, lidem, abychom zareagovali, protože jsme byli evolučně vybavení vypořádat se s velmi náhlými hrozbami, jako s blížícími se armádami, nebo nebezpečnými zvířaty.

Nebyli jsme dobře vybaveni pro vypořádání se racionálně s velmi dlouhodobými problémy, jako je změna klimatu. Takže musíme jednat teď, abychom zastavili něco, odehrávající se v budoucnosti, Jestliže čekáme, až do doby, kdy úplné účinky teploty budou již při nás, pak je už příliš pozdě to zastavit. Pokud si zapamatujete jedno samostatné číslo nade vše ostatní, činí to dva stupně, teď každý na světě dost hodně.

Evropská Unie, velké mnohonárodní společnosti, Greenpeace, politické strany, všichni souhlasí, že musíme stabilizovat globální teploty v mezích dvou stupňů nad předindustriální úroveň a důvod pro to je takový, jestliže překročíte práh, úzký, naklánějící se práh v zemském systému, ten by mohl zavést proces oteplování v podstatě mimo kontrolu.

Ohromné množství uhlíku by se mohlo uvolnit ze země, stromů a polí, metan by se mohl uvolnit z permafrostu na Sibiři a toto je zvláštní vklad skleníkových plynů do atmosféry, který nás vede k horšímu případu scénáře, k šesti a více stupňům a možného vymázání větší části života na zemi. Tak silné emise se začaly zvyšovat, uprostřed, řekněme, 50-tých let, a nyní potřebují ustálit, vyrovnat a pak snižovat přesně tak rychle, k udržitelné úrovni snížení, okolo 80-ti procent do roku 2050.

Avšak rozhodně, udržet růst teploty v rozmezí dvou stupňů, tento stupeň stabilizace je potřeba mít okolo roku 2015. A tak to znamená, opravdu, čas, časový úsek, který máme, tikající hodiny, je tím, co máme, abychom stabilizovali globální emise v rozmezí právě sedmi let ode dneška, jak říkáme od roku 2008. A rozsah tohoto úkolu, dosáhnout transformace do nízkouhlíkové ekonomiky veškeré celistvosti lidské civilizace, je samozřejmým, je ohromným, monumentálním úkolem, pravděpodobně největším, jakému lidstvo vůbec čelilo.

Pamatujete si anglickou rodinu, která se šla podívat na ledovec? Jsou zpět doma v Cornwallu, v jihozápadní Anglii, inspirováni začít řešit jejich vlastní spotřebu energie. Uvádí se, že průměrný jedinec v Británii je zodpovědný za emitování 10-ti tun skleníkových plynů za rok. Vypočítávají přesně, kolik plynu měnícího klima, jejich rodina v současnosti vytváří a jak může být snížen. Ano, ale to je průměrný jedinec, je to každý pátý z nás.

Jakýmkoliv způsobem na to koukáš, není to dobré. Vyrábíme asi polovinu našich potravin a snažíme se omezovat naši spotřebu masa a mléka. Mé auto jezdí za pár krejcarů a my jezdíme na kole, když můžeme. Právě jsme získali větrnou turbínu, která bude vyrábět naši vlastní elektřinu. Máme za cíl snížení asi o jednu tunu v každém roce, což je udržitelné množství, které stromy a rostliny na světě dokáží zpětně vstřebat.

Ale velkým problémem je létání, pouze jeden střednědobý let, řekněme, z Londýna do New Yorku, vyfoukne naši celou uhlíkovou bilanci zhruba na tři roky. Zdánlivě jiné, než zapálení požáru v lese, létání je ojedinělou, nejhorší záležitostí, kterou běžný jedinec může zapříčinit změny klimatu. Takže, je to trochu těžké rozhodování, protože jsme zrovna byli pozváni na lyžování ve Francii.

