x Vybraná videa
text k videu
Tanec se smrtí
Válka ve Vietnamu patří k nejrozporuplnějším událostem v historii Spojených států. Světový lídr dostal ve vyčerpávajícím konfliktu od podceňovaného protivníka těžký políček, se kterým se americká společnost dodnes vyrovnává. K nejznámějším kapitolám této vleklé války patří boj o vzdušný prostor Vietnamu. Americké letectvo sice rychle získalo převahu nad vietnamskými migy, těžké rány ale dostávalo od protiletecké obrany. Ta tehdy i díky sovětským raketovým systémům S-75 patřila k nejlepším na světě a k zemi poslala stovky letounů F-4 Phantom II. Jejich piloti i po mnoha letech vzpomínají, že se při každém startu pouštěli do riskantního tance se smrtí. Jak probíhaly letecké souboje nad Vietnamem? Proč byli američtí piloti oproti svým protivníkům v nevýhodě? Proč dosáhly sovětské rakety S-75 tak velkého úspěchu? A kolik sekund rozhodovalo ve vzduchu o lidském životě? Vydejte se po stopách vietnamské války a sledujte napínavé příběhy z válečného nebe.

Uvnitř války ve Vietnamu 1. díl
Spojené státy se ve Vietnamu začaly angažovat v 50. letech 20. století. Kladly si za cíl zabránit rozšíření komunismu do jižního Vietnamu. Brzy však tato mise přerostla v brutální válku s koncem v nedohlednu. První epizoda vyzdvihuje americké veterány, kteří podávají strhující výpovědi o zkušenostech z války ve Vietnamu, které zažili na vlastní kůži.

2. díl
Pořad líčí v první osobě stupňující se konflikt prostřednictvím výpovědí vojáků a vojaček sloužících ve Vietnamu v roce 1968. Vojáci v Khe Sanh, deltě Mekongu, Hue a Saigonu popisují trýznivé a dojemné příběhy o přežití během nejkrvavějšího roku války.

3. díl
Poslední epizoda vypráví o ironickém boji amerických vojáků v posledních letech války. Prokázali statečnost a odhodlání v konfliktu, který většina jejich krajanů odmítla. Tohle je příběh o neustálých amerických vyčerpávajících útocích v době, kdy se Vietnam vyrovnával s krveprolitím na kopci Hamburger Hill a po pádu Saigonu podlehl panice.
x Příběh války ve Vietnamu vyprávěný od začátku až do konce výhradně v první osobě formou vojenského deníku. Ani více než třicet let po ukončení bojů žádný významný televizní dokument překvapivě nepřinesl takto vyčerpávající perspektivu: surovou a hrůznou válku z pohledu mužů, kteří v ní den za dnem bojovali a věřili ve vítězství.

Americké speciální jednotky sváděly nekonvenční, utajované bitvy na území nepřítele. Tato neviditelná válka se nakonec stala válkou mezi americkou a vietnamskou gerilou. Žádný jiný útvar nedosáhl ve Vietnamu tak velkých úspěchů jako jednotky zvláštních operací. Dnes, o několik desítek let později, vyšly najevo některé důležité skutečnosti.
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.