xVybraná videa
text k videu
Avatar: Creating the World of Pandora
Už tak nějak víte, když pracujete s Jimem, že to bude revoluční film.

PRVNÍ DEN PRODUKCE - 2007
Prosím všechny o chvilku pozornosti, tohle je pro mě neuvěřitelná chvíle. kdy mohu konečně natočit tenhle film. Upřímně, je to vzrušující znovu pracovat s Jimem, být v prvním filmu, který chtěl od Titanicu natočit. Je to vysněný projekt, první nástin scénáře byl napsán před 12 lety a na filmu se nezačalo pracovat, protože hoši ze speciálních efektů mi řekli, že jsem šílenec, když se o to pokusim.

Věděli jsme, že to, co budeme dělat, je o velký kus před vším, co bylo doposud uděláno. Byly jsme hluboko v neznámu, ale to je v pohodě, tam jsem rád. Chtěl bych využít téhle příležitosti poděkovat všem, co nám pomohlo dostat se až sem. Takže všem díky.

A akce! Akce! Akce! - Natočil Vetřelce. - Terminátora. - Propast - Terminátora 2 - Pravdivé lži. - Titanic. Všechny tyhle ohromné filmy. Tenhle film tlačí vývoj dál, ukazuje neuvěřitelné věci, které ještě nikdy nikdo ve filmu neudělal.

AVATAR Stvoření PANDORY
Scénář jsem začal psát v roce 1995 a byly v něm všechny postavy, zvířata, prostředí, ale tehdy se ukázalo, že to neni možné udělat tak, jak bych si představoval. V roce 2005 James řekl, že jsme už dostatečně blízko na to, zatlačit na technologii, a odvyprávět příběh, který jsme chtěli odvyprávět. Vytáhl jsem to ze skříně, oprášil, přečetl a řekl si: Neni to vůbec špatný příběh. Udělat z něj film, který bych chtěl vidět. Byly jste v Cryo 5 let, 9měsíců a 22 dní..

JAKEOVA CESTA
- Jake podníká opravdu zajímavou cestou. Jake je zraněný bývalý mariňák, který dostane šanci se dostat na Pandoru. "Váš bratr představoval větší investici, jelikož máte téměř shodný Genom, mohl byste kráčet v jeho stopách." Avatar je dálkově-kontrolované tělo s DNA mimozemšťana, smíchanou s mojí DNA Umístí vás do přístroje.. "Uvolni se a na nic nemysli." ..a moje myšlenky a osobnost je přenesena do uměle vytvořeného avatara.

"Jakeu, slysíš mě?" "Máme mariňáka v tělě avatara. To je mi teda kombinace." "Utíkej!" "Chci, abys poznal ty divochy zevnitř a získal jejich důvěru." Přes souhru náhod potká Nytiri. "Neměl bys tu být." Na jeho avatarovi je něco, co okamžitě upoutá její pozornost. "Potřebují tvojí pomoc."

Dostal se do této situace a hned tu je katalyzátor.. ..něco se změní. Snad si nám v těch lesích neztratil, co? Zapomněl si, za jaký tým kopeš? Poslali nám vzkaz, že si můžou vzít co se jim zachce. ale my jim taky něco vzkážeme.. že tohle..tohle je naše země! Celý svět jsme vytvářeli z náčrtků.

NAVRHOVÁNÍ PANDORY
Najali jsme několik prvotřídních umělců, opravdu špičku v oboru, Taky jsem umělec, tak jsem hledal lidi, kteří na mě udělají dojem. Pandora je převážně džungle, ale všechno je větší. Hory jsou obrovské, vodopády epické, a ta světélkujcí džungle. "Úžasné." Chtěli jsme hodně podobností z našeho světa, protože to vás motivuje k vytváření všech těch úžasných věcí.

Vycházeli jsme z nejrůznějších koutů Činy, z části zvané Guiiling a Zhangjlajle, kde jsou krásné vápencové skály. U menších objektů jsme vycházeli z tropických květin, ale jejich měřítko je asi tak 20 - 50x větší. Pandora je svět mnoha krás a úžasů, ale bacha na vaše kroky protože je to smrtelně nebezpečné místo.