Když poletím z Newquay, což je naše nejbližší letiště, řekněme, 40 minut odsud, do Bergeracu, což je asi, víte, hodinu a půl, nebo tak nějak, odsud. A doslova, můžeme tady ráno, co je jako, že odletíme, v Cornwallu, můžeme odletět z Cornwallu ráno, a být v Bergeracu tímto způsobem, k obědu, po obědě. Ale pokud si opravdu myslíte, že tohle zapříčiní smrt lidí, opravdu ve skutečnosti lidé využívají toto přímé spojení, pak je to opravdu děsivá úvaha.

Samozřejmě, neletět do Francie, nebo neletět kamkoliv, je to těžké odhadnout, zda nám vyřeší ten problém. Ale to jde na konto toho, když si myslíte, že je to správné dělat. Protože kdokoliv jiný tak činí, mám za to, že to není dobrý důvod nedělat nic. Víte, dívat se na hrozné události v naší historii, kterých teď každý lituje, víte, vyvražďování, holocaust, atd. většinou se udály daleko, což bylo převládající myšlení v té době.

Skoro závidím té době, před pěti až deseti lety, kdy jsem mohl prostě beztrestně skočit do letadla, dokonce jsem na to ani nepomyslel, to je slastné, žádné, žádné morální dilema, vůbec. Netřeba říkat, že neletěli. A zúčastnění se protestního pochodu proti změně klimatu nejspíš nebude nápad každého, k desátému výročí svatby, ale Piers a Lisa sdílejí tyto názory od chvíle, kdy se poznali.

Má kamarádka, my šly spolu na sešlost pohromadě, a ona mě v podstatě jen postavila přímo před Pierse a řekla, "Hej, koukni, víš Piersi, to je Lisa." A, ta,ta,ta... A už to bylo, to bylo ono. My pouze... a strávili celý večer povídáním o... větrných turbinách. Piers vyvíjel větrné farmy v Africe, Americe a Británii přes patnáct let. Ale on ví, že tyto pouze zpomalí krizi klimatu, jako malá součást úplného přeskupení západní společnosti.

A existuje zde dosud představa, že nějak musíme najít řešení, víte, stříbrnou střelu. Žádné jednoduše obnovitelné zdroje nejsou řešením, absolutně ne. A Piers nepřemýšlí moc o té jiné možnosti, jíž každý drží palce a doufá, že zázračná technologie bude vynalezana včas. Neříkám, že bychom neměli vyvíjet jiné věci, absolutně, měli bychom. Měli bychom do toho vložit všechno. Ale, vy musíte vytvořit užitek z toho, co je dostupné teď.

A tady, v Británii, máme velké zdroje větru a my musíme pouze chňapnout tu střelu a usilovat o to. Piers zamýšlel novou větrnou farmu jako letištní farmu na Airfield Farm v Bedfordshire, ve střední Anglii. Měl by instalovat 15 turbin a vyrábět 13 megawatů elektřiny během roku. Nuže, protestní balón teď stoupá, ale zatímco se tak děje, vysvětlím vám jen, kde se nacházíme. Toto je místo staré bombardovací základny druhé světové války...

Telefon, "Sakra"... My všichni máme palce rovněž dole. Britské odborné průzkumy ukazují na asi 70 ~ 80% v podpoře větrných farem, coby návrhu. Potíž je, když máte jednu u svého vlastního prahu a pak zde existuje druh "ne na mém dvorku" syndromu. Jime, v čem je problém? Problémem opravdu je, že to je jedna nejmenších větrných ploch v zemi. Doufám, že zítra nebude příliš větrno, a on se omotá kolem kostela.

No, já bydlím v Coddingtonu a my máme být úplně obklopení těmi vysokými stožáry. Hodlají zastřít výhled. Co se normálně váže s větrnými farmami, je estetika, víte. Všechno ostatní je v podstatě dáváno dohromady pokusit se a podpořit zásadní věc, ta zásadní věc je, že nechtějí mít zastřený výhled. Ale zajímám se trochu rovněž o nízkou hladinu hluku. Místo větrné farmy je právě blízko světově známého závodiště Santa Pod, "Start z místa."

