xVybraná videa
text k videu
Dostalo se mi zvláštní výsady žít ve dvou biosférách. Samozřejmě my věichni tady žijeme v Biosféře 1. Já jsem žila také v Biosféře 2. A nádherné na tom je, že je můžu porovnat. A snad se z toho i něco naučit.

Takže, co jsem se naučila? Tohle jsem já uvnitř Biosféry 2, dělám pizzu. Takže sbírám pšenici, abych udělala těsto. A pak musím taky podojit kozy a nakrmit je, abych mohla udělat sýr. Udělat pizzu mi v Biosféře 2 trvalo čtyři měsíce. Tady v Biosféře 1 to trvá možná tak dvě minuty. Protože jen zvednu telefon a řeknu "Haló, můžete mi dovést pizzu?"

Biosféra 2 byla v podstatě tří akrový úplně uzavřený, miniaturní svět, ve kterém jsem žila dva roky a 20 minut. (Smích) Přes střechu byl uzavřený ocelí a sklem. Zezdola byl uzavřený železnou mísou. V podstatě naprosto uzavřený. Měli jsme tam svůj miniaturní deštný prales, soukromou pláž s korálovým útesem. Měli jsme savanu, mokřiny, poušť. Měli jsme tam vlastní půl akrovou farmu, kde jsme si všechno pěstovali. A samozřejmě jsme tam měli náš příbytek, kde jsme žili.

Když jsme v polovině 80tých let navrhovali Biosféru 2, museli jsme so položit několik velmi základních otázek. Myslím tím, co to je biosféra? Ano, tehdy, myslím, že všichni víte, že to je v podstatě sféra života na Zemi, že? Musíte to ale trochu víc specifikovat, pokud máte nějakou vybudovat. A tak jsme se rozhodli, že to je něco, co je materiálně dokonale uzavřeno, jakože nic nejde dovnitř nebo ven, žádný materiál, ale zůstává energeticky otevřené. Což je v podstatě jako planeta Země.

Tohle je komora, která je asi 1/400 velikosti Biosféry 2, říkali jsme jí náš testovací modul. První den do ní tenhle chlapík, John Allen, vstoupil, aby uvnitř strávil několik dní, se všemi rostlinami a zvířaty a bakterériemi, které jsme tam dali, aby ho, snad, udrželi na životě. Doktoři měli velké obavy, že zemře na otravu nějakým hrozným toxinem, ... (dále transkripce není a na oficiálním webu TED.com taky není.)
x Jane Poynter vypráví svou zkušenost s biotechnologickým experimentem umělého přírodního prostředí. Nutno říci, že mise projektu Biosphere 2 probíhající včetně projektování a stavby v letech 1985 až 2007 skončila neúspěchem, ale i to je velice cenné poznání. Dnes slouží k dalším menším vědeckým výzkumům a k návštěvě veřejnosti. České titulky jsou pouze v první části přednášky.
Související odkaz
Popis projektu Biosphere 2
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?

Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.