xVybraná videa
text k videu
Více lidí může sdělit více věcí více lidem než kdykoliv dříve v minulosti. A tahle možnost se stále zvětšuje. Dnešní internet a jeho nástroje nám nabízí obrovskou příležitost přeorganizovat téměř každou stránku našeho života. Takže pokud můžete vytvořit encyklopedii dohromady s milionem lidí, kteří se nikdy nesetkali, která je stejně dobrá jako Britannica ... Co dalšího můžete vytvořit? Existují možnosti využití těchto nástrojů k obrovský věcem, které jsou zatím neprozkoumané.

A můžeme spolupracovat způsobem, který otvírá hlubší otázku o roli vlády. Můžeme všichni vládnout? Postupně vzniká nový model, v kterém se stáváme součástí vlády. Myslím, že máme technologii umožňující aby jakékoli hlasování parlamentu bylo nabídnuto celému státu. To je zásadní změna. Nemluvím o lidech, kteří lobují nebo dalších aktérech, kteří ovlivňují vládu... Mluvím o ... rozbití a znovuvytvoření toho, co je to vláda. Revoluce nenastávají tehdy, když společnost vymění nástroje ...

Nastávají, když společnost změní svoje chování. Tyto nástroje snížily náklady do té míry, že naše odhodlání se spojit s dalšími stačí k tomu, aby se věci začaly hýbat na úrovni společnosti a nikoli jen na úrovni užší rodiny a přátel. Jmenuji se Eric, je mi 19 ... a nikdy jsem nebyl v zahraničí. A budu bydlet u Couchsurfers. Obličeje, jež vidím, jsou mi úplně cizí a já nejsem na to zvyklý. Nutkání ke společenskému styku, k vzájemnému propojení, k uznání k získání společenského statutu lze uspokojit s použitím těchto technologií mnohem snadněji, než ve světě rozhlasového a televizního vysílání nebo novin a masové komunikace tak, jak jsme ji chápali ve 20. století.

Veřejné služby budou potřebovat změnit způsob, jakým vnímají lidi. Budou se muset najít postupy, jak využít vlastní zdroje lidí. Budou se muset najít postupy, jak propojit lidi, aby podporovali jeden druhého tak, jak to dělají stránky, jako Netmums. Je to v podstatě diskuzní stránka. Rodičovství totiž může být velmi osamělá pouť. Myslím, že jde o ztrátu pocitu sounáležitosti. Abychom získali zpět ten pocit sounáležitosti, který byl tak silný před lety musíme najít nějaký jiný způsob, jak jej dosáhnout, a Mumsnet je nejlepší způsob, jak toho dosáhnout.

Mumsnet staví na tom, co maminky vždy dělaly na hřištích, v parcích, ve skupinách, ale děje se to na úplně jiné úrovni. Myslím, že je velmi působivým příkladem toho, jak internet umožňuje vytvořit velkou komunitu neformálních znalostí a setřídit je dát je k všeobecnému užitku. A tak otázka, na kterou si sami musíte odpovědět, vzhledem k tomu jak aktivní jsou uživatelé, Je CouchSurfing malá organizace, protože má sedm zaměstnanců nebo je to obrovská organizace, protože má obrovské množství spolupracovníků?

To samé platí na Wikipedii, je to ta samá otázka na Flickr i pro Youtube ... Potkám se, se svým CouchSurfingovým hostitelem, Alainem. Nikdy jsem se s ním nepotkal, mimo internet. 2 dny bude mým hostitelem. Je to ale krok do neznáma. Starý model společenské víry v pomazané hlavy či experty je pouze jedním z mnoha postupů, jimiž společnost může projevit důvěru a zároveň těžit z těchto vztahů. A teď vidíme, že další modely se znovuvytvářejí. Jsem teď na cestě na setkání se čtyřmi lidmi, se který jsem se ještě nikdy potkala, kromě internetu.

Všechny přispívají na Mumsnet, a já o nich téměř nic nevím, kromě toho, že všechny mají děti. Vidíme začátky toho, že začínají věřit v jiný druh profesionality. Na mnoha místech se dočtete, jak zdravotník poskytl naprosto hloupou radu. Tím podkopávají vaši sebedůvěru, a to je myslím to hlavní co nám naopak Mumsnet vrací. Můžou důvěřovat matkám, které potkají na Mumsnet, proto, že jsou také matky. Ne proto, že jsou zdravotníci nebo sociální pracovníci. Myslím, že do důležité je: Komu věřit?

Můžu se k vám přidat? - Samozřejmě - Tohle je Joshua Není to tak nebezpečné, jak si možná myslíte. Nestarám se příliš, jaký asi bude Je to jednoznačně záležitost pocitu bezpečnosti a důvěry. Může to být nebezpečné v krajním případě existují predátoři, i šarlatáni. - To je Alain? - Eric? - Jo, jak se máš Na něčem takovém je opravdu zajímavé, že každý systém, který se snaží dát pravidla lidskému chování, zústává náchylný k tomu, aby byl obcházen. Je to trochu děsivé a ne každý se s tím dokáže vyrovnat.

- Dobrý den! - Ahoj! - Jak se máš? - Dobře a ty? - Tak tady bydlíš? Domnívám se, že když prokážete, že tomu věříte tak se většinou stává, že snížite motivaci k tomu, aby byl systém podváněn. Takže jen tím, že jste otevřený a důvěřujete, se můžete chránit ... - Byt je velmi malý, jak vidíš Tamhle je toaleta - Ok. - Obvykle čas dělím mezi vaření a couchsurfera. - Jsi poprvé v Londýně? V Evropě? - Jo, vlastně poprvé v Evropě ... a poprvé mimo Severní Ameriku. - Jaký je zatím tvůj první dojem? - Je to ... je to jiná planeta. - Pokud chceš použít telefon ... a zavolat si .. mám Skype.

Existují možnosti, jak si prokazovat vzájemnou důvěru. Tím důležitým na strákách CouchSurfingu není to, že náhodně propojuje adresy vzájemně si neznámých lidí, ve vzdálených zemích. Ve skutečnosti má celou řada mechanismů, podobně jako jiné služeby například eBay které jsou spojeny s osobní pověstí. Je v tom řada mechanismů, Já věřím, že s vámi můžu věci sdílet, pokud v budoucnosti je budeme zase stílet, nebo máme společného známého. Všechny tyhle šablony chování, které byly dříve omezeny nesdostatkem nástrojů skupinové komunikace se nyní znovu objevily.