Kohokoliv se ptáte, nikdo není proti větrné energii, to je ten problém, je proti nevhodnému vývoji použití větrné energie. Hypnotické... jedete sám, a máte sklon koukat, jak se ta křídla otáčejí a nejste soustředěn na řízení. Eurney Braddock bude mít finanční prospěch, majíc turbinu na své farmě, ale je nyní ve sporu se svou sousedkou, Victorií Reeves. "No, každý je z toho hodně nešťastný, nejspíš ztratíme hodnotu našich pozemků", "nebudeme schopni spát, to způsobí rozdíl, Eurney, ty nemáš zdání, věř mi".

Podle Victorie, zastaví větrné farmy ve Skotsku, na jiných pozemcích ve Skotsku. Um, zpátky, uprostřed devadesátých let to bylo velké vítězství. - "To nemůže záviset na větru, to může jenom zabránit". - "Je přísadový". - "Přísadový? Myslíš, přídavný? Ano, je přídavný". - "Je to ekonomický zdroj, vem to takhle". - "Ne, Eurney, není". - "Fugnuje to, funguje to". - "Nedokáže nic takového... věř mi". - "Funguje to".

Je to emocionální kampaň, je to o strachu, většinou založená na úplném "nesmyslu", na rovinu. Ale nevadí, fakta nejsou problémem, víte. - "Je to čestný boj, a já doufám, že prohraješ". - "V pořádku". Je srpen roku 2005, právě po vůbec nejhorších záplavách v Mumbai. A pár měsíců před Jehovým prvním letem. "Ukaž tátovi, jak ho dobře řídíš, ukaž tátovi, jak rychle umíš s autem jezdit, no tak". - "Hola... - "Už žádné tlačení, je ovládané baterií".

- Takže nemůžu dokončit žádný... - "Ahoj, dědo... vidíš dědu"? Jeh pochází z jedné z indických nejbohatších a nejmocnějších obchodnických dynastií. Průkopničili u všeho, od stavby lodí od 18-tého století, po internetové služby ve 21. A nejspíš z toho zřetele je privilegovaný, přináší zažehnutí představy o nízkorozpočtové letecké společnosti. "Co chcete abych udělal? Jedu na letiště". V podstatě během mého života, v mladém věku.

Mám za to, že jsem byl zvyklý poflakovat se s tunami, víte, děcek služebných. Víte, takovýmto druhem materiálu. Víte a když jdete domů, řeknete si... najednou si pomyslíte, proč já mám tak hodně a ti lidé nemají nic. A ten způsob "štve" a to se stále, stále, stále sčítá. Víte, každý je tady z nějakého účelu. Záměr je uvědomit si to, co je vaším vyšším účelem, a pak si uvědomit, jak ho naplníte.

A konečně si uvědomuji, co bylo mým vyšším účelem, bylo zaručit, abych vykořenil chudobu. Jeh je dobrovolníkem u charity, která pomáhá venkovanům pozvednout se z chudoby. Ale dokonce soukromým tryskáčem a džípem, je to pět hodin, 900 kilometrů cesty. Pronajímání soukromého tryskáče činí v podstatě, v termínu ceny tolik, co stojí vesnice, víte, vytáhnout vesnici z chudoby a pozvednout ji nad chudobu. Takkže účinně, v rámci toho, překazí účel.

A proto jsem se rozhodl, víte... vyzkoušet vlaky, z Bombaje to trvá asi 26 hodin. Řekl jsem si, "Páni, to je neuvěřitelné." Víte, lidé zaplatí dobré peníze a dosud musí v podstatě jet tímhle neřádem. 15 milionů lidí v Indii cestuje každým dnem. Jehovým snem je, vytáhnout je všechny z vlaků a k nebi. Nejsme v tomto okamžiku ve válce. To není válka. Ale lidé konečně poznávají, že plný důsledek toho, co je v rezervě pro nás, by mohli považovat jako za válku.