Planeta je plná nebezpečných létajcích stvoření, a všech možných zvířat, podobajcích se těm které známe a vyhýbáme se jim tady na zemi. V návrhářském týmu řešíme, jak se pohybují jak dýchají, jejich skřeky, a jsou tu taky pozemní zvířata, většina má šest nohou. všechna se pohybují jinak, než zvířata na zemi tak vytváříme způsob jejich pohybu.

- "Pracujete tady s velkýma strojema." - "Jo, protože nejsme jediní kdo tam venku lítá.. a nejsme největší." Máme hodně nakopávajcích vojenských zařízení. Musí se chránit před touto nebezpečnou planetou. Máme nějaké účinné bitevní lodě, škorpióny podobné vrtulníkům, Dragona a M-obleky. Je to vlastně partyzánský konflikt.

Máme tu velký výběr vojenských zbraní. pumpovací brokovnici, kulomety a plamenomety.. - "Dobrá trefa." - Počet zvířat, tvorů, strojů.. ..to prostě nemá obdoby. "Teď byste se měli vidět." Máme asi 25 scén, asi 40 000 metrů ploch, plus několik dalších tisíc metrů pralesa, to jsou docela působivá čísla. Richard's Workshop byl hlavním výrobcem rekvizit, dělali pár fantasy věcí pro Pána prstenů, Narnii.. všechno se dělalo od nuly.

Něco přes rok a půl, jsme vytvářeli speciální nástroje, zbraně, kostýmy pro svět Avatara. Měli jsme tu 120 věšáků, což dělá tisíce kostýmů. Máme nejlepší tým na světě. "Trochu je zahřejem." Obsazení Když mluvíme o obsazení herců, chtěli jsme ty nejlepší. Strávili jsme měsíce a měsíce hledáním lidí v Americe, celé Anglii, v Irsku po celém světě, všechno jsme si nahrávali.

Ozvali se mi, že James Cameron chce, abych přiletěl do LA na konkurz a já zrovna jezdil na snowboardu, tak jsem nejdřív musel sject ten kopec. Budou tu brzy, všichni musíte odejít, nebo zemřete. Byl tam rozdíl oproti ostatním konkurzům, jelikož hrajete bytost z jiné planety. - „Chtěl jsem ti jenom poděkovat.“ - „Neděkuj.“ "Za tohle se neděkuje."

Důležité zjištění na začátku bylo, že musíme obsadit herce, kteří vypadají přesně, jak bychom chtěli. Zjistili jsme, že je mnohem těžší, zachytit dobré nuance výrazů, když si herec nesedne s postavou. Neobsazovaly jsme jen kvůli hlasu, ale taky kvůli pohybu a interakce.

Lidi, se doslova smáli, když jsem vysvětloval že Zoe musela měsíce trénovat. Lidé řikali: "Proč by to Zoe musela dělat?" Řekl jsem: Neni to animák. Je to zachycený herecký výkon. Takže každý kousek pohybu její postavy, a to je i pro všechny ostatní Na'Vi a Avatary. Všechno ztvárňují herci.

TRÉNINK HERCŮ
- Důležité bylo, aby všichni herci prošli specifickým tréninkem pro jejich postavy. Pracovali jsme s odborníky na střelbu z luku, učili jezdit na koních. Trénovali jsme opravdu hodně, tak se to dá říct. Umírala jsem, byla to pro mě i fyzická výzva, né jenom psychická. Chtěla jsem splynout s tělem své postavy. Taky jsme museli trénovat přízvuk a řeč.

Jsem tvůrce jazyka Na'vi. Obsahuje okolo 400 až 500 slov. To byla pro mě asi největší výzva. Sam musel projít hodně namáhavým a intenzivním tréninkem mariňáků. Museli jsme Sama naučit, jaké to je být vojákem, jak držet zbraň, jak bojovat s holí, jako by s ní bojoval mariňák. Pro mě to bylo o tom, jak tihle kluci vidí svět a jak jim trénink ukazuje, že je nic nemůže zastavit.

"Si asi pořádnej kluk, když se ukážeš v týhle čtvrti." "Je to jenom další peklo." Pro akční scény jsme trénovali střílení a boj. Carries nosí tuhle pistoli s laserovým zaměřováním, která občas přijde ke slovu. "Masky nasadit." Dělali jsme se Stephen uvnitř M-obleku tak, aby to vypadalo, že ho používal posledních 6-7 let. Michele se chtěla naučit létat s tím vrtulníkem, jako by byl pravý.