- Ber si Dobrou chuť. Doufám, že to bude dobré. - Jo, voní to úžasně. - Na začátku to bylo docela zajímavé. Zapojil jsem se, aniž bych věděl co mě čeká. Všiml jsem si plánované shůzky, a řekl si, že se podívám jak ti lidé vypadají, protože člověk nikdy neví ... To víte, internet ... mohla to být banda šílenců! Ale když jsem tam s nimi seděl a mluvil s nimi, řekl jsem "bezva". Jsou tolerantní, mluví o cestování ... Máme hodně společného, tak jsem si řekl, "Bezva" a začal chodit na schůzky.

- Je to jen velká skupina lidí, z nichž většina dokázala překonat jakousi... jakousi bariéru. Ať jste kdekoliv, můžete hned s někým navázat spojení. Smrtonosné hostly jsou největším nebezpečím pro baťůžkáře. Hotelový vrah měl "dvě jména". Pár zatčen kvůli požáru v hotelu K dispozici je více než 500.000 členů, každo noc se 1500 lidí vydá spát, na gauč u někoho jiného. Můžete věřit tomu prvnímu co se zobrazí, když vyhledáváte v Googlu, informace of zdravovních problémech, které máte?

Můžete tomu věřit víc než lékaři? Faktem je, že pokud máte spoustu lidí, kteří spolupracují a sdílejí informace, pak ty kvalitní stoupají vzhůru. Probíhá tam určitý druh autocenzury. Viděl jsem, jak někdo špatně radí, a pokud někdo špatně radí, tak si můžete být jisti, že si ostatní později řeknou "Ne, ignorujte to a toho. ten neví o čem mluví. Pokud najdete příspěvek "udělejte tohle", a pak uvidíte 25 reakcí, které říkají: "Neposlouchej je, ten o tom nemá šajnu!"

Pak tomu člověku nebudete naslouchat. Čím více lidí zapojíte, tím více lidí opečovává, na informace, které sdílíte. Je to způsob, jak ohlídat kvalitu. Není to tak, že vám poradí jedne člověk, poradí vám 25-30 lidí během několika minut. Vy začnete nějaké téma Já si ho všimnu, "Hele, tohle je něco o čem vím, tady je odkaz!" Chcete přirozený porod? Ach samozřejmě že ho můžete mít! Podívejte se na tohle. Věřili byste víc jiným maminkám, než byste věřili zdravotnictví, nebo vládní politice, nebo dokumentům o osvědčených postupech o tom, jak vychovávat děti a tak dále.

A tak motivace k vzájemnému propojování a a vzájemné pomoci, je poměrně vysoká. Je to velmi jednoduchý ekonomický model v tom, kolik času a péče do toho investujete. - Dobrý den, vítejte v Nikamnevedoucích dotazech! - Snažím se najít nejbližší bankomat. Jsem před kostelem ve Shoreditch na hlavní ulici v Shoreditch. Základní myšlenkou je to, že pokud jste na ulici, a máte mobilní telefon, zavoláte na tohle číslo a spojíte s někým, kdo dokáže odpovědět na vaši otázku.

Číslo v Londýně je přesměrováno na ty, kteří se zaregistrovali do systému a vyjádřili tím, že vědí něco o Londýně, nebo o určité části Londýna. Takže zavoláte na tohle číslo a budete spojeni s lidmi, kteří mají místní znalosti. V podstatě je to virtuální telefonní ústředna. Jednoše zavolám na tenhle telefon a oni mi odpoví, na to, co chci vědět. Nevadí mi mluvit s někým, v call centru v Bangalore. Ale není to vždycky to nejlepší místo, kde získat informace o tom, co se děje ve vedlejším domě, nebo za rohem.

Zvlášť pokud jste někde uvízl a musíte se dostat do hospody, u které nevíte její jméno, nebo jste ztratili poznámky, kde to či ono najít. Je to prima, pomoci někomu najít cestu, například tím, že je navigujete. Nebo sdílením něco ze své moudrosti, kterou jste získali za léta strávená na této planetě. Je něco na tom, že kultura darování vždycky existovala. Jde jen to to, že zůstávala neviditelná, a také o to, že sociální sítě začínají vytahovat darovací kulturu na světlo, a také ji činí mnohem hmatatelnější.

Vaše náklady na sdílení danné informace jsou mnohem nižší, než to co získáte zpět z informací od ostatních. Je to jako staré pořekadlo ... "Máš jednu věc, kterou můžeš učit, a spostu, které se může naučit" Myslím, že tento model je využíván, na mnoha z těchto stránek a u těchto jevů. Pokud systém může skutečně dát lidem odpovědnost a vlastně jim umožní jednat konstruktivně pak to budou dělat. Budou dělat s chutí. Lidé jsou propojeni na základě, toho včem jsi jsou podobni.

Nejedná se o to, jak činit obecné dobro, jedná se o specifické a velmi individualizované věci. A proto je to mnohem výkonější. Ať už se jedné o levné cestování, nebo mateřství nebo je to někdo, kdo cítí, že potřebuje pomoct od přátelského cizího člověka, který byl v podobné situaci ... Vše se dá dokázat tím, že umožníte lidem, aby si navzájem pomáhali. Zatím jsem se přes Alaina setkal s poměrně slušnou řádkou lidí A během pouhých několika dní Jsem byl na tahu nebo jsem se seznámil s hromadou lidí ve městě, které se jinak zdá celkem nevlídné.

To je jen začátek tohoto úžasného fenoménu, mocné síly konat dobré věci, způsobu, jak vzájemně propojit lidi. Jde pouze o to, jak vytvořít podmínky, které to umožní lidem udělat. A já si myslím, že je spousta věcí, které s lidmi jednají, na základě předpoklady, že to pokazí, nebo, že jsou to neschopní. A náš přístup k lidem, je, že obecně jsou schopní. Samozřejmě, že občas něco můžou zkazit, ale když se jim dá příležitost pomoci, tak ji s potěšením využijí, a oni budou mít hřejivý pocit.