Když někdo vezme Airfield Farm za příklad, myslím že byly roky, kdy to bylo letiště, lidé odtud odletěli a zemřeli. Nebo ovšem, co bylo pozoruhodné té době, globální problém a my jsme se vyjmuli. Skutečný globaální problém, který vyžaduje tento druh úrovně zodpovědnosti. Existuje mnoho, mnoho jiných průmyslových odvětví, do nichž by mělo být nahlédnuto nejdříve, před letectvím.

Není sporné vybrat jedno odvětví jako cíl, v konečném údělu, my všichni přispíváme ke... ke skleníkovým plynům, my všichni přispíváme ke krizi, kterou máme v současnosti s planetou. Takže nakonec, v rámci, víte... zabezpečení naší planety, jejího bezpečí a zdraví, je každého jedince, víte, prací, úkolem. Zdali to děláte vlastním způsobem, užíváním méně tenkého papíru, užíváním méně novin, kácením méně stromů, kupováním "zelených aut," nebo nelétáním.

Samozřejmě, pokud to neděláte a poptávka klesá, poptávka klesá, nabídka klesá. Víte, život je o poptávce a nabídce, nebo nabídce a poptávce. Už jsme nenachytaly mnoho ryb. Tak jsem se rozhodla zařadit do jiného obchodu. Toho obchodu s naftou. Vydělat rychle peníze na mou vysokou školu. Právě teď, kvůli nedostatku paliva... většinu čerpacích stanic... mají uzavřených, zrovna zavřených... protože není co prodávat. Tak lidi berou z černého trhu

KUP NAFTU TADY
Kupuju naftu každý čtvrtek. Prodávám je jedné paní Rebecce. Ta ji prodává svým zákazníkům. Já o nich nechci vědět. Ale vím, že je prodává svým zákazníkům. Je to stresující. Ale má to větší zisk.. než prodávání ryb. Divné. Sledování tohoto úryvku filmu. Jako koukání přes dalekohled, pozorování lidí na vzdálené pláži. Běhajících dokola v kruhu, zaměřených na malou plochu písku pod svýma nohama. Jako tsunami, ženoucí se směrem k pobřeží.

Zde je Alvin. Právě odešel do předčasného důchodu po třiceti letech za mzdu ropného průmyslu. A plánuje strávit svá pozdější léta venku, uživajíc si přírodu. Ou, jistěže jsem ekolog a environmentalista. Opravdu nemám problém být s tím v souladu... Pracující pro ropnou společnost, která, cítím... má... odvedenu dost dobrou práci a byla životnímu prostředí nakloněná. Když jsem začal pracovat v ropném průmyslu, asi uprostřed 70-tých let, byla to čistá dráha, coby vědce, vycházejícího z univerzity.

A já neznal podrobnosti, o co se jedná v ropném průmyslu, dobré a špatné. Ale opravdu, každé průmyslové odvětví to má, dobré a špatné. Zda bych to dělal znovu... vědět to, co vím teď, samozřejmě dělal bych to zase, mám za to, potřebujete pracovat, potřebujete něco dělat. První zpráva. Jestliže větrná farma v Airfield pokračuje místní lidé ji hodlají sabotovat. Bude zničena. Nebude vyrábět elektřinu do sítě. Jasně? Přímá akce tomu zabrání. Dobře?

Takže je konec tomu, že? Je nás tady skupina, která zajistí, že je úplně zničená. Nejhorší případ, který jsem měl, byla dáma, nějaká stará dáma ke mě přišla na veřejném vystoupení. A dala mi ústřižek z novin s obrázkem chlapíka, který byl zastřelen. Místní antikampaň je jedním z klíčových faktorů, zastavujících okolo 80-ti procent z navrhovaných projektů větrné energie v Británii. Být všechny postaveny, 10 procent naší elektřiny mohlo být neznečišťujících.

