xVybraná videa
text k videu
[♫ Techno hudba] [Adobe TV uvádí] [Russela Prestona Browna v pořadu…] [Show Russela Browna]
Vítejte zase zpátky v Show Russela Browna. A toto je zvláštní vydání Show Russela Browna, protože toto je, samozřejmě, 20. výročí Photoshopu® v letošním roce, a myslel jsem, že bych se vrátil zpátky v čase, abych se dostal do budoucnosti.

Protože se budeme bavit o Photoshopu® CS5 a maskování, a budu mluvit o základech maskování. A ještě Vám ukážu, že se maskování dnes v CS5 natolik zlepšilo, že dokonce profesionál a běžný uživatel mohou užívat stejné nástroje a dosáhnou tím úžasných výsledků. Dovolte mi, abych Vám to dokázal. Dobrá, začněme tímto obrázkem. Jak jsem již řekl, vrátíme se zpátky v čase, protože tento obrázek jsem použil před 10ti lety. A dělal jsem opravdu složité maskování s užitím kanálů.

Představte si dobu, kdy jste museli používat kanály k vytvoření masky. Jsem tu, abych vám dokázal, že je to opravdu jednoduché. Pojďme zpátky ke kanálu vrstev, přímo sem. Zde vypnu horní vrstvu, abyste mohli vidět, že zde – je můj obrázek v pozadí. Úžasný snímek od Jeffa Shewe. A chtěl bych umístit tento obrázek Diane na pozadí snímku. Toto je docela jednoduchý projekt a chtěl jsem to zachovat jednoduché, abyste viděli základy maskování tady, ve Photoshopu® CS5.

Dobrá, jdeme na to. První věc, kterou udělám – udělejme to opravdu jednoduše. Použijme „Nástroj rychlého výběru“, přímo tady. Nebudeme nad tím příliš bádat. Prostě vezměme „Nástroj rychlého výběru“ a vyberu šedé pozadí. Podržím tlačítko SHIFT, abych také vybral tyto oblasti, tady. Podívejme se na to. Nemusel jsem se příliš namáhat, a chci dokázat, že nemusíte tvrdě pracovat k dosažení výborných výsledků. Také si všimněte – nebudu se teď příliš namáhat výběrem těchto malých, jemných detailů vlasů.

protože – zde je teorie číslo 1 při práci ve Photoshopu® CS5: Méně je více. Takže čím méně vyberete, tím lepší výsledek. A teď tomu ihned porozumíte. Čím méně vlasů vyberete, tím lepší výsledky, protože, co udělá Photoshop® následovně – pomůže Vám to s výběrem a logicky vyhledá oblast přechodu. Takže nevybírejte žádné oblasti přechodu. Ve skutečnosti, tady dole vidím malou oblast přechodu, a co tím myslím? To je místo, kde budou vlasy jemné a pozadí se vynoří skrz.

Toto jsou oblasti přechodu. Příliš jsem se nenamáhal. Teď přejdu na nový panel maskování, přímo tady. Vyberu Maskování, zde. Také můžete najet na nabídku „Okna“, a vybrat „Masky“. Ale protože to tu máme jako pěknou ikonku, prostě na to kliknu. Dobrá, to bylo lehké. Teď kliknu zde k vytvoření masky. Paf. Prostě tak. Nyní je to opačná maska. Je lehké kliknout v CS5 „Invertovat“. OK. Běžní uživatelé si mohou říct, že jsou hotovi, ale my nejsme, můžeme zajít ještě dále.

Protože – to je užasné. Přibližme si na to, sem. Tady je náš velký problém s vlasy na pozadí. Vypadá to jako síťka na vlasy a to není dobré. Takže v tomto panelu, zajdeme přímo sem. To je to kouzlo. To je novinka v CS5 – hrany masek. Zcela nový nástroj, kterým se chci zabývat v tomto základním úvodu, abyste tomu rozuměli co nejlépe. Hned, jak jsem se sem dostal, půjdu na výchozí nastavení, kde vidím můj obrázek před bílou. Právě zde nahoře je „Režim zobrazení“, ale nebudeme si toho všímat.