Stejně, jako já mívám ten hřejivý pocit z věcí, které dělám. To, co se stalo v 20. století byla opravdu vyjímka. Teď pozorujeme návrat k běžnému a zakořeněnému lidskému vzorci chování dělat věci, protože se máme rádi navzájem dělat věci, protože se staráme o sebe navzájem dělat věci, protože můžeme získat uznání a získat dobrou pověst. Existují způsoby práce založené na spolupráci které poskytují službu veřejnosti, s výsledky mnohem lepšími, než ty založené na strém modelu.

Lidé budou stále častěji očekávat, že se mohou rozhohodovat, že se mohou vyjadřovat, že si mohou stát na svém, a že se s nimi počítá nejen jako s číslem, nebo hlasem ve volbách. Jak budou vlády komunikovat s lidmi, kteří se cítí silnějšími? Pokud se podíváte na to, jak veřejné služby pracují dnes, je to něco jako.. Jsou založeny na modelu, že jsme jen pasivními konzumenty. Takže teď začínáme chápat, že veřejné služby musí začít nikoli s problémy nebo potřebou ale spíše lidmi, a tím, co mohou přinést.

Myslím, že důvodem, proč se lidé chtějí zapojit Je to, že cítí, že mají něco, co mohou vrátit. Taky myslím, že s jednou věcí, se všechny služby veřejnosti budou muset vypořádat. Tyhle převážně centralizované přístupy skrývají velká rizika. A myslím, že přehlížejí skutečnost, že lidé jsou přirozeně spolupracující a vzájemě si pomáhající. A že ... různé verze stejných technologií jsou nyní k dispozici všem. A tak lidé mohou pracovat společně způsoby, který kladou hlubší otázky o roli vlády.

V minulosti jsme potřebovali instituce Dnes máme mechanismy, které spojují dohromady velké skupiny lidí na základě jejich osobních zájmů které se soutěžit se silou institucí. Hierarchické struktury jsou velmi neefektivní, velmi těžkopádné, soustředí moc a informace na vrcholu a často upírají lidem možnost ujmout se iniciativy, sdílet nápady a hledat řešení. A okrádáji lidi o pocit, že věci zvládnou. Velký posun, v tom co se děje, je myšlence, že každý se může zapojit do kolektivní akce.

To neznamená, že všichni se budou podílet na činnosti skupiny, to neznamená, že všichni účast stejným dílem, znamená to však, že každý se nějak zapojit může zapojit. My všichni vlastníme tým Ebsfleet United. Máme zhruba 30,000 členů na internetu. Když se zalogujeme, rozhodujeme o našem týmu, předkládáme návrky k hlasování, a v podstastě vedeme náš fotbalový klub. - Aut, Ebbsfleet bude vhazovat Myslím, že každé takové přerušení, je trochu plýtvání časem ... Někdo to vnímá, trochu jako počítačovou hru Champ Manager, ale tak to není, je to skutečnost.

A tohle je klíčová volba. Kdo bude hrát vpředu? "Big" John Akinde! Instituce můžete obráti vzhůru nohama, jakmille použijete internet. Můžete navrhnout systémy a instituce zdola a nechat je ať se zorganizují samy. Vždycky vybírám Lance Cronina, protože representuje Anglii na poloprofesionální úrovni ... 500.000 liber bylo vybráno za 10 dnů a MyFootballClub má přes 12,000 členů. 95,89% hlasovalo "pro" Ebbsfleet. MyFootballClub schvaluje převzetí klub. Žijeme tu od narození, Začal jsem sem chodit s dědou, když mi bylo asi 8 nebo 9. Je to to nadlouho. Myslím, že jak se bude postupně hlasovat, vybereme ten nejlepší dostupný tým. Hodí se mít Stacyho Longa na křídle Pravý obránce: Normálně vybírám Marka Rickettse Nedávno se vrátil po zranění... Posledně hrál dobře, myslím, že bych ho tam mohl zkusit... Dáme Sachu na levého obránce. Svým způsobem si berete méně osobně, když vám poradí od 30 000 lidí, než jeden arogantní člověk. A když se to tak vezme, doporučení od 30 000 lidí ve skutečnosti dává větší šanci protože není možné, a aby někdo udělal. nějakou katastrofální chybu.

V předsednické lóži je to určitě jiný pocit. A pak máme na postu levého obránce Sachu Opinela. Hrál výborně celou sezónu. Jestli k tomu přistoupíte s otevřevnou hlavou, tak zjistíte, že kolem vás je spousta zdorojů, spousta zkušeností, které mohou být nesmírně cenné. A to je můj tým! Uložit ... Ebbsfleet United mají výhodnou pozici pro postup do finále FA Trophy. Ebbsfleet United, hrají dneska semifinále FA Trophy, proti Aldershotu. kurs na nás je 3 ku 1 Nikdy jsme ještě nehráli v Wembley...

Tento samoorganizující model, může být levný a velmi efektivní ve srovnání s řízením shora, byrokrací a hierarchií. Stačí porovnat Open Source software s tím od Microsoftu. Open Source je veřejným statkem poskytovaný dobrovolníky, a zdrojový kód, který slouží ke programování je volně k dispozici. Microsoft utrácí miliardy na vývoj produktů, které jsou méně sofistikované než Linux. Linux je obrovská komunita, které píše open source software. Linux nemá sídlo, nemá žádné firemní tryskáče, nenabízí dovolenou, nemá žádné personální oddělení.

Nemá nic z toho co mají velké organizace, a přesto dokáže napsat něco, co je spolehlivé a je používán vládami na celém světě. Kód je volný, myslím tí, stačí ho využí. Je zadarmo. Můžete přidat své vlastní aktualizace, pokud jste programátor. Pokud nejste programátor Tak třeba můžete dát zpětnou vazbu vývojářům, stačí jít na fórum, a napsat software je výborný, nejsem programátor, ale líbilo by se mi, kdyby tam fungovalo i tohle. Spousta vývojářů je otevřená nápadům.

A nejednou jste vtaženi, do nejrůznějších systémů, bereme to jako samozřejmost, stejně jako stolní počítač. Banky používají Linux intenzivně, spousta služeb na interneto ho využívá, třebe Google, Amazon ... Doma ho teď najdete třeba v televizi mobilních telefonech... Jsou tací, kteří přidají připojení k tachometru do hudebního systému, takže při překročení rychlosti začne hrát "Ride of the Valkyries" a připomíná jim, aby zpomalili. Vzhledem k tomu si můžete pohrát s čímkoli, máte obrovské možnosti, si věci upravit po svém.