Jak kruci, jsme mínili přesvědčit lidi i v Indii a Číně, že by se měli rozvíjet více udržitelným způsobem, když my nejsme připraveni ani přijmout, víte, starou větrnou farmu v krajině. - "Tak, jak to jde?" - "V pořádku, ano." - "Není příliš moc potíží"? - "Ne opravdu, ne, nikdo mě nezmlátil". Pierce se vrací na Ernieho farmu s plánem postavit turbinu méně viditelnou. Pokouší se nastartovat plánovaný proces, který nyní antikampaň zdržela o osmnáct měsíců.

Dalších osmnáct měsíců změny klimatu. Dalších osmnáct měsíců, kdy jsem nebyl schopen nic udělat. Jo, cítím se skutečně, skutečně proto "naštvaný." Musíte cítit to samo jako já. To jen, myslím, jak dlouho jsme měli... Pierce má kompromis, snižuje počet turbin z patnácti na devět. To je dosud ekvivalent elektrického výkonu k rozsícení jedenácti tisíc domů. Takže, to je ještě dost velký výkon.

Přesně opakem je dění, právě těm věcem, které potřebují, aby se staly. Tyto věci potřebují být urychleny, a vlastně... jsou zpomalovány. Mnoho politiků o tom mluví, ale jakmile na to dojde, prostě se to neděje. Prostě se to neděje, lidi. Vlády působí pouze tehdy, pokud to populace požaduje. A to znamená masové protesty neslýchaného rozsahu. Přímá akce jako toto je podstatná, Pokud jste hodlali zlepšit spornou otázku v krátkém časovém období.

Našli jsme ji mnohokrát, mnohokrát v naší minulosti, od postupu bojovnic za volební právo. Přesně tento fakt, že krize zaujímá místo v naší generaci, děje se právě teď, znamená, že jsme náramně mocní lidé. Takže tento postoj zoufalství, "a nemůžu nic udělat," to není východisko.

To je úplně, nelogicky, to je přeně opak. Začali mluvit o zdvojení tunelu. Lidé z Chamonix se konečně probudili. Vytvořili jsme protestní skupinu, abychom řekli "NE" náklaďákům. Takže by zde bylo méně nesmyslného přepravování. Je tady celá skupina bojujících, ale není nás tady dost. A já nevím, zdali máme sílu mít nějaký vliv na silničářskou lobby. Na vlády, Evropu, tohle všechno.

Jsou to inteligentní lídé. ale potřebují, aby byla udělána skutečná práce. Spíše, než jenom přemýšlet o znovuzvolení. Nemáme nedostatek hlavního materiálu v druzích, umíme dělat obdivuhodné věci. Ale nemyslím si, že jsme byli hodně chytří v... v tom, jak využíváme naše zdroje. Jak naprosto doslovně spálíme něco tak nádherného a užitečného, jako všechno. My to doslova spálíme. To je to, je to pryč, je to hotovo.

Myslím, že většina lidí začala být rozčarována touto záležitostí. Přestali jsme věřit, že toto byla zlatá éra lidské civilizace a začali zpochybňovat naše společné hodnoty. Vše, v co můžu doufat, že neuvěřitelné pohromy, jako Katrina, a strašné války vyvstanou a proč ne, ty pokračují na celém světě, že nás z toho dostanou. Podívejme, zda je to namířeno ve správném směru pro dobro lidstva. - "Ahoj". - "Ahoj. Doufám, že máš "Shakin' Rock".

"Víš, co mám rád". Před tou katastrofou, jsem měl hodně věcí, byl jsem klasickým konzumentem, o dva roky později, jsem se moc poučil o... štěstí a věnování se jemu. Štěstí nespočívá v nejnovějších přístrojích, nejnovějších elektrických kartáčcích na zuby, nebo v něčem podobném. Všechny ty krámy. To není zrovna... není zrovna podstatou života. Každopádně ne pro mě. No tak, ty hloupá serepetičko... C & C Řešení změn klimatu předložené OSN Podpořeno EU, Anglií, Čínou, Afrikou, Světovou Bankou.