Pokud na to kliknu, vidíte, že tu mám různé pohledy. Jestliže vyberu tlačítko F, které se mi tady dole ukazuje, Můžu přepínat mezi všemi pohledy. Takže to projdeme celé. Mohu vyzkoušet černobílou masku. Zde právě vidím kombinaci dvou spojených dohromady. Tady je původní. Tady je maska s výběrem a tady je rychlá maska, a na černé. A teď, co já obvykle rád dělám je to, že chci vidět masku černé současně s kombinací. A samozřejmě mohu vidět, že každému z nich je přiřazeno písmeno – zkratka, takže co chci, je „K“ pro černou a L pro kombinaci obou dohromady a přepínám mezi nimi opravdu jednoduše z mé klávesnice, což je opravdu příjemné. Dobrá tedy. Zde jsou základy.

Toto je velmi podobné nástroji oddělování, které je obvykle používáno ve Photoshopu® protože je inteligentní a kouká na okraje. Pojďme se podívat, co to zde dělá. Přímo tady – Zobrazit rádius. Co to hledá? Kde je v obrázku rádius oblasti přechodu? Jestliže kliknu zde, není tu oblast přechodu. Ale v další oblasti přímo tady, budu posouvat rádius. Vidíte to? Zvětšuji tu šířku rádiusu v pixelech. Dříve jsme to museli nakreslit, takže to automaticky odhalí okraje kolem obrázku a vytváří oblast přechodu.

Takže na to hledí chytře. A teď – podivejme se. Jestliže jste jenom běžný uživatel a chcete to nechat na programu, můžete najet sem a upravovat rádius. Vypněme to zde. Sledujte, co se stane, když upravuji rádius. Koukneme se na to a vlasy tu začnou přecházet a růst. Nemůžete tomu uvěřit. Přibližme si na to, abyste to viděli. Koukněte. ‹Idiom nemající v češtině ekvivalent› Toto je velmi malý rádius a toto je velký rádius. Na tom není nic zvláštního. Vybral jsem si a co jsem udělal?

Velmi lajdácký výběr – méně je více. Nechávám CS5 dělat všechnu práci v hledání okrajů podél vlasů. A vidíte zde, jakmile stáhnu rádius? Objeví se více a více vlasů. Vraťme se k „Zobrazit rádius“, právě zde. Oddalme se, abyste viděli, že toto je základ. Tomuto potřebujete opravdu rozumět, že vymezíte oblast přechodu s touto detekcí okrajů a tímto rádiusem. Toto je tajemství k CS5 a maskování. Všechno je o oblastech přechodu. Toto je pro běžné uživatele. Je to opravdu, opravdu vynikající výsledek, jenom z rychlého výběru a jednoho posuvníku.

A teď, co pokročilí uživatelé? Protože jsem řekl, že toto je pro začátečníky a pokročilé. Posuňme rádius na malou hodnotu, abychom měli jenom malý rádius kolem okrajů. Nyní se přesouváme k pokročilejším uživatelům. Možná chtějí vyzkoušet úpravu „Chytrý rádius“, zde. Skombinujeme chytrý, inteligentní rádius s tímto ovládáním – což znamená, když posouvám tímto posuvníkem, vyhledá to oblasti přechodu ve vlasech a bude se to chovat jinak než u okrajů klobouku. Dokažme si to.

Zapnu „Zobrazit rádius“, hleďme. Se zapnutým chytrým rádiusem, inteligentně zjišťuje, že okraje tohoto klobouku nepotřebujou tolik oblastí přechodu, čára je tedy tenká. A to samé je tady dole na jejím trikotu. Ale ono si to uvědomuje, že její vlasy jsou ještě složitější a že vyžadují tlustší čáru. Wow! Předtím jste si to museli nakreslit manuálně a ono to za vás chytře udělá. A potom můžete šoupat posuvníkem a znovu jste se dostali do další úrovně profesionálního maskování, protože jste se naučili „Chytrý rádius“.