Jakmile tam někdo něco vloží moout to využít tisíce dalších. A tak prostřednictví spolupráce lidí, kteří dávají k dispozici nápady a dalších, kteří pomáhají programovat získáte mnohem lepší software, a nejen to, co chce jeden člověk... Alan Cox je jedním ze světově nejvýznamnějších IT průkopníků. Pro lídry v internetovém světě, je důležité, necitít se ohrožovaný Myslím, jde o to ...nechat věcem volný průběh. Je to dost komplikované, být vůdce stáda koček. Pokud 30 000 lidí a přijde: "Měl bys dělat tohle" ...

Zdá se to trochu drsné, ale on tohle podporuje a myslí si, že je to skvělý nápad... Doufáte, že to bude užitečné a že se to nezvrhne a jsem si jist, že všichni se snaží o co nejlepší partnersví a které poběží tak hladce, jak je to možné. Výběr týmu, konec konců, bude záležitostí diskuzního fóra. Chce to kus odvahy, aby člověk akceptoval taková rozhodnutí. Jdete do něčeho, co mám žádnou reálnou historii nebo důkazy, že to funguje. Takže tak trochu kráčíte do neznáma a možná, jsou chyby nutností, pokud se máme někam pohnout, protože je to nevyzkoušné.

Meg Whitman, který vlastnil Ebay řekl, že to bylo jako zasedání radnice. V podstatě to znamená, že vedení čehokoli se stává politikou, protože, v tom co děláte, nemůžete jen rozdávat instrukce a rozkazy. Musíte lidi přesvědčit a získat jejich podporu. A to je skutečné umění. Ale jedná se o jiný druh umění, než to, co normálně považujeme za management. Nejlépe se mění z managera na vůdce. ti, kteří nemají problém, nechat věcem volný průběh. Bylo by opravdu zajímavé potkat se s Gordonem Brownem a zeptat se ho, jestli je připraven na změny ve své práci, tak jak se změnila práce Liama Daishe.

Byl by doopravdy nadšen z takle intenzivního zapojení lidí? Mluví o politice založené na faktech a taky o tom jak chtějí sloužit a ne ovládat. Ale skutečně by chtěl, aby lidé řídili jeho rozhodování nějak podobně? Tím si nejsem až tak jistý. Tohle je fotbalový klub Nemluvím o o celém světě, nebo o státě. Nevím, jestli by se to trochu... trochu... nezvrhlo v anarchii, ale je to .... je to je to něco nového a zajímavého, a my se snažíme tomu přijít na kloub. Koneckonců, předpokládám, ale samozřejmě ho neznám, že jediný způsob jak to prokázat je zkusit to.

Pokud vyhraje víc utkání, že to bude rád, že to takhle funguje, než, když bude víc prohrávat. Je to něco jako záznam, který si počase přehrajeme, a uvidíme, jak si fotbalový tým vede. - Žlutí! Žlutí! - Vybrali jste ráno manšaft? - Navrl jsem 4-4-2 ... - Dal jsi Chrise McPhee na pravého obránce? - Ano! - Já taky! Tak a Fleet vykopává.... Pravděpodobně je to nejdůležitější zápas v historii Ebbsfleet United. Má to neskutečný náboj, výlet do Wembly je prostě lákadlo.

Ebbsfleet se zorganizoval, Barrett zpracovává a vrchem přihrává Chuckiemu! Chuckie to ještě stihne a křížem přihrává! John Akinde se to snaží doběhnout ale nevyšlo to. Čím dál víc lidí, buď proto, že vyrůstali v tomle světě nebo proto, že se tento svět naučili využívat, považuje za samozřejmé, že se mohou zapojit, že mohou spolupracovat. Můžete stavět na tom, že existuje kolektivní moudrost a stojí za to se vzájemně ovlivňovat s ostatními ve skupinách, které nemají tradiční, infrastrukturu, ale přesto jsou důležité a zajímavé.

- Rozhodčí zapískal Time, asi bychom měli být spokojeni. - Stále ještě vedeme 3-1 v součtu Vypadalo to tak, že bychom si mohli vytvořit nějaké šance v druhém poločase. Zdá, že jsme vydrželi tlak - Nějaké střídání? - Možná se můžeme připojit a navrhnout Laimovi nějaké náhradníky... - Hráči Ebsfleetu jsou 45 min o svého cíle. Chriss McPhee okopává ... Pokud se Ebbsfleet promění v úspěch, pak prokáže, že kolektivní rozhodování může vést k dobrým výsledkům. - Ještě půl hodiny k slávě pro Ebsfleet United. Aldershot jsou znovu nebezpeční ... Malé pošoupnutí míče! Prošlo to! A je to goal!

Pro Aldershot Čárový rozhodčí nesignalizoval ofsajd ... Konec konců společenství, nebudou fungovat, pokud jejich rozhodnutí nebude platit. A tak se komunity v 60. a 70. letech v Americe, selhávaly v tisících případů, hlaně proto, že nebyli schopni přijmou rozhodnutí. Asi souhlasíte s tím, že tým lékařů je vhodnější než, když 35.000 lidí snaží se řídit skalpel. Není to recept, který bude fungovat v každé situaci. - Nervozita se ještě zvýšila - Napětí teď hraje skutečnou roli.

Nevím, jak se Liam uklidňuje a povzbuzuje ale bude určitě kočírovat svoje muže v posledních 8 minut a nastavení. Pokud, tedy nedojde k prodloužení. Které by nastalo, pokud by Aldershot ještě skóroval. Paul McCarthy to vykryl. A nahrává míč zpátky k Larsu Croninovi, který musí odkopnout. - Ebbsfleet si teď kouše nechty. - Myslím, že prolém je v tom, mužsté a vlastně my všichni jsme už blízko k Wembley, a přijít teď o tohle by bylo hrozné. - Držte míč Fleet! Držte míč! - Do toho! - A teď se do toho dal George Purcella

Je v rohu ... Nahrává na střed Stacy Long! Rozvlnil síť! Je tam! Fleet vyráží do Wembley! Je to 1-1 a Fleet vede v součtu utkání Fleed se chystá do Wembley! Je to velká výhoda, pokud jste otevření. Jedeme snaším týmem do Wembley ... Ječtě si to ani neuvědumujeme! Kdyby mi v srpnu někdo řekl, "Budeš se vybírat tým, který hraje ve Wembley" nevěřil bych mu to. To je úžasné! Touha spolupracovat s jinými lidmi a ten pocit, že "To, co dělám, je užitečné a smysluplné" jsem měl vždy.