Vědci klimatologové mohou odhadnout jaké množství fosilních paliv můžeme bezpečně spálit. Toto množství se nazývá "globální kapsulí." S tímto návrhem, světové vlády vytvoří vazbu k mezinárodní dohodě, rozepíšou jak rozdělit globální kapsuli. Dřívější začátek získá větší šanci nespuštění prudkého postupu změn klimatu. Úplné globální emise pro první rok, řekněme 2012, budou nastaveny pro současnou úroveň.

Každým následujícím rokem je srazí, až asi kolem roku 2065 budou téměř na nule. Zpočátku, by každé zemi byla přiřčena kvóta emisí, v souladu s tím, kolik v současnosti spotřebují. Ale to by se během času měnilo. Amerika by měla prudce snížit své 90-ti procentní emise z jejich současné, nadspotřební pozice. Evropa by také měla masivně ubrat, zrovna i Čína. Ale Indie a Afrika by mohly vzrůstat asi tak do roku 2025.

Každá lidská bytost na planetě by měla mít stejná práva na zdroje země. Spravedlivost je právem pouze morálně, a také prakticky, protože rozvojové země by se neupsaly o nic méně. Ale celkové emise by se pak měly snižovat každým rokem. Asi do roku 2065 bychom se zbavili fosilních paliv a předešli nehorším dopadům změn klimatu. Podle toho, jak si každá země rozdělí svůj podíl k systému, budou na stole různé možnosti.

Ze kterých nejslibnější, je jednotlivý přídělový systém uhlíku. Pan. W.S. Morrison je zde, aby to vysvětlil. Pokud v kultuře války, máme nedostatek času na tento, nebo onen druh potravin. Přídělový systém dá každému, bohatému a rovněž i chudému, stejný podíl všech potravin. Ke schématu, každý v Británii by měl přiděleno roční povolení uhlíku. Takže elektronická věrnost, jako věrnostní karta supermarketu, body budou odečteny pokaždé, když si koupíme, nebo použijeme neobnovitelnou energii.

Například, používání elektřiny k napájení spotřebičů v domě, - nebo cestování někam letadlem, - nebo dokonce nákup petropaliva do auta... Nejlepší způsob, jak můžete pomoci, je přídělováním sobě, jsem si jist, že vy všichni si koupíte přiměřený podíl a ne více. Letiště se rozrostly po celém světě, vyrovnat se s rostoucím počtem laciných letů, o to jsme byli všichni žádáni. A Jeh dělal všechno proto, aby se mohl zůčastnit toho večírku.

Nakonec, ten pár zmáčknout a pak vykopnout. Ona říká, že PS je výnosný, vy říkáte, že PS není výnosný. Co se s vámi děje? Teď! Ano nebo ne? Takže položil jsem vám otázku, nebo jsem vám nepoložil otázku? Jste sesazen, jste sesazena. Oba teď odejděte. Hned teď. Zabralo to "sakra" více než deset minut, vyčistit to? Maluji se s vámi. To to je všechno v denní práci... Podporovat mé letadlo, pro mne něco znamená, dobře!?

Pokud uvidím schůdky jako tyto, a pokud najdu kousek špíny... budete propuštěn! Dobře!? - Pane Jehu Wadio... - Ano. rád bych vám předal vaše Povolení Leteckého Provozovatele abyste mohl začít komerční provoz. Máte nyní leteckou společnost. Jedenáctý červen 2007, hotelový pokoj v Bedfordu. Pierce tříbí svůj projev pro večerní rozhodující zkoušku s výborem pro místní plánování. Tento výbor může schválit toto provedení.