Stará se o vědecký tým, lítá s ním tam a zpět. Nalétala jsem s Kevinem dobrých 11-12 hodin, který vlastně naučil Jamese ovládat jeho vrtulník. "Díky, že jste si vybrali naší společnost." Odletěli jsme na Havaj, protože Jim chtěl, abychom okusili pravý deštný prales. - Na vlastní kůži jsme si zkusili, jaké to bude žít na planetě, kde se spoléháte jenom na sebe.

Vstřebávali jsme všechno. On je rozdíl být tam venku v reálném světě a pak přijít do téhle zničené krajiny. Nechtěl jsem, aby herci neměli pocit, že nejsou v deštném pralese, tak jsme šli vysoko do hor. Nevíte jak nohama šlapat v blátě, když stojíte na cementu, takže vaše tělo potom reaguje jinak na různé věci po-té, co jste byli venku a ty věci dělali. Bylo to celé o tom, udělat to pro herce celkově skutečné.

SNÍMÁNÍ POHYBU
- "MoCap připraven - Akce!" Snímání pohybu je technika, kterou zachytíte pohyb herce a převedete ho na digitální postavu. Herce oblečete do obleku pokrytého značkami.. ..umístíte ho do speciálního prostoru.. ..kde je plno kamer, které snímají každou značku na těle. Počítač vytvoří v reálném čase animace vašeho pohybu, a tím počítačem pak řídíte vaší postavu.

Záměrem je zachytit celý herecký výkon. Natáčíme kamerami ve vysokém rozlišení, abychom dostali i ty nejmenší detaily. CGI Technologie nahrazuje maskování. Herci mohou nyní hrát jakoukoliv postavu navrženou v počítači. bez toho, aby museli hodiny strávit v maskérně. A my získáme jejich výkony skrz CGI postavy. Stejně jako vidíte hrát Erika Stolta v "Masce", vidíte hrání Zoe Saldany skrz Neytiri.

Nesnímáme jenom pohyb, snažíme se zachytit všechno, co herec předvede. "Máš odvahu. Ale hloupý, nepozorný jako dítě." Víme, jak udělat těla, ta jsou snadná, dělali jsme je roky přes Motion Capture technologií. ale co jsme nevěděli, bylo, jak zachytit s přesností tváře. Odráželi jsme se na zkušenostech za poslední 2 roky, s vytvářením jako byl Glum nebo King Kong a zkoumali jsme, jak udělat, aby postava nejen reálně vypadala, ale aby se skutečně jako reálná postava chovala.

Přišli jsme s nápadem na malý drát, takový mikrofon, ale na jeho konci byla malá kamerka s širokoúhlou čočkou. a ta snímala obličej herce zatímco hraje. Snímá několik bodů na obličeji, jak se pohybují, Vlastně musíme vycházet z toho, jak se kůže pohnula a jaký tvar mají body utvořit. Je to velmi složitý systém, detail na očích, vše je vytvořeno počítačem a my musíme mít každý detail kůže a uvěřitelnosti.

"Já ti věřila." "Věř mi nyní" "Nikdy nebudeš jedním z nás." Věrohodně předstíráme cokoliv je naším denním chlebem. "Utíkej, rozhodně utíkej!" Musíte prostě zapomenout na všechny věci, co se mají dít a nechat pracovat vaší představivost. Jste opravdu schopni se ponořit so své postavy Jste tak hluboko v tom světě, že začínáte slyšet, vidět a cítit Pandoru.

VIRTUÁLNÍ KAMERA
- Je to poprvé, co bylo použito snímání pohybů v reálném čase. Celý systém byl nastaven tak aby umožnil Jimovi, jakožto režisérovi, chodit po scéně jako by bylo skutečná. Vzít kameru a vidět jeho herce, postavy, jeho svět. Jeden ze způsobů byla virtuální kamera, která nám ukazovala snímané objekty v reálném čase. Když Jim vezme tu kameru, a podívá se na herce, kerý stojí před ním, to, co vidí, je jeho CGI postava.