Wow. Dobrá. Říkáte si „Konečně, jsem profesionál. Používám masky celý život. Nechci, aby to něco detekovalo. Jsem mistr maskování. Vím, co dělám“. Abychom to vše dokončili, použiji svoje masky. Má to ostrý okraj, zde na vlasech. Chci převzít kontrolu. Chci řídit všechno. Vypnu „Chytrý rádius“. S malým rádiusem ihned najedu přímo sem a vyberu štětec. Je to „Nástroj vyhlazení rádiusu“ Profesionálové si to zamilujou. Nebudete tomu věřit, když použiju tento štětec.

Nyní najedu přímo sem. Budu se pohybovat podél olbastí přechodu. Tip pokročilého uživatele a technika… snažte se nepohybovat příliš daleko do vašeho obrázku. Zůstaňte blízko míst přechodu a potom to nechte být. Poté to znovu vytvoří oblast. Zde je tenká čára okolo klobouku. Jsem tu vládcem. Kreslil jsem v těchto oblastech přechodu do obrázku, a potom mohu kreslit zde a ono to přepočítá na základě mého kreslení. Podívejme. Nyní mají profesionálové zájem. Začínají se zajímat, protože mám kontrolu.

Dokonce je tu toho více. Můžete vyhladit okraje jako profesionál vyhlazujíc svojí masku. Mohu to zmenšit nebo zvětšit. Všiměte si, že vlasy začínají růst, jakmile se to pohybuje. Sledujte – stiskněme klávesu „K“, černobílou masku. Jenom opravdový maskový maniak může milovat černobílé obrázky takhle vypadající, kde masku můžete takhle upravovat. Sním o maskách, které vypadají takhle pěkně. Je to velmi, velmi fascinující. Dobrá. Už to konečně dokončeme a vsaďte na to všechny pokročilé uživatele, protože – se vrátíme do režimu Masek.

Zde je finále, který to dělá tak úžasným. Ohromující. Předtím jsem musel dekontaminovat s užitím triků, tipů a technik – všechny moje tipy a techniky jsou pryč, protože jste právě klikli na toto tlačítko k dekontaminaci barev. Co to ksakru znamená? Znamená to, že tato barva vlasů blízko nejjemnějších detailů vlasů se rozšíří do šedého pozadí. Rozšiřuje se to a vytlačí barvy na tento prostor. Co to znamená? Jesltiže posunu šipku, sledujte ten vycházející detail v té nejjemnější oblasti vlasů! Dobrá, dobrá. Wow. Chviličku.

Jsem mimo byznys. Jsem mimo byznys, protože v tomto panelu se nachází úžasné, úžasné výsledky jednoduše udělané. Pamatujete? Vše, co jsem udělal, bylo vybrat panel rychlého výběru, žádné kouzelné masky a jejich určování s těmito posuvníky. ovládání Shift Edge – velmi, velmi důležité. Dekontaminování barev a konečně – hleďte – pokud vyberete „Dekontaminování barev“, automaticky to přesune k vytvoření nové vrstvy. Všechno to nyní chci zavřít. Kliknu OK. A tady to máte. Nechal jsem samotný můj původní obrázek jak zde vidíte, a poté jsem přidal můj konečný výsledek. Všechnu práci jste předtím museli dělat ručně – je to ohromující.

Toto je Adobe® Photoshop® CS5. Maskování pro začátečníky i profesionály. Úžasné.
[♫ techno hudba ♫] [Adobe TV Productions. tv.adobe.com]
x jaké efekty se dají dělat s využitím ořezové masky v Adobe Photoshopu ukazují TrainSimpleOnline.
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa
Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.