Pokud tak učiníte, prokážete odvahu a schopnost vedení. Má pouhých šest minut přesvědčit je, aby schválili jeho větrnou farmu. Jsem zcela přesvědčen, že pokud schválíte tento projekt, pohlédnete zpět na rozhodnutí a řeknete, "Díky Bohu, řekli jsme ANO." Ale výbor odmítl Piercův návrh, prohlásil, že jeho větrná farma by byla nápadná a nevhodná v bedfordshirské krajině, že by mohla snížit potěšení z blízkých pěších stezek a negativně ovlivnit jmenované budovy a národní památníky.

Jinými slovy, mohla by zničit výhled. Óh, jsme potěšeni, že byla odmítnuta, ano. Je to nádherný výsledek. Pouze to ukazuje, že pokud pracujete tvrdě, pokud pohlédnete na všechna fakta, pokud jednáte poctivě a vyváženě, můžete získat dobrý, dobrý výsledek. Deset proti, jeden ve prospěch, možná dokonce jedenáct proti jednomu pro. Ale je pouze jeden člověk, který vlastně... skutečně volil ve prospěch. Vzmužte se, člověče.

Ahoj, mami. Tady Piers. Myslím, že je to deset proti jednomu, nebo jedenáct proti jednomu. Jo, je to "sakra", ztráta času, ti ostatní. Mohl bych říct, buď upřímný. To nezpůsobí žádný rozdíl. Samozřejmě se obáváme globálního oteplování, Mám za to, že by mělo být něčím, o co bychom se měli všichni zajímat. Mám za to, že činíme naši trochu, pokusit se uchovat a hledat obnovitelnou energii.

Zajisté, rozhodně, ano, myslím... že jsme součástí světa... ano. Bedford: Vůbec nehorší záplavy Bedford: Vůbec nehorší záplavy A toto je globální oteplování. Poprvé vědci potvrzují spojení mezi změnou klimatu a naším strašným počasím. Pohotovostní služby zápasí v Bedfordshire a záplavové vody nakonec tvoří trasu podél velkých potrubí, jiné části Bedfordshire neunikly také. Žili jsme tady čtyřicet let a my jsme vůbec nikdy... tady neměli něco takového.

80000 usmrcených v Barmě, dnes, po cyklónu Nargis... Pohotovosti v celé západní Evropě s pitnou vodou přísně na příděl v Holandsku, Francii... Lesní požár se dosud žene přes Vegas. Naneštěstí... 30 millionů liber, cena hodná k zaplacení, motoristy za právo jízdy, řekl Lord Clarkson... Dobré zprávy pro Britský vinný průmysl, zvláště... New Orleans nebude tentokrát přebudován... Vláda Luisiany... Uplné zničení indických přehrad by ukončilo pakistánskou krizi s pitnou vodou.

Protože volby U.S presidenta, aby pokračovaly... mimo, kvůli... ...etnické komunity... v Indii... San Francisco, neobyčejné vlny horka pokračují v nárazech v Los Angeles... Extrémní počasí někde kolem planety se zvyšuje v těchto dnech... 35 miliónů čínských uprchlíků... Lyžování v Alpách skončilo... Komentáře Kanálu 4 se dotazují, zda je globální oteplování opravdu zaranžovaným děním, nebo přirozeným... 61 stupňů Celsia, nejvyšší teplota země...

Více než sto miliónů lidí je dnes bez domova... Metan se uvolnil... na Sibiři... Poslední indonéský strom nalezen, ale pět palivových krizí... Evropská Unie dnes natrvalo uzavřela všechno z toho... ...musí být rezervováno pro výrobu potravin... Londýn je opět pod vodou, protože minulou noc, devítimetrové bouřkové vlnobití zdolalo... Nový Zéland nyní také uzavřel hranice, ponechávajíc 22 miliónů na pobřeží...