A když s kamerou zabírá scénu, vidí svět, ve kterém má postava stát. Virtuální kamera nemá čočky, jaké mají ostatní, je to vše virtuálně vytvořené počítačem. Používáme její systém k snímání pohybu ke zjištění její polohy, jako by to byl pohled kamerou na ten svět. Pracuju s nahranými pohyby a kamerou natáčím scény.

Ta kamera může být jakákoliv, může to být jeřáb, pevná kamera nebo běžná ruční kamera. Ve výsledku máte skvělou práci kamery která nevypadá jako vytvořená počítačem. Připadá vám velice živá a opravdová. Jednoduše je to nejlepší přiblížení živé akci, jaké se dá získat v CGI světě.

3D FUSION CAMERA
- Cílem bylo natočit dobrý film. Vidět ho ve 2D, nebo 3D, nic to nezmění. Ale, pokud si vyberete 3D, dostanete hlubší zážitek. "Ach můj bože" Je těžké, tomu všemu porozumět, vlastně jsme vyvinuli dva úplně samostatné kamerové systémy, které dělaly úplně jinou práci. Jedním byl systém Virtuální kamery, který snímal herce ve virtuálním prostředí. a druhý byl natáčení živé scény a herců ve 3D.

Výzva u Avatara byla vytvořit kameru, která by dokázala natáčet 2D a 3D najednou. Už nemusíte hýbat se 300 lb kamerami pro natočení ve 3D. Jim může vzít 3D kameru, držet ji, dostat jí do menších prostor a natočit film se stejnou pohyblivostí, jako by točil 2D film. Ale výsledek je jeden, zábavnější pro diváka.

Když dokončíte scénu, stačí ujít 15 kroků do buňky, nasadit si brýle a koukat na svojí scénu ve 3D. Jakmile to uvidíte ve 3D, ohromí vás to. Jste v tom, žádné plátno, vy jste prostě na Pandoře. Udělali jsme ten zážitek skoro skutečný. Skoro jako byste tam byli. "Nebudete mi věřit, kam jsem se dostal."

SIMUL-CAM
-Pro Jima je to o hledání záběru v pravý okamžik. A SIMUL-CAM nám umožnil ve skutečné scéně zachytit věci, které tam nejsou. Zajímavá věc na Simul-Cam je to, že spojil Fusion Camera systém, který je pro natáčení 3D, se systémem virtuální kamery. Simul-Cam udělal, že spojil tyto dva dohromady. Překryl Virtuální kamerou skutečnou scénu. To nám umožňuje chovat se k 3D Fusion kameře jako k virtuální.

Vlastně jsme sledovali pohyb 3D kamer v prostoru. A mohli jsme do nich dát snímky počítačových prostředí a počítačových postav najednou. Třeba mám scénu v místnosti s pár stěnami, ale zbytek existuje pouze v počítači. Kamkoliv jste namířili objektiv, viděli jste prodloužení scény, kdekoliv byla zelená, viděli jste Pandoru. Řekněme, že mám scénu s lidmi, kteří reagují na Avatary, jako, když se Jake a Norm probudí v laboratoři.

- "To je bezva." - "Hezky pomalu a opatrně." Byli jsme tam doslova s kamerami namířenými na prázdná lůžka. - "Nemotá se ti hlava?" - A v tom byl Jake. Můžu vidět Jakea na monitoru, jak počítač generuje jeho postavu ve scéně s živými herci. - "Uklidni se." - "Sedni si, Jakeu." Úplně to změní styl jakým CGI scény točíte.

Částí natáčení je kompozice a když natáčíte prázdno nevíte, jak to dopadne. tady to můžete vidět. "Nakrmte je!" Dobrá věc je, že můžeme hercům ukázat, jak to bude vypadat. Mohou skutečně reagovat. - "Musíš si sednout." - "Dostaňte ho hned na lůžko!" "Chce to čas, zvyknout si na.. Proboha, Jakeu!"

EDITACE
Narozdíl od jiných filmů, kde úpravy začínají při postprodukci, naše začínají při přeprodukci. což je velmi neobvyklý způsob úprav, kde bereme výchozí snímání pohybů a řadíme je souběžně. " Přijde na nás velké zlo.." "Nebešťané přijdou.." Výchozí kamery byly naší Biblí, stejně jako jí byly skutečné herecké výkony. Kdybyste si odmysleli naší editaci, dívali byste se akorát na herce v černých oblecích s puntíky.