Ale bariéry v realizaci, se za posledních 10 let snížily. Takže teď vidíte, jak se to stává součástí hlavního proudu. Vybral jsem většinu mužstva, a teď budeme Wembley. A vy cítíte, že se tak stalo, i na základě vašeho výběru. Zastánci participativního vládnutí mohou říkat, tohle je důkaz, že kolektivní vědomí funguje, a popřát sluchu všem, je rozumné. A místo předstíraných konzultací byste měli organizovat skutečné konzultace o problémech, na kterých lidem opravdu záleží, že instituce jsou teď ohroženy tím, jak se mění poměr sil, v prospěch skup lidí, které se vytvářejí, aby dosáhly nějaké změny.

V celém spektru od bankovnictví, vzdělávání, zdravotnictví až po zábavní průmysl uvidíte postupný přesun v příštích dvaceti letech směrem mnohem otevřenějším organizačním modelům a to je velmi, velmi silný prostředek. V průběhu 20. století jsme vytvářeli bohatství prostřednictvím vertikálně integrované společnosti. Vyrábějící vše, od polévky po ořechy. Proč taková společnost existuje? Pokud je trh nejlepším mechanismem pro určeni, jak má být rozděleno zboží i zdrojů, proč potom není kažný nezávislým dodavatelem, na jednotlivých výrobních krocích.

Klíč je v nákladech na spoluprácí. Protože internet snižuje náklady na spolupráci, zákazníci se teď mohou stát výrobci. Můžete se stát bankovním manažerem. V podstatě jste získali kontrolu nad tím, co děláte,komu půjčujete peníze a úrokové sazby, kterou chcete nastavit. Já si nemyslím si, že máme ... nějaké běžné vztahy mezi zákazníky a dodavateli. Začalo to tak, že jsem řekli uživatelům "Byli jsme osloveni filmovou společností, která připravuje reportáž", Líbí se mi tisková zpráva Chtějí udělat rozhovor s věřitelem a dozvědět se o jejich vlastní zkušenosti se Zopou.

Adrian neboli Adilowes, jak ho známe, odpověděl ale řekl: "Amanda je proti, protože máme dům vzhůru nohama. Tak jsem poslal e-mail s dotazem, zda natáčení může být na jiném místě a dáme vám vědět. " Odpověděl: "Mluvil jsem dneska večer s fimaři, a požaduji pouze červené a zelené M&Ms a taky čaj připravený s mlékem od jačího samce. My jsme prostě jiní. A podařilo se nám udržet si fantazii a naši zákazníci nás mají rádi. A bankám by se líbilo, kdyby je jejich zákazníci milovali.

Mám vlastní firmu už asi 8 let a banka vám od začátku vnucuje pocit viny, když si chcete půjčit a taky taky ta okázalost a ceremonie, které jsou spojeni s veškerým papírovaní, tím jak jim musíte upsat duši. Tohlou jsou lidé, kteří mi půjčili peníze. Všichni to půjšili v hodnotě 10, 20, 30 a 40 liber. Je trochu divné, že vím, kolik jim je Tomuhle panu Věřiteli je sedmdesát a ten vloži 20 liber ze svého důchodu Je to trochu divné! Tady bydlí ale to je asi právě podstata věci, která vás vtáhne do vaší komunity. a lidem, kteří vám pomáhají.

V podstatě mým koníčkem na částečný úvazek je kočovný DJing. Děláme to na nejrůznějších místech, Z čistě pragmatického hlediska, finančně, Potřebujeme větší věřitele více, než potřebujeme ty menší. Ale potřebujeme také pocity komunity a tak každý, kdo chce investovat svůj čas a energii, do pocitu komunity, je úžasný. V podstatě naráz rozvíjíme komunitu i firmu kolem jejích uživatelů. Takže firma se neustále mění aby odpovídala tomu, co uživatelé chtějí i tomu, co navrhují.

Uvažujeme o zákznících, jako o něčem co stojí mimo hranice firmy. Zákazník je kdesi mimo. Děláme výzkumy trhu, abychom pochopili své zákazníky vnucujeme jim produkty prostřednictvím tradičních médií. Teď ale zákazníci mohou vtaženi do vnitropodnikové sítě, kde se mohou podílet na úpravách hodnot, a taky na společném vytváření hodnot. Tady ... chtěl bych přihazovat na druhou odshora. Je to podobné, jako eBay Chce půjčit 3000 liber na okamžitou koupi auta a proto nepotřebuje splátkový kalandář S 10% úrokem u Zopy To vyjde zhruba na 260 liber za měsíc, zatímco splátky by vyšly na 386 liber za měsíc.

Znamená to, že si bude moci snížit své měsíční výdaje. Takže já se teď chystám vložit nabídku a po pravdě, já nejspíš půjdu na zhruba 9%. A nabízím 10 liber. Základem tohoto podnikání je, že lidé vzájemně spolupracují. Takže je v tom co děláme, zakotven lidský prvek, který v bance nenajdete. Domnívám se, že banky se dostaly do problémů optimalizací výnosů od zákazníků. A v některých ohledech se ukázalo, že účtují neúměrné poplatky, lidem kteří jsou pravděpodobně nejzranitelnější, a kteří si je ne vždy mohli dovolit platit.

A nebylo by spravedlivější, pokud lidé, kteří neměli na inkaso nebo přečerpali účet na jeden den měli naúčtován poplatek, který by odpovídal jejich přestupku. Soud začal dnes projednávat případ, který by mohl vést k situaci, že banky začnou platit svým zákazníkům. Případ může ovlivnit statisíce lidí, možná právě tihle, si koupili takové množství singlů na toto téma, aby ho včera dostali do hitparád, na 25 místo. Já bojoval s Lloyds a Lloyds prohráli! Dokonce platí úroky a soudní výlohy.

Napřed mi poslali psaní: Vodprejskni Vážený pane/paní! Ale já bojoval s Lloyds a Lloyds prohráli! Hudební svět prochází vývojem který ani zdaleka nekončí. Teď jsme se dostali do bodu, kdy je předchozí model považován za mrtvý. Jedná se o krutě nemilosrdný průmysl, z lidí, kteří získáli nahrávací smlouvu, je 95% odkopnuto po jejich prvním albu. Velká část nikdy ani album nenatočí, i když mají smlouvu s nahrávací společností. A pravděpodobně jeden z 1000 udělá celoživotní kariéru.