Přicházející ze severu... ...uprchlíci ve středovýchodní a kontinentální Evropě... ...polovina druhů nyní vymřela, jak vědci odhadují a ekosystémy kolabují... ...překračováním dvou stupnů, nemůžeme zastavit rozběh změny klimatu... Je zde jednoduše příliš mnoho lidí k výživě a jsou setrvávající hladomory... ...počty sebevražd vzrůstají o osm set procent... Amazonský prales stále hoří...

A každý, kdo nemůže unést, aby jedl vlastní kočky a psy... ...vstupujeme do osmé světové, potravinové krize... Světová teplota dnes překročila čtyři stupně... Pakistán, na tolik... k nukleárnímu úderu, dnes... celá biblická předpověď... kontinent, to je kontinent... Nebyli bychom první formou života, která se sama vyhladila. Ale co by bylo unikátní na nás, je to, že jsme to dělali vědomě. A co na to říci?

Otázka, kterou jsem kladl je, proč jsme se nemohli zachránit, když jsme měli možnost? Je to otázka, protože na určité úrovni, si nebudeme jisti, zda stojíme za záchranu? Na horách jste svázáni dohromady. Riziko je stejné pro vás, jako pro mne. Víme, že globální oteplování bude rychlejší a rychlejší. Takže situace bude více a více vážnější. Pro každého. Pro každého. Prosím, pokračujte až k letadlu, a dbejte o bezpečnost.

Víte, pokud všichni budeme sjednoceni, ve smyslu, že svět by mohl být jiný v každém směru. Naneštěstí, to není skutečnost. Pokud nemůžeme dokonce být jednotni, kvůli vymýcení chudoby na světě, co je se zdravím planety, má nějakou naději? Během existence doktorem medicíny... Chci opravdu být skvělá. Není to snadné. Je to tvrdá práce. Ale to je můj sen. Měl bych poblahopřát. Vidím, že vaše dokumenty jsou v pořádku... aby vám byl dán souhlas.

Tak vám děkuji. Podle mého názoru, naše užívání či zneužívání zdrojů za posledních sto let, nebo tak, Nazval jsem ho, "nezralý úmysl," ten... čas, um, něco jako... Čas nevědomosti. Ćas hlupáků. Maliku? V budoucnu budeme zpátky doma, v Iráku. Pozveme každého na vůbec největší oslavu. Bude to nejšťastnější místo na celém světě. Každou minutu berou naši naftu, pokračují.

Myslím, že každý v budoucnosti nás asi obviní pro nemyšlení chránit životní prostředí. Věděli jsme jak získat, ale ne chránit. Právě jsem to našel. Překvapující. To po takovém úsilí, konečný čin našeho bytí, má být sebevražda. Tak proč jsem postavil ten archiv? Je to varovný příběh. Ne pro nás. Příliš pozdě pro nás.

Ale pro... nuže... pro kohokoliv, každého, kdo případně objeví tyto nahrávky. Vysílání. A leťte pryč. Konec Konec? Scénář a režie Aby se zastavily rozběhnuté změny klimatu, nová mezinárodní smlouva uzavřená v Kodani v prosinci 2009 musí být tak důrazná, jak věda požaduje Vstup na A sniž své emise o 10% v roce 2010 Je ještě čas Je skoro ještě čas EMISE KYSLIČNÍKU UHLIČITÉHO ÚPLNÉ EMISE SROVNATELNÉ K
x jak se točil film.
Příběh začíná v roce 2055. Muž známý jako archivář všech umění a nabytých znalostí ve světě, kterého hraje Pete Postlethwaite, zpětně vyhodnocuje archivní záběry z minulosti "kdy jsme mohli zachránit sami sebe." Záznam a hodnocení se skládá ze zpravodajství ukazující dopady měnícího se klimatu a je provázán s šesti samostatnými příběhy.

Tento film byl shlédnut v EHSV (Evropském hospodářském a sociálním výboru) dne 4. listopadu 2009.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.