To by v naší editaci zbylo vespod pod všemi virtuálnimi kamerami tak se k nim můžeme kdykoliv vrátit. Na každý záběr máte několik kamer, a každá ukazuje jiný pohled na snímání pohybu, plus virtuální kameru, která vám ukazuje v jakém prostředí se to odehrává. A my musíme rozhodnout, jak to dát dohromady. Výchozí kamery nesnímají vždy úhly, které vidíte v konečné scéně.

Můžete stříhat detail, který skončí jako středně, nebo široký záběr. Nebo naopak. Je to opravdu velká výzva. Něco jako znovu vynalézat kolo. Jim tenhle proces vytvořil a dostal se opravdu dál než kdokoliv před ním, ve smyslu jak dosáhnout zachycení hereckých výkonů a jak je předupravit, než je natáčíte. A tímhle vším jsme si prošli, máme scénu přesně jak chceme. A teď na řadě WETA, která to promění do fotorealistické.

VIZUÁLNÍ EFEKTY
- Náš cíl ve WETA Digitals bylo vytvořit vše, co nelze vytvořit ve skutečnosti. Jednoduše pokud to neexistuje, my to vytvoříme. Dvě třetiny filmu budou dělané digitálně, mnoho živé akce bude mít také různé přidané efekty. Jim byl schopný donutit WETU překopat standarty vizuálních efektů, kde všechno může být dokonalé, na dělaní věcí nedokonalých. Proto vypadají lépe ve filmu. Vytváříme nový svět v rozsahu, který nemá v obdoby.

Prostě přicestujete na jinou planetu, tam žijete a vidíte, jaké by to bylo žít v těch lesích mezi těmi lidmi. Je tu tolik částí, které jsme museli spojit. Spoustu z nich by samostatně bylo možné udělat už pár posledních let, ale propojit všechno v kompaktní celek si žádá úplně nový stupeň technologie, aby to vůbec šlo udělat. Seděli denně na promítačkách s vyvalenýma očima a říkali si: To neni možné, neskutečné, nic takového jsem nikdy neviděl.

ZVUKOVÁ STOPA
Pokud má být Pandora uvěřitelným a jedinečným světem, samostatné vizuály nestačí. Zvuková stopa tomu dá šťávu. Když pracuju s Jimem, vždy se soustředí na příběh a všechny aspekty filmu se musí spojit a znít jako jeho součást. Pracoval jsem na vytvoření zvukové knihovny pro editory, nahrával zvuky řevu a z nich vytvářel další, takže zatímco zvuk, který jsme nahrávali pocházel od zvířete, vrtulníku, nebo stíhačky, upravili jsme je tak, že se staly něčím jedinečným pro Avatara. Ta džungle je tak nasycená barvami a věcmi létajícími ve vzduchu, které jste ještě nikdy neviděli, to prostě dává oprávnění, použít zvuk tak, aby přivedl svět k životu a pomohl tak odvyprávět příběh.

HUDBA
Tenhle film má tak velký rozsah. A z hudby musí být cítit emoce a velkolepost. a myslím, že to bylo jádrem Titanicu a je stejně i jádrem tohodle filmu. Bylo velmi důležité, aby Jamesova hudba evokovala pocit, že je částí jejich kultury. Máme tu dva motivy hrající současně. Jeden prezentuje svět zvuků Na'vi, a pak tu máme klasický motiv, postavený nad ním, který dává filmu tempo. Příbeh je tak jedinečný, překrásný a velkolepý.

Jedna z věcí, kterou mi to vždycky připomene, je fakt, že jsem byla součástí revolučního zážitku v Hollywoodu. Jakmile to uvidíte, ohromí vás to, budete v tom světě ztracen, už tam neni plátno. Vždy se snažíme tlačit vývoj kupředu. Tentokrát jsme na zatlačili a on se bránil. Tak jsme zatlačili silněji a trvalo to dlouho, protože to nevypadá jako nic z toho co jste kdy viděli. Do češtiny přeložil MrCipr
x 22 minut dlouhý film o tom jak se dělal 3D film Jamese Camerona.
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.