Tak jsem myslel, že musí existovat lepší způsob jak objevovat hudbu. a co je ještě důležitějším produkováním hudby. "Slice the Pie" je finanční mechanismus pro hudební průmysl. Naší hlavní funkcí je propojení hudebních fanoušků a důvěryhodných hudebních skupiny a umožnit fanouškům, aby zafinancovali profesionální výrobu alba potom, se rozdělili o výnosy s lidmi, kteří do projektu vložily peníze. V podstatě se tomu dá říkat virtuální koncert. Všechny kapely dají dohromady všechny své písně, a lidi budou hlasovat, a lidi budou hlasovat a když se dostanete do poslední patnáctky...

Není skutečné hlasování, je to spíše hodnocení. Jedná se o hodcení nahrávky, Je výborné, že můžete sjet dolů, a zobrazit si všechny názory, od nejrůznějších lidí Zní to velmi podobně jako Jam ... Rytmické 6 z 10, 7 z 10, 6 z 10 tady 9 z 10! I když jsme nevyhráli je výborné, že jsme jsme dostali zpětnou vazbu na naše písničky. Nejsou po žádným tlakem, aby vás pochválili, protože stejně nevědí, kdo jste. Zatímco, když někoho potkáte na koncertě, tak jsou přece jen pod tlakem, aby neřekli pravdu.

A stejně tak my nevíme, kdo jsou oni. Pokud někdo dává mizerné hodnocení nemůžeme si ho najít svázat řetězy, a rozmlátit na kaši. Máte lidi z celého světa kteří sdílí své upřímné, nezávislé názory. Takže je to velice spolehlivý způsob, jak jak efektivně filtrovat hudbu. Není to X-Factor. Jde o skutečné využití vaší moudrosti a zkušenosti k ovlivnění toho, kdo nakonec vydá album. a kdo bude úspěšný v průmyslu. a to je opojné, pro velký kus veřejnosti. Lidé to dělají, protože je to zábava, protože nesnášejí tradiční vydavatelství, dělají jako koníčka, dělají to kvůli intelektuálními cvičení, Existuje spousta důvodů.

Mohl bych ukládat peníze v bance a banka by je mohla půjčovat kdekoli po světě, nějakým režimům nebo na cokoli. Nevíte, co dělají s vašimi penězi. Jsou velmi otevření a velmi upřímní. Můžete se připojit a zjistit, jak jednoduché to je a jak se vydělávají peníze. Nic neskrývají. Na webu Natwest nebo Abbey National nevidíte napsáno, "jak vydělat peníze?" Dlouho dobu se říkalo "Vedete si dobře, tím že konáte dobro", a já si nemyslím, že to dřív byla pravda. Spousta firem si vedla dobře tím, že se chovaly špatně!

Tím, že se staly monopoly nebo mělí příšerné pracovní podmínky, nebo mizerné výrobky, na které vrazili spostu peněz do reklamy a prodeje. A firmy jsou nuceny dát se do pořádku, nikoli kvůli regulacím, Musely se dát do pořádku, kvůli tržním silám a síle transparentnosti. Nemáme hodnotnou značku, nebo heslo: "Oznámíme každou chybu, kterou kdy uděláme" Je to spíš tak, že lidé se o našich chybách dovědí - a my je děláme takže je lepší, jim o nich říct, než je nechat, aby je našli oni.

Takže každá firma se čím dál víc obnažuje. A pokud se chystáte být nahý, pak je na fitness už pozdě. Pokud se chystáte být nahý, je lépe když jste namakaní! V podstatě neděláme a nechci aby to tady znělo příliš pokrytecky, ale nemyslím, že děláme cokoli, co by bylo v zásadě špatné. Proto se nemáme, za co stydět ani za poplatky jež účtujeme nebo to, jak se chováme. Myslím, že předtím, než jsme vyhráli peníze od "Slice the Pie" tak jsme měli tři koncerty za měsíc v posledním roce.

A tak se ta všechna tvrdá práce vyplatila. Je bezva, dostat se tam, kde jsme chtěli být. Máme obrovskou fanouškovskou základnu, smlouvu s bezva společností, která nám nechává uměleckou volnost při nahrávání našich desek. My nejsme nucený, vydat něco co oni chtějí vydat. Můžeme vydat, cokoli chceme. Hudební průmysl je mimořádně dobře očištěn od prostředníků pokud mám použít příšerný žargon. Bylo by moc přitažené za vlasy si myslet, že další odvětví budou následovat?

Myslím, že v kuloárech, se o nás mluví a tam si proto myslí, moment, to by mohlo být docela zajímavé. Pokud se stávající velikost znásobí, tak je to potenciální hrozba. Nejedná se dávno o spojení se po síti nebo založení zahradnického spolku, začíná se z toho stávat nový způsob výroby jež je začátkem podstané zněny, jak zmobilizovat schopnosti společnosti, jak můžeme inovovat a produkovat zboží a služby. A korporátní model prochází největší změnou za posledních sto let.

Domnívám se, že poraženými budou ti, kteří říkají "Moje rozhodnutí bude vždy lepší" Zvítězí ti otevřenější a bez předsudků, kteři chápou, že svět se mění. a internet nám dává příležitost dělat věci lépe. a proto bychom ho neměli chápat jako hrozbu. Změna ve vztazích mezi zákazníky a firmami se odráží i ve vztazích mezi občany a jejich vládami. Pokud skutečně dokážete zkombinovat vrozenou inteligenci miliony různých názorů lidí, kteří maji rozdílné pohledy, dokážete vytvoři obdivuhodné politiky.

Od neschopnosti k sebeuspokojení a musíme se ptát také na jeho bezúhonnost. Veřejnost se proto oprávněně ptá: "Hodí se tenhle člověk na to co dělá?". Klid prosím! Premiér V dnešní době model vytváření politik a zřejmě i demokracie, je modelem vysílacím. Funguje takhle: já jsem politik řiďte se mojí reklamou a diskuzemi a tak běžte a hlasujte pro mě. a já budu vysílat další čtyři roky a pak jsme si to zopakujeme. Vy hlasujete, já vládnu. Vládnutí v Británii je založeno na stranickém systému.

A i když volič označí zakřížkuje jméno, ve skutečnosti hlasuje ve prospěch stranického programu. Tento model se nehodí pro 21. století. Nemluvím o lidech, kteří lobují nebo dalších aktérech, kteří ovlivňují vládu... Mluvím o rozbití a znovuvytvoření toho, co je to vláda. Domnívám, že exituje velký potenciál, aby rozhozhodování začínalo na té nejnižší úrovni. Na mnohem menším jevišti než v Parlamentu rozhodujícím o imigračních zákonech. a vlastně o účasti na přípravě rozpočtu.

Jsem představitelem modelářského klubu a hledáme nějaké peníze na koupi kusu dráhy. Teď bude dvacet tisíc liber k dispozici a komunita rozhodne, kam ty peníze půjdou. Dneska zkusím získat nějaké finanční prostředky na zařízení dětských hřišť pro školáky. Navrhl jsem projekt obnovy hřbitova u farního kostela v Morcombe. Podstatou věci je, že lidé v Poultonu, a jenom lidé v Poulton, budou hlasovat o každém projektu. a těch dvacet tisíc bude rozděleno dnes odpoledne.

Dobré odpoledne Začneme s programem za 5 minut Každá skupina bude mít tři minuty na prezentaci a tento trojminutový limit budeme přesně držet. Víme, že pocit toho, že se mohou podílet na rozhodování, je hlavním motorem, a má přímý vztah k velikosti důvěry a spokojenosti. Víme, i důvěra i spokojenost jsou teď poměrně nízké ve vztahu k veřejnému sektoru, U něj se zdá, že je přímá úměra mezi pocit, že lidé mohou ovlivnit rozhodování a důvěrou a spokojeností. Nutně to neznamená, že se podílejí ale jde o pocit, že se mohou.

Rád bych dal slovo Ebony, která se přihlásila o slovo. Ahoj, jmenuji se Ebony. Rádi bychom, abyste nám poskytli grant ve výši dvou tisíc liber Abychom mohli pokračovat. Prosím, prosím, podporujte náš návrh. Děkuju. Dobrý den, jsem Dean Harrison. támle je Jack Lord Když to děláte veřejně, před dalšími lidmi, pak víte, že vaše pověst je na vážkách. Svému kámošovi dám 10 z 10 na jeho malý projekt ale ve skutečnosti ... tohleto bude lepší a nemocnici bude fungovat líp v městě, kde bydlím.

Musím tomu vlastně věnovat víc pozornosti. Jakmile nabídnete něco, co ve skutečnosti umožňuje lidem, aby se rozhodovali je neuvěřitelné, jak je to přitáhne a do jaké míry jsou ochotni se zapojit, to těchto věcí, protože je to strhující. Důvodem, proč se lidé méně angažují v politice ve smyslu zastupitelském, ale mnohem více se politicky angažují, v osobním slova smyslu pokud jde o to, jaký mohou mít vliv na fungování jejich komunity a světa kolem nich. Domnívám se, že to roste, tak jak jejich důvěra v politiky, kteří je zastupují, klesá.

Dostali jsme ty peníze! To bylo naprosto vynikající, dneska nám to vyšlo, jsme z toho nafouknutí a všichni, co pomáhali mají velkou radost. No, chlapi včera jsme já a Jack šli na "In Your Hands". a neuspěli jsme. Nedostali jsme dost hlasů. I když jsme tentokrát nebyli úspěšní, otevřelo mi to oči, kolik různých organizací existuje v našem obvodu. Ale byla to alespoň veřejnost, která rozhodovala, Jo, pro obec to byl dobrý nápad. Nemyslím si, že peníze byly vloženy, na něco, co si to nezaslouží, takže Takhle je to poprvé?

Jo, je to poprvé Je to poprvé, nikdy jsem o ničem takovém neslyšel Takže máme zkušenost propříště. Jo, učíme se Nemusí být po vašem, a přesto můžete cítit, že je to vaše volba. Vlastně výsledkem, toho že dáte lidem odpovědnost za rozhodování je, že jim opravdu záleží na rozhodnutích menšin ve danné skupině a tom že lidé jsou velmi ochotní k ústupkům a že nalezení kompromisu je jednoduché, ve chvíli, kdy všichni vyloží na karty na stůl a mohou vzájemně pochopit svá stanoviska.

Demokracie je mnohem víc, než každodenní většinová rozhodnutí. S touto technologií je možné aby se miliony lidí zapojili do dialogu. Lidé předpokládají, že budou vtažení do hry, stále častějí a intenzivněji. A právě to, domnívám se, bude hlaním motorem změny ve vládnutí. Nebude to pouhá možnost, pro lidi ve volených pozicích, ale bude to očekávání jejich voličů. Jde o to, že máme k dispozici hromadu spotřební elektroniky, která tohle podporuje, a teprve teď začínáme objevovat, co vše s ním můžeme dosáhnout.

V zemi, kde volební účast voličů je velmi nízká mnoho lidí nevěří, že politici pracují pro veřejnost. Spousta lidí má pocit, že ať udělají cokoli, tak to nebude bráno v potaz a nic to neovlivní. Občané by získali mnohem víc moci kdyby věděli věci, které jsou dnes skryté nebo vpodstatě utajené. Ale taky si myslím, že by umožnila politikům, aby vládli mnohom efektivněji, a to je něco, jak se domnívám, čemu politici často nevěří. Mají tendenci si myslet, že transparentnost je prostě něco, co je má poškodit.

Neprůhlednost může skrýt dnešní problémy, ale téměř jistě vytváří další velké skandál, které pak těmto politiků způsobí obrovské nesnáze. Takže bych chtěl, aby pochopili, že o tomto novém světě, větší transparentnost a jim pravděpodobně pomůže být volitelnějšími. To je zněna rovnováhy sil. Podle mě, je to jiný druh demokracie. Je vidět, že zastupitelská demokracie hraje důležitou roli a neměli bychom si dělat iluze, o tom, že každý chce sedět v nějaké komisi.

A samozřejmě pro vládu a politiky to znamená zásadní zpochybnění toho, jak politika zatím normálně funguje: my nahoře něco sdělíme, v Parlamentu ve Whitehall, a jenom jednou za čtyři nebo pět let přijdou všeobecné volby, kde se může veřejnost vyjádřet. Myslím, že je dobře, že tato změna přichází, ale myslím si také, že otřese britskou politikou, a politikou na celám světě, tak jak s tím lidé pravděpodobně ještě nepočítají. Pokud se podíváte na to, co ... říká George Osborne, a někteří další v novém křídle konzervativní strany se zdá, že pochopili Co se děje v reálném světě v sociálních sítích míním tím generaci Myspace a podobně.

Domnívám se ale, že je to částečně tím, že mají výhodu, protože jsou v opozici, už nějaký čas. Jestli to mohou využít k vládnutí, je jiná otázka. Pamatujte si, že máme cosi, čemu se říká volby, jestli mi rozumíte? Kde lidé mají možnost zvolit své zástupce, jestli mi rozumíte? Politika je vcelku otevřená - Jednou za ... čtyři roky. Stačí to? - Ne, nestačí! Rozhodně ne ... Chci říct ... Myslím, že ... Nechte mě přemýšlet o tom, jak bych to... Nové modely způsobují vykolejení a zmatek skoro vždy se jim dostává chladného přijetí nebo ještě hůř: posměchu, nepřátelství.

Osobní zájmy bojují proti změně. Je velmi důležité, že vláda dál funguje. Rolí vlády je poskytnout zdroje lidem, tak aby rozhodovali na místní úrovní o tom, jak chtějí využít peníze v místě. Víte, nejde o hobby stát, protože pokud jste měli hobby stát bez toho, že by vláda hrála svoji roli i když od ní přicházejí finanční prostředky, například, na všechny podstatné věci, které lidé chtějí v určité oblasti. Myslím, že zastupitelská demokracie byla založena na myšlence, že lidé jsou hloupí.

To není pravda. Myslím, že příjdou ještě mnohem radikálnější věci což v podstatě znamená, že lidé budou obcházet zastupitelskou demokracii. A spíše než prohlašovat "Chci ovlivnit co tenhle politik, rozhoduje v parlamentu" Tak si to raději rozhodnou sami. Myslím, že se dočkáme toho, že některé činnosti a pravomoci vlády se přesunou do veřejné sféry a budou je provozovat občané lépe, než, když je teď provozuje vláda. Představte si, že chcety postavit novou železnici mezi Londýnem a Birmingham která by snížila dobu cestování.

Kolik by to stálo? V tuto chvíli je jedinou metodou využití daní. Pokud byste ale k tomu chtěli využít "The Point" aby to šlo mimo veřejnou sféré, Tak to jde. Jsou tu možnosti vyžítí těchto nástrojů k velkým věcem, která jsou zatím zcela neprozkoumané. Širší počet lidí by se mohl zapojit do věcí, jako je vytváření politik. Například Strana zelených v Kanadě vytvořila svůj program přes Wiki, kde všichni členové Strany zelených se spojili, stejně jako na Wikipedii a společně vymýšlet a vytváře politický program.

A fungovalo to docela dobře. A vlastně tyto nástroje umožňují lidem dojít k společným rozhodnutím. a spolupracovat určitým způsobem, to znamená, že zastupitelská demokracie má pro ně menší význam. Vzniká tak zcela nový model v němž se stáváme součástí vlády. Já tomu říkám vláda 2.0 Domnívám se, že nastane mnohem vyšší křížení vlády a veřejnosti a zejména pak u skupiny osob, které poskytují nějaké služby. Máme dobrá analogii pro nový model vlády v změnách ve fungování internetu.

MySpace poráží MTV, CNN.com s dostává do stínu blogger.com. Podobně je to s vládami. Vlády, než aby dělaly všechno by spíšo mohli vytvářet platformu, kde by se občané a další mohli organizovat, a vytvářet vyšší hodnoty, než je dnes běžné. Viděli jsme spoustu změn v minulosti, které mohly vést k lepšímu světu ale ve skutečnosti nás vedly do zákopů první světové války nebo ke genocidě v druhé světové válce. A tak si myslím, že bychom měli být opatrní s příliš utopickými vizemi jak se věci budou vyvíjet.

Samozřejmě existuje spousta problémů jak něco takového uskutečnit. Budou i sabotéři budou lidé, kteří nebudou mít přístup na internet. Je to složitá věc, jsou miliony nápadů, a ty musíme spojit dohromady a ty dobré posunout dopředu Ale tohle vše je v kategorii výzve jak to udělat, a nikoli v kategorii "důvodů proč to nedělat". Každá revoluce má stinné stránky. Ale jsem optimista v tom, že žijeme v čase, který by ekonomové nazvali pozitivní šok na straně nabídky v rozsahu svobody ve světě.

Více lidí může sdělit více věcí více lidem než kdykoliv dříve v minulosti. A tahle možnost se stále zvětšuje. Myslím, že časech, kdy jsme mohli pozorovat velký růst intelektuální nebo politická svobody následoval i doba chaosu ihned poté. Ale během času se ukázalo, že význam těchto změn nebyl jen převážně pozitivní ale byl nesmírně pozitivní pro společnost. Budeme mít formu vlády, která zapojuje, chápe a ví, co má dělat s tím, co lidé říkají. Jde to politiku, kde každý můžete pomoci byť jen tí, že říká, co by rád.

A to je úžasná věc. Dnes to začínáme pozorovat u některých internetových projektů ale představte si, kdyby stát byl organizován podobně, nebo kdyby i jen město takhle fungovalo. V tom, že se objevují fotbalové kluby organizované tímto způsobem, je znamení věcí příštích. Jak půjde čas uvidíme, lidé se budou cítí čím dál lépe v situacích, kdy sociální hodnota bude, že ostatním na tom také záleží, a nikoli na tom, že někdo je za to placen. Jak a kde to skončí, nevím ale myslím, že výsledky budou zcela zásadní.
x Film se slovenskými titulky o tom, jakou sílu má spolupráce velkého množství lidí, o jejím vlivu na vládu a také o internetu. Dokument představuje jak určitý způsob sdílení podobných myšlenek, stejné vůle, může nakonec ovlivnit i chování vlády v nějaké zemi. Představuje jak internetová komunita dokázala navždy změnit postoj vlády. Prvozákladními principy podobných prokjektů jsou: transparence, přirozený výběr, otevřené podílení na výsledcích.
Související odkaz
Sociální živočich